Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
A populista lázadás és a politika jövője

A populista lázadás és a politika jövője

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Életrajz
David Goodhart 1956-ban született Londonban. Történelemből és politikatudományból szerzett diplomát. Több mint tíz évig írt a Financial Timesnak, egy időben németországi tudósító volt. A BBC Radio 4 számára a migrációval foglalkozó dokumentumműsorokat készített 2010-ben. Prospect néven saját politikai-gazdasági hírelemző portált hozott létre. 2017 óta a Policy Exchange kutatóintézet demográfiai, bevándorlási és integrációs egységének vezetője.
A liberálisok alapvető tévedésé.

- SZÁZADVÉG KÖNYVEK -

David Goodhart brit történész-politológus átfogó könyvet írt a liberálisok alapvető tévedéséről. Azaz arról, hogy a jobboldali populizmus kizárólag az elszegényedett, gazdaságilag hátrányos helyzetű emberek sajátja. Az Úton hazafelé című kötet zseniálisan mutatja be a pupulizmust, mint olyat és a liberális gondolkodók által vizionált jobboldali kapcsolódásait.

Nagy-Britanniára vetítve kimondja, hogy a fehér munkásosztály gyakorlatilag jobboldali lett. Ezt pedig nagy mértékben a társadalom etnikai változása és a bevándorlás okozta. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek idegengyűlölők és raszisták lennének. Ez nagy tévedés. Inkább arról van szó, hogy a megszokott társadalmi rend gyökeresen megváltozott. Az emberek biztonságérzete erősen megromlott, olyan alapértékek kerültek veszélybe, mint a család. Ez okozta jelentős mértékben az autoriter politikai iréányzatok felé fordulást.

David Goodhart háromféle jobboldali populista párttípust különböztet meg: a mérsékelt, fősodratú jobboldali populistákat (mint a Fidesz), a szélsőjobbról érkező populistákat (mint a francia Nemzeti Front) és az újonnan felbukkant, iszlámellenes populistákat. 

Mégha Goodhart számos gondolatával nem is értünk maradéktalanul egyet, érdekes gondolatébresztő. Tudományos igényességgel megírt munka. Érdemes elolvasni.

A kötet ]]>ITT ]]>rendelhető meg

FÜLSZÖVEG:

A kötet a Brexit és Trump elnökké választása nyomán kialakult zavarodottság terméke. A szerző a megszokott mucsaizás helyett a progresszív politika támogatottsága hanyatlásának társadalmi okait elemzi, elsősorban az angol társadalomban. Úgy látja, hogy az elit baloldali vagy sem, elszakadt a polgárok jelentős részétől, sőt azzal szemben cselekszik. Ennek köszönhető a mai elitellenesség a gazdaságilag egyébként jól teljesítő társadalmakban, és ennek az elitellenességnek az eredménye a Brexit és Trump elnöksége. A szerző szerint az elmúlt két évtizedben két eltérő világkép alakult ki – azoké, akik Akárhol jól érzik magukat, és azoké, akik Valahol érzik jól magukat –, amelyeket nem lehet osztály- vagy más alapon megérteni. Azonban a létező elit erre a különbségre érzéketlen volt, ezért vesztette el a támogatottságát. A szerző azt tanácsolja az elitnek, hogy fogadja el a többségnek az övétől eltérő kultúráját, igyekezzen azt képviselni és nem ellene politizálni. E többségi kultúra középpontja az otthon, a család, a gazdasági mellett a szociális és kulturális biztonság, egyszóval:
a Haza.

Syracuse

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Történelem (18) Heti lámpás (322) Mozi világ (440) Politika (1582) Belföld (11) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Életmód (1) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mondom a magamét (7713) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2825) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Tereb (146) Autómánia (61) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>