Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
55ccf27d26d7b23839986b6ae2e447ab.jpg

Szellem a fazékból - Bisztróvilág Magyarországon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miközben a világsajtó arról értekezik, hogy veszélybe kerültek a franciaországi bisztrók (számuk a XX. század eleji félmillióról 38 ezerre csökkent, és a dohányzási tilalom óta napi hat bistrot-t zárnak be), addig idehaza neves szakácsok szerint éppen ez a vendéglátási forma a túlélés egyetlen esélye.

Persze nem a múlt századi fényes cinkpultok, a fekete mellényt, hosszú kötényt viselő zord pincérek, még csak nem is a Café Flore vagy a Les Deux Magots bohém művészvilága. Inkább az "újhullámos bisztró", amit (a válságot megérezve) legendás Michelin-csillagos séfek indítottak vagy tíz éve, hogy a vékonyabb pénztárcájú ínyenceknek gasztronómiai "másodéttermeket" hozzanak létre. A vendéglőket a franciák séfbisztrónak keresztelték el. Hamar kiderült, hogy a régi bisztrórutint, az olcsó trendi szellemiséget éppoly nehéz meghaladni, mint elvezetni egy csillagos éttermet.

A sort idehaza Bíró Lajos nyitotta az Erzsébet körúti Bock Bistróval, aztán a Budafoki úti Gold Bisztró következett Takács Lajos vezetésével (ma az Olimpia bisztró-étteremben főz a Garay tér közelében), őt Segal Viktor követte a Stand Bistróval, majd néhány hete megnyílt a Flores Bistro, melynek étlapját a Maligán étteremből ismert Litauszki Zsolt állította össze. Ez az új nemzedék (kerülve a vendéglátás csapdáit) friss alapanyagú, házias fogásokat kínál mérsékelt áron. A kényelmes és korszerű bisztró (gourmet éttermekből kölcsönzött receptjeivel, képzett felszolgálóival) annak a fast food táptól megcsömörlött és néhány éve a kifőzdék konyhájába menekülő vendégkörnek nyújt alternatívát, akik gyorsan, megfizethető áron, de jól szeretnének ebédelni.A Borssó Bistróban például 950 forintért két-, 1250 forintért háromfogásos ebédet kapunk. Az egykori Old Amsterdam söröző helyén (a Képíró és a Királyi Pál utca sarkán) található franciás stílusú vendéglőben parajleves, zöldbabfőzelék oldalassal és túrós piskóta szerepel a napi étlapon. Mivel 290 forintért élvezhető házi bort rendelhetünk, itt valóban meg lehet ebédelni másfél ezer forintért. És ha a Borssó (magyarul: bors és só) Costes étteremből érkezett séfje néha eltéved is a trendi konyha (és a belvárosi rekonstrukció) lövészárkaiban, ez a hely ár-érték arányban verhetetlen.

Olcsón, gyorsan és jól ebédelhetünk a Sas utcai Stand Bistróban is. Itt két fogás 1190, három 1390 forint. A menü hetente változik: szilvaleves, hekkfilé polentával, kéksajtos rigatoni, joghurtfagylalt áfonyával. Az étterem a piaci standok után kapta a nevét, Segal Viktor feltehetően ezzel is a szezonális, friss alapanyagok változatosságát akarta hangsúlyozni. A Belgrád rakparton néhány hete működő Flores Bistro (a hajdani Noir et Rouge bár helyén) "zöldfűszeres, vadnövényes, ehető virágos" ételekkel csábít. A menü 1690 forint, de tíz fogás közül választhatunk. Ráadásul az ebéd kisebb gasztronómiai kalanddal ér fel. Selymes kukorica-krémleves tejhabbal, lassan párolt borjúpofa házi tarhonyával, kovászos uborkával, vaníliakrém portóis áfonyával.

Már csak azt kellene eldönteni, hogyan írjuk a bisztró szót. Franciául (bistrot) biztosan ne. Esetleg angolul (the bistro), hogy éttermünket megkülönböztessük a vasúti restiktől? Nagybetűvel vagy kicsivel? Fogadjuk el az öszvérneveket is, mint Bisztro, bistró, Le Bistro? Ezek elég bizarrak. De hát a magyar gasztronómiai helyesírásnak már úgyis mindegy. Nemrég épp a francia bisztrók kedvelt sajtos-sonkás melegszendvicsét, a croque-monsieur-t fordította így egy étlap: "ropogós férfi". Vajon milyen nevet adnak akkor a croque-madame-nak (ugyanez a szendvics tetején tükörtojással)? Belegondolni sem merek.

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Gazdaság (711) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Sport (729) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7652) Jobbegyenes (2813) Nézőpont (1) Tereb (146) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Életmód (1) Mozaik (83) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>