- 0
Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül, ahogy a Nagyim szokta készíteni.
Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen hogy bekerült a Nagyi kézzel írt receptes füzetébe. Ajánljuk azoknak, akik szeretik a letisztult ízeket, tisztelik a hagyományokat és emlékeznek az otthoni ízekre.
Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:
Tészta:
15 dkg liszt
½ TK szódabikarbóna
½ TK vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 tojásfehérje
1 csipet (citromos) só
5 dkg porcukor
10 dkg fagyos vaj
Töltelék:
40 dkg meggybefőtt
4 db babpiskóta, morzsásra darálva
3 TK kukoricakeményítő
Mandula massza.
1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
½ TK vanília kivonat
1 dl tejszín
2 EK kukoricakeményítő
10 dkg vágott mandula
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább 1,5-2 órára.
A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, és igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.
A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.
Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni.
Szerző: 5PL
További információk és receptek: