Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
e9bf427b04a4ca22c0fc051a2df5b6a7.jpg

Szellem a fazékból - Tobzódócsütörtök

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A gasztronómia örök dilemmája: enni vagy nem enni? Idősebb Pieter Bruegel festményén 1559-ből Farsang uraság készül összecsapni a böjtöt jelképező Húshagyókeddel.

A kép bal oldalán söröshordón lovagol a haspókok potrohos fejedelme: kezében hosszú nyárs, rajta malacfej, tyúk, fogoly, kolbász, a nyársról madzagon hurka lóg. Övében a nagyevők jelképe, a böllérkés, a hordóra meg, mint valami címerpajzsot, méretes sódart szögeztek. Mögötte beteg bolondok gyülekezete, kik sírjukat önnön fogukkal ássák, a kocsma álarcos népe: egy asszonyság nyakán tojásnyaklánc, a nyakba tett asztalon középkori gofri, a kicsapongás jelképei. Farsang koma érzi már a vesztét, az égre tekint és fájdalmas búcsút int a húsnak.

Átellenben egy szerzetes és egy asszonyság vonszolja a szekeret, amin Húshagyókedd figurája trónol. Az önsanyargatás anorexiás jelképe ő: a Böjt szimbóluma. Dárdája péklapát, rajta két aszott hering, fején darázsfészek, mintha csak Rabelais álszentjét látnánk: köpése articsóka, ha orrát fújja: sós angolnát trombitál, ha sír, hagymalében pácolt tehénhúgy csordogál szeméből, orrából ecetes torma cseperészik. Hívei perecet majszolnak, kozmás borsópürétől szaglanak és hisztérikusan forgatják a kereplőket, csak hogy a gonosz haspókokat elűzzék. Látszatra tréfás jelenet ez, háttérben kocsma és templom, mocskos disznó és a böjtöt jelképező hal, valójában véres küzdelem: a XVI. században a katolikusok fanatikus szigorral tartották a böjtöt, húsevésért börtön, olykor máglya járt.

Már csak ezért is meghökkentő feltételezni, hogy a torkos csütörtök (vagy ahogy régebben nevezték: zabáló-, tobzódó-, zsíros-, kövércsütörtök, sok helyütt halott csütörtök) hamvazószerda után lett volna, vagyis a nagyböjt második napján. Pedig a Magyar Néprajzi Lexikon adataira hivatkozva tizedik éve ezen a napon tartják hazánkban a nagy gasztroleárazást. „A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából. Ennek az ünnepnek az újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.”

Elég beleolvasni Dugonics András Magyar példabeszédek és jeles mondások című munkájába, hogy gyanút fogjunk. A derék királyi oktató, piarista szerzetes ezt írja: „Kinek sok zabálócsütörtökje, annak sok hamvazószerdája és böjtje lesz.” Vagyis a torkos csütörtök hamvazószerda előtt volt. Nem utána. De hát nem is lehetett, hiszen a hagyomány szerint a maradék húsételeket húshagyó kedden kellett elfogyasztani (ekkor csapott össze Farsang és Böjt), a zsíros edényeket pedig alaposan elmosták, és húsvétig elő se vették, nehogy zsír- vagy húsmaradék kerülhessen a böjti ételekbe. Szerdán aztán (vezeklésképpen) hamut szórtunk a fejünkre – innen a hamvazószerda elnevezés. Már az ötlet is abszurd: kedden abbahagyjuk a húsevést, majd a nagyböjt második napján, csütörtökön újfent zabálni kezdünk.

A böjti és farsangi ételek küzdelme egész Európában ismert. De míg Magyarországon például Konc király és Cibere vajda küzdelmében a disznókonc és a remegő cubák csapott össze a savanyú, erjesztett ciberelevessel (a böjt jelképével), addig Madridban a szardellát, Rotterdamban a heringet temették el. A torkos csütörtököt tartják a németek és a svájciak (Dicker- vagy Schmotziger Donnerstag), ismerik a franciák is (Jeudi gras), az olasz (Gioved? Grasso), a lengyel (tłusty czwartek), a spanyol katolikusok (Jueves lardero), de mindenütt a hamvazószerda előtti csütörtökön rendezik meg. Vagyis hat nappal hamvazószerda előtt!

Amikor húshagyó kedden Cibere vajda legyőzte a Konc királyt, a húsok fejedelmét, akkor számos helyen kiküldték a gyerekeket a falu határába, szedjék össze a késeket, villákat, amelyeket verekedés közben Farsang és Böjt elhullatott. A karnevál neve is ezt jelenti – carne vale: Hús, Isten veled!

Mindezek után csak az a kérdés: miért nem lehet a Torkos Csütörtököt az eredeti idején megrendezni?

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Gazdaság (699) Mondom a magamét (7429) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (306) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Politika (1582) Nézőpont (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Belföld (10) Autómánia (61) Sport (729) Szépségápolás (15) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2764) Egészség (50) Életmód (1) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>