Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
1753e8a16bea0bc79388b54a32cb8ef2.jpg

Tabán - az eltűnt romantika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kedves Olvasóim, engedjék meg, hogy a mostani Lámpás egy kicsit személyes jellegű legyen. Nagyon régóta kerestem egy bizonyos könyvet, albumot. Végigjártam már az összes antikváriumot, regisztráltam minden online könyvkereskedésbe, de egyszerűen nem sikerült hozzájutnom a hőn áhított műhöz.

A héten azonban végre sikerült megvásárolnom, s ez olyan boldogsággal töltött el, hogy úgy éreztem papírra, illetve képernyőre vetem a gondolataimat ezzel kapcsolatban. Annál inkább, hiszen magazinunkban több alkalommal foglalkoztunk már a könyv témájával, a Tabánnal.

Koromnál fogva nem ismerhettem, láthattam a régi tabáni városrészt, de elsősorban Krúdynak köszönhetően, belekóstoltam ebbe a csodálatos hangulatú ódon világba. Végigkóstoltam gondolatban Szindbád nyomán a Mélypince, az Aranyliba vagy éppen az Albecker borait. Kézenfogva sétáltam aktuális kedvesemmel a zegzugos utcácskákon, a régi temető omlatag kriptái között.
Krúdy a Régi szélkakasok közt, illetve a Zöld ász című novellájában megkapó emléket állít ennek a mára már eltűnt világnak. A régi öregek előszeretettel fogalmaznak úgy, hogy amikor örökre eltűnt a Tabán, vele együtt eltűnt a romantika is. Krúdy, akinek úgy bomlik ki tolla nyomán a mese, mint természetfilmek gyorsított felvételein a rügyből a virág, volt az egyik „barát” aki segített megismertetni és megszeretetni ezt a városrészt, a másik pedig Zorád Ernő volt. Még gyermekkoromban vendégségben voltunk egy idős házaspárnál, ahol kezembe került egy nagyon szép képekkel illusztrált könyv a Tabánról.
 
 
Akkor még nem tudtam, hogy ezek a pompás grafikák Zorád Ernő munkái. Életre keltek a képek, ahogy lapozgattam az albumot. A szánkózó gyerekek, a köszörűs, a cipőpucoló fiú, a lovaskocsik, az összebújó szerelmes pár mind-mind testet öltött a fantáziámban.
Végigsétáltam este a macsakaköves úton a Gellérthegy oldalában, s  láttam a peróleumlámpák reszkető fényét és hallottam a vendéglőkből kiszűrődő harmónika érzelmes, lágy hangjait. Akkor ott mintegy tíz évesen beleszerettem a Tabánba. Azután később jött az irodalom, Krúdy, Szindbád és még jobban elmélyült ez az érzelem.
Nos, hogy visszakanyarodjak a kezdő gondolatomhoz, ezt az albumot sikerült végre megszereznem a héten. Ha belelapozok ismét elmélázom a grafikákon és végigkocsikázok az Attila körúton, végigjárom a zegzugos utcákat és végül a Mélypincében igen illusztris táraságban fogyasztom el vacsorámat egy finom vörösbor mellett, hiszen az asztalomnál ül Szindbád, Krúdy és Zorád Ernő is.
 
Csépányi Balázs
Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Mondom a magamét (7660) Szépségápolás (15) Politika (1582) Történelem (18) Nézőpont (1) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Jobbegyenes (2816) Belföld (11) Sport (729) Egészség (50) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>