Ma 2019 november 20. Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
38b252d1c3e77b69482d73848f171bbb.jpg

Spárgaszezon_Tavaszi nyúlleves

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar konyhában újabban reneszánszát éli a feledés merült nyúlhús – nagyon helyesen! A nyúl egészséges, húsa könnyű és fehér, elkészítési módjainak száma igen változatos.

Itt egy jó példa, hogy kitűnő raguleves készíthető belőle a megszokott pörkölt és sült mellett!

Néhány okos gondolat a mellőzött nyúlhúsról: a többi - ismert és gyakrabban fogyasztott - húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhús kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkezik. Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott alapanyaga lehet a fogyni vágyók étrendjének. Jelentős fehérjetartalmának és kedvező aminosav-összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a fejlődésben lévő gyermekek, illetve beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására. Alacsony zsír- és koleszterintartalma, optimális zsírsavösszetétele révén csökkentheti az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Alacsony a nátriumtartalma, ezért fogyasztása ajánlott a magas vérnyomás megelőzésére, illetve a betegség kezelésére is. Jelentős forrása a B-vitamin-csoport tagjainak. Egy adag, azaz 100 g nyúlhús elfogyasztása például a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminból egy egészséges felnőtt átlagos napi szükségletet képes fedezni. Jelentős továbbá a szervezetünk számára jól hasznosítható vastartalma is, ezért ideális várandós kismamák, kisbabák, illetve vérszegény betegek számára. A nyúl májában számottevő mennyiségben található A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi szervezetünket a környezet káros hatásai miatt képződő ún. szabad gyökökkel szemben; ugyanakkor a máj fogyasztása - különösen várandósok számára - korlátozott mennyiségben, havonta 1-2 alkalommal ajánlott.

Tavaszi nyúlleves
Hozzávalók:

1 házinyúl aprólékja (mellső lába, bordái, has felőli része)
1 fej vöröshagyma
2 szál termetes sárgarépa
1 szál termetes petrezselyem
1 gumó karalábé
3 darab kisebb burgonya
15 dkg zöldspárga
1 púpos ek. ételkeményítő
2 dl tejföl
1 citrom leve
só, szemes bors (sok!)
 

A húst megmossuk, darabokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, azokat is feldaraboljuk. Egy nagy lábasba pakolunk a burgonya és a spárga kivételével mindent, és húsleveshez hasonló módon, csendes forrásban tartva, komótosan megfőzzük. Ha már majdnem készre főtt a hús, hozzáadjuk a kockázott burgonyát. Elegendő most megsózni. Tovább főzzük. A spárgát is feldaraboljuk, s csak a főzés legvégén adjuk a leveshez, mert míg kiforr a habarással, annyi idő tökéletesen elég neki!

Az ételkeményítőt hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, folyamatos kavargatás mellett a leveshez csorgatjuk. Belefacsarjuk a citrom levét, és készre forraljuk.

Tipp és trükk: a szemes borsot zárjuk teatojásba vagy kis tülldarabba, mert a végén lehet egyenként kihalászni!

 Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (42) Heti lámpás (218) Irodalmi kávéház (473) Kultúra (4) Flag gondolja (33) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Mondom a magamét (4093) Nagyvilág (1440) Politika (1571) Történelem (13) Gazdaság (632) Mozi világ (440) Belföld (5) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Jobbegyenes (1634) Életmód (1) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>