- 0
A mediterrán íz világ egyik számomra kedvenc levese. Hasonló, mint a mexikóiak kukorica krémlevese, de mégis más. Tejszínes, egy darabka vajjal selymesítve, a tetejére darabokra tört tortilla chips és egy kis reszelt félkemény sajt, bátraknak egy darabka chili paprika.
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott csemegekukorica
1 kis fej vöröshagyma
1/2 tv paprika
1/2 piros pritamin/kaliforniai paprika
1 ek csemege paprika krém
2 gerezd fokhagyma
2 ek kukoricaliszt
Alaplé
Tejszín
2 ek keményítő
Vaj, (olíva) olaj, só, bors, mexikói fűszerkeverék
A tálaláshoz:
Tortilla chips, és reszelt félkemény sajt (edami, gouda..)
A kukoricát egy tálkába teszem, és leforrázom fél liter forró vízzel. Hagyom állni, addig a hagymát apró kockákra, a paprikákat pedig a kukorica méretéhez hasonló kockákra vágom.
A leforrázott kukoricát a robotgép késes aprítójában összezúzom. Ha nincs ilyenünk a konyhában, akkor ezt megtehetjük, óvatosan egy rúd mixerrel is.
Egy lábosban olajat hevítek, ezen a hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a paprika kockákat. Megpirítom, és rá öntöm a kukoricakását, alaposan összekeverem, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a paprika krémet, ízesítem és megszórom a kukoricaliszttel. Összekeverem, és felöntöm annyi alap lével, ami még nem lepi el. Összeforralom, és gyengéden főzöm pár percet. Összeturmixolom egy rúd mixerrel, és leszűröm. A levest újra felforralom, és hozzáadom a tejszínt. Igény szerint sűrítem egy kis hideg vízben feloldott keményítővel. Erre nincs mindig szükség, nagyban függ attól, milyen volt a kukorica, mekkora a keményítő tartalma.
Lehúzom a tűzről és a tetejére teszek egy darabka vajat, és azt belekeverem.
Tálaláskor megszórom darabokra tört tortilla chips-el, és reszelt sajttal.
Jó étvágyat hozzá!
Előző cikkMax konyhája - Sajtkrémleves