Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel

Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Kihagyhatatlan!

A könyv a megjelenésekor száz éve, 1918. december 11-én született nagy orosz író előtt tisztelegve, hangsúlyozottan magyar szemszögből mutatja be Szolzsenyicin életművét, életútját, küzdelmeit és nézeteit.

Magyarországon a legelső összefoglaló jellegű munkaként többek között azt is vizsgálja, miként kerülhettünk kapcsolatba mi, magyarok az író munkáival a Szovjetunióból történt kiutasítása előtt és után, milyen hatást gyakoroltak a magyarok Szolzsenyicinre és hogyan hatott ő honfitársainkra, és milyen jelentőséggel bírhat munkássága múltunk megítélése, továbbá jelenük és jövőnk értelmezése terén.

*
A „Lélek és Szögesdrót - Szolzsenyicin, Magyar Ecsettel” című ezen kiadvány a 2018-ban 100 éve született nagy orosz író életét és munkásságát különleges magyar szemszögből, „magyar ecsettel” ábrázolja, áttekintést ad a művekről, beavat egy forgatagos nagy élet részleteibe és igyekszik megvilágítani Szolzsenyicin nem mindennapi személyiségét is.

]]>]]>
*
„... kérlelhetetlen kritikusa volt a kommunizmusnak, de valójában minden olyan világnézettel szembeszállt, amely bármilyen eszközzel arra törekedett, hogy megfossza az embereket lényegüktől, emberségüktől. »Az ószövetségi proféták tüze lángolt benne, akik akkor is kimondták az igazságot, ha saját hazájukban senki sem hallgatta meg őket, és ha ezért börtön, száműzetés vagy halál várt rájuk.« (...) Talán ő sem gondolta volna, hogy túlélve az őt elhallgattatni akaró diktatúrát, kettejük harcából ő kerül ki győztesen. (...) Viszont éppen ő volt az, aki pontosan tudta, hogy a kommunista rendszerek összeomlása nemcsak a háború megnyerését, hanem a megújulás keserves útján megtett lépéseket is magával hozza. (...) Arra biztat minden posztkommunista országot, hogy térjen meg és újuljon meg. (...) Nekünk, magyaroknak ez azt jelenti, hogy vissza kellene térnünk keresztény gyökereinkhez, mert csak ez állíthatja helyre az emberek egymásba vetett bizalmát, s építhet fel egy megújult, az emberek iránt elkötelezett, demokratikus intézményrendszeren alapuló országot. Tisztelet Szolzsenyicin, köszönjük a leckét!...”

(Részlet Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének 2013. szeptember 21-én a Terror Háza Múzeumban az Egy orosz hazafi című kiállítás megnyitóján elmondott beszédéből)
*
Ajánljuk mellé:

]]>Magyarország álomtörténete 1929-1941]]>
]]>Horthy naptár 2019]]>
]]>Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben]]>

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Politika (1582) Belföld (11) Vetítő (30) Sport (729) Heti lámpás (320) Jobbegyenes (2819) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7668) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Gazdaság (711) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Történelem (18) Tereb (146) Mozaik (83) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>