Ma 2019 november 18. Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
e7b84d97af2c7d932b0fb045b9a8f1dc.jpg

Szellem a fazékból - Ételfotó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A retus nemcsak Sztálin ragyáit tüntette el, de politikai ellenfeleit is. A híres fénykép első változatán, ahol Lenin beszédet mond a moszkvai Nagy Színház előtti téren, az emelvény jobb oldalán még ott áll Trockij és Kamenyev is.

Sztálinnak azonban kellemetlenné vált mindkettő, ezért először Kamenyevet, később Trockijt retusáltatta ki a képről. Helyettük ma a képen öt lépcsőfok látható.

Ma már semmi sem valódi - legyintenek a reklámszakemberek, s lelkiismeret-furdalás nélkül veszik tudomásul, hogy a divatlapok címlapjain, plakátokon, filmvásznon és tévéstúdiókban mindennapos a digitális retus. Korunk retusőrei nemcsak a fogat fehérítik, nemcsak az alakot változtatják meg, hanem, ha kell, az egész embert. Németországban (egy ásványvízreklámban) Franziska van Almsick világbajnok úszó meztelen hátsóját, Claudia Schiffernek (a Citroën-reklámfilmben) a lábát, Marilyn Monroe-nak (egy csúf sebhely miatt) a hasát "cserélték" ki. Julia Robertsnek (a Pretty Woman című filmben) egy Shelley Michelle nevű modell kölcsönözte a bájait, méghozzá olyan sikeresen, hogy a producernek a poszteren sem kellett a színésznőből semmi más, csak a feje.

Nincs tehát abban semmi meglepő, ha az ételfotósok is trükköznek. A párás korsókban habzó frissen csapolt sör, a ropogós hamburger, a csábító málnatorta látványától összeszalad szánkban a nyál, s már rohanunk is, mint Pavlov kutyája, hogy megnyugtassuk gyomrunkat. Pedig azok a finomságok, amiket a reklámokban, a receptújságokban látunk, többnyire ehetetlenek. Nem ételek, hanem a gasztronómiai élmény ígéretei. Nem szakács készítette őket, hanem food stylist (ételtervező). Az igazi jégkrém, csokoládé nem is bírná a vakuk, műtermi lámpák melegét. Összeesne a kemény sörhab is. Ha pedig megfőzzük a zöldséget, elveszíti harsogó színeit.

A reklámipar alkimistái tehát akrildarabokkal helyettesítik a jégkockát, disznózsírból, kukoricaszirupból készítenek műfagylaltot, különféle matt lakkokkal és glicerinnel párásítják be a söröspoharat. A hitelesség senkit sem érdekel; nem az számít, ki vagy, csak az, minek látszol. A frissesség képzetét pedig nem a főzés adja. Sokkal inkább a színfixáló szerek, adalékanyagok, vegyszerek. A péksüteményt lakkal fújják le, a szirupot motorolaj helyettesíti, a nyers húsra cipőpasztát kennek, amitől úgy néz ki, mintha most vették volna ki a sütőből. A müzlireklámban hamis a müzli (hiszen a gabonapelyhek megpuhulnának), a makaróni azért marad a villán, mert odaragasztják, a gőzölgő étel ínycsiklandó látványát pedig egy gőzvasalóhoz hasonló szerkezettel érik el, ami ha nem gyárt is annyi ködöt, mint a színházi szárazjég, az étvágyat azért felkelti.

Illúziót árul a legfrissebb irányzat, a food porn is. Itt az étel (illetve többnyire az alapanyag) a vágy érzéki tárgyaként jelenik meg. Eredetileg pejoratív értelemben használták (kulináris pornográfia), a nagyon zsíros, egészségtelen fogásokat nevezték így. Az amerikaiak szerint a zsíros deszka például food porn. Mára divat lett, az érzéki ételfotózást jelenti, ahol a buja formákat, a textúrák erotikus tartalmát, a táplálkozás élvezetét hangsúlyozzák. És ebben nincs eretnekség. Hiszen a vágy és az ét-vágy egy tőről fakad. Az ízlelés éppúgy az érzékek játéka, mint a szerelem: a falánkságtól egyenes út vezet a bujaságig. Anthony Bourdain séf szerint egy vízcsepp is lehet erotikus.

No de egy hamburger?

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Jobbegyenes (1634) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mondom a magamét (4083) Történelem (13) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Tereb (138) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Vetítő (37) Sport (729) Kultúra (4) Belföld (5) Egészség (50) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (473) Mozaik (42) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (631) Heti lámpás (218) Nagyvilág (1439)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>