Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
fddbe34fbd2d4cd835c205bcc87fc470.jpg

Szellem a fazékból - A kezem nem adhatom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Egy leheletnyi századvég van az egészben" - írja Márai Sándor a régi bútorokkal, sárgaréz fogantyús, tükrös szekrényekkel, mahagóni süteményespulttal berendezett, vörös selyemkárpitos Krisztina téri Auguszt cukrászdáról (ma Déryné Bisztró), {...}

{...}ahol öreg kisasszonyok szolgálnak fel, édes kávéillat terjeng, és ahol (az 1940-es évek elején) ő is naponta elüldögélt, pipája füstjébe burkolózva.

Itt találkozgatott Mezey Máriával, a szépséges fiatal színésznővel, kaviáros szendvicset majszolgatva, miközben csokoládés narancshéjat csomagoltatott a feleségének.

Ez az atmoszféra él számtalan más író emlékezetében is, és ezt a hangulatot kereste az elmúlt évszázadban az egész Auguszt família. Habverés közben azonban szembetalálkoztak a történelemmel. Cukrászdáikat hol bombatalálat érte, hol elsodorta a válság, hol államosították őket. A család öt nemzedéke 1870 óta (ekkor nyitotta meg "czukorka" üzletét a Tabánban Auguszt Elek) legalább tízszer kezdett mindent elölről. Az Auguszt dinasztia sorsában tükröződik tehát az elmúlt évszázad. És a magyar cukrászipar története is.

 

]]>]]>
AUGUSZT JÓZSEF, a hagyományok folytatója

A dolgok felett pedig Auguszt Elemér szelleme lebeg. Ő volt az újraalapító, aki makacs derűvel - oldalán feleségével, Resetka Olgával - a poklot is megédesítette. Az orosz hadifogságban (összelopkodott alapanyagokból) bejglit sütött a hadifoglyoknak karácsonyra ("a cukrot megpörköltem, hogy karamellaízű lett, a kenyeret elmorzsoltam egy kis faggyúval, az volt a diótöltelék"), a kitelepítés éveiben Taktaszadán (kukoricacsőszként) szaloncukrot és lakodalmas tortát készített a falusiaknak. Az ötvenes évek második felében - amikor újra üzletet nyithatott a Fény utcában - angyali türelemmel magyarázta a népi ellenőröknek, hogy a sütemények nem egyformák, egyikbe ennyi liszt és vaj kell, a másikba annyi. Pontosabban kellene, ha volna.

Gyerekei és unokái Papatának hívták. Az ötvenes évek vége felé társbérletben éltek ötödmagukkal az Apponyi (ma Ferenciek) téren, a Jégbüfével szemben. A lakás egyetlen szobából állt. Auguszt Elemér beállította a fürdőkádat a konyhába, és abban úsztatta a zalai rákokat, meg a halakat. A kecsegét marinálta, az angolnából pörkölt készült, de sütött békacombot is, hiszen nemcsak cukrász, de kitűnő szakács is volt. "Lehet, hogy szép nem vagyok, de mégis hódítok" - dalolgatta lányának, és felhajtott egy-egy pohárkával kedvenc szekszárdi kadarkájából. Fiatalkorában a lisszaboni Garrett étteremben színes karamellrózsáival szerzett hírnevet, itthon ő hozta divatba a sonkás hasét, a rizsfagylaltot, a meggyes-mákos pitét.

Igényessége legendás volt. Még 93 éves korában is bejárt a műhelybe, ellenőrizte az alapanyagokat (saját őrlésű liszt, a családi kertből való gyümölcsök), felügyelte a cukrászokat, a tökéletes modorra tanítgatta a felszolgálókat. A tökéletességet kereste. A régi legendás krisztinavárosi kuglófot (aminek receptje elveszett a háborúban) vagy harmincszor elkészítették, de ő csak hümmögött: "még mindig nem olyan". Amikor nyolcvanadik születésnapjára gyerekei morzsalékos piskótaalapra rakott, tömör marcipán-csokoládékrémes, keserű kávéhabos süteménnyel lepték meg, amit tiszteletből E 80-nak (azaz Elemér 80-nak) kereszteltek, azt mondta: "Finom. De nincs olyan, hogy ne lehetne még finomabb."

Élete vége felé egy tévéműsorban arról faggatták, miért árulta el az Auguszt bejgli receptjét. Hiszen a híres receptek titkát svájci széfek őrzik. "Kérik, hogy adjam meg a receptet - válaszolta -, megadom, aztán egy hét múlva jönnek, hogy Auguszt úr, nem sikerült, nem olyan márványos, mint a magáé. Hát, mondom, a kezemet nem tudom odaadni."

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Heti lámpás (282) Kultúra (6) Autómánia (61) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2724) Gasztronómia (539) Politika (1581) Életmód (1) Gazdaság (694) Történelem (16) Mozi világ (440) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7262) Belföld (10) Nézőpont (1) Tereb (146) Sport (729) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>