Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
12a82ebf8460a47839b2d97f991f2935.jpg

Szellem a fazékból - Fél lábbal a zsírban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Úgy döntöttem, kezdeményezem a zsíroskenyér felvételét a hungarikumok sorába. A törvény szerint ezt "bármely természetes személy" megteheti, ha olyan nemzeti értékről van tudomása, mely "különlegességével és minőségével a magyarság szimbólumává vált".

A zsírosdeszka ilyen érték. Megfelel"nemzetstratégiánknak", hiszen fél lábbal a zsírban vagyunk, a másikkal a betevő után rohanunk. A zsíroskenyér "a magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik", elvégre annyi változata ismert, mint az olasz száraztésztának, és jellemző nemzeti karakterünkre is, hiszen mi pofára, a kenyér meg mindig a zsíros felére esik. Ráadásul a zsírosdeszka a magyar konyha leghétköznapibb eledele. Semmi flanc, molekuláris gasztronómia: maga a megtestesült megbízhatóság. Eheted reggel, délben, este, összehajthatod és a zsebedbe teheted, s ha megszikkad a csomagolópapírban, csak finomabb lesz.

A nagy Hamburger Összeesküvés előtt mindenki ezt ette. Mégsem volt annyi kövér gyerek, mint ma. A nagymama megszegte a bogárhátú friss fehér kenyeret, hatalmas karéjt vágott, kihozta a spájzból a piros zsírosbödönt, megkente ikrás disznózsírral, megsózta, paprikázta, elhelyezte rajta a hagymakarikákat. Lila hagymát persze. Ahogy Simonffy András írta novellájában, A világnagy zsíroskenyérben. Édesanyja három hétig dagasztotta, kettőig kelesztette az óriás kenyeret; mire megdagadt, a széle el is ért a kiserdőig. Aztán a mama "két talicska élesztőt tett bele. Három napig sütöttük, így is szalonnás lett egy kicsit a közepe, bár a héja szépen megbarnult. Egy kicsit mi magunk is megijedtünk, hogy mekkora lett ez a kenyér. Apám felmászott rá létrával, hát a késvágás majdnem olyan széles lett, mint a Tisza Löknél. - Na - mondta apám -, ebben a kenyérben elférne még a Parlament is."

A zsíroskenyér már akkor hungarikum lehetett volna. Desca Hungarorum, ahogy a magyarok viselt dolgairól szóló történeti mű a Gesta Hungarorum. De az amerikai margarin- és étolajlobbi fondorlatos orvosa, Ancel Benjamin Keys (akiről el kell ismerni, hogy száz évig élt) ekkortájt publikálta tanulmányát, miszerint a szaporodó szívinfarktusok oka a túlzott zsírfogyasztás. Nosza, csökkent is a sertésállomány, miközben az étolaj- és margarinfogyasztás a négyszeresére nőtt. Ekkor lett a zsírból közellenség. Húsz évvel később ugyanez történt a kenyérrel. Akkor Robert Atkins azt bizonyította be, hogy az érrendszeri megbetegedések fő okozója a szénhidrát. Húst (cubákot, szalonnát) ehetünk, de kenyeret, cukrot tilos.

A zsíroskenyérnek befellegzett. Még a nevét is megváltoztatták: zsíros kenyér lett belőle, mondván, egybeírása helyesírási hiba. Pedig a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársai 1954-ben még így érveltek: "A zsíroskenyér azért összetett szó, mert alkotóelemei gyakrabban fordulnak elő egymás társaságában, hiszen a szegény emberek zsíros kenyeret ettek, a vajas kenyér elemei viszont ritkábban kerültek egymás mellé, mert a vaj drágább volt, s csak a gazdagok fogyasztották."

Most fordítva van. A hússertések terjedésével csökkent a zsírszalonna mennyisége, és ahogy kis hazánkban lenni szokott: most zsírt importálunk. A kocaszalonna ma már drágább, mint a vaj. Japán üzletemberek pedig úgy falják a mangalicazsíros kenyeret (hagymakarikákkal), mint az abalon nevű méregdrága tengeri csigát.

Ezért gondolom, hogy a zsíroskenyérnek (így egybeírva) a Magyar Értéktárban a helye. A piramis tetején. Az alacsony zsírtartalmú (low-fat) diétát pedig felejtsük el. Örökre.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Politika (1582) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7719) Gazdaság (713) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Tereb (146) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2825) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>