Ma 2022 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
52c1240c9dfc6e05717c2ce1b0295e6e.jpg

Gasztroajándékok – Rumos gesztenyebefőtt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ilyet nem találni a hipermarketek polcain! Csakis gondos kezek munkáját dicsérő finomságot rejthet az üveg! Az előkészület ugyan kissé munkaigényes, hisz a gesztenyét meg kell pucolni, de a végeredmény megéri a ráfordított időt!

S hogy mégis mire jó?
Egy zimankós, fáradt délután-estén, kiskanállal, csak úgy magában elfalatozgatni (akár egyenest az üvegből :-). Vagy szép tálkába tenni és tetejére csokiszószos tejszínhabot nyomva ünnepi desszertként tálalni.

Érési ideje 3-4 hét!

hozzávalók

3 kg közepes gesztenye (héjastól számolva)
1,3 kg cukor
1,4 l víz
3 dl rum
1 citrom héja
2 narancs héja
1 rúd vanília
1 rúd fahéj

befőttes üvegek (~ 8 db 500 gr-os)
befőzési celofán
újságpapír
egy nagy lábas

A gesztenyéket megmossuk és tízszeres mennyiségű lobogó vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és még melegen meghámozom.

Bár sok helyen azt írják, hogy főzés előtt be kell vagdosni a gesztenye héját, ne tegyük, így nem fő ki a gesztenye ízének jó része. Igaz, így kicsit macerásabb meghámozni, de hát, valamit valamiért :-)
A narancsot és citromot alaposan megmossuk, majd zöldségpucolóval vékonyan (fehér része nélkül) meghámozzuk.
A cukrot a vízzel, vékonyra vágott citrom- és narancshéjjal, a vanília rúddal és fahéjjal főni tesszük; időnként megkavarjuk, hogy a cukor ne égjen le.
Mikor forr, beletesszük a meghámozott gesztenyéket, egyet lobbantunk rajta, majd lezárjuk a tüzet.
A befőttes üvegekbe igazságosan elosztjuk a gesztenyét és a szirupot – a szirup legalább egy ujjnyira lepje el a gesztenyék tetejét -, majd mindegyik üvegre két réteg celofánt teszünk és alaposan rácsavarjuk a tetejét.
Előveszünk egy nagy lábast, aljára 2-3 rétegben újságpapírt terítünk.
Mindegyik gesztenyebefőttes üveget alaposan újságpapírba csavarunk (alját, oldalát, tetején nem kell összefogni), a kibélelt lábasba állítjuk őket, majd felöntjük annyi langyos vízzel (hideg víz nem jó, elrepesztheti a befőttől még forró üvegeket), hogy éppen csak ne érjen a üvegek tetejéig.
Az egészet főni tesszük, és forrástól számítva, szelíd tűzön, 30 percig bugyogtatva főzzük. Ha a víz közben elforrna, pótoljuk, de most már forró vízzel.

Az újságpapír köntösbe bugyolált üvegeket a vízzel együtt hagyjuk kihűlni, majd egyenként kivesszük, megtörölgetjük és a kamrában sötét helyre sorakoztatjuk.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]> 

]]>http://thechefviki.blogspot.com/]]> 

]]>http://garffyka.blogspot.com/]]>HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Irodalmi kávéház (516) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6461) Flag gondolja (33) Életmód (1) Mozi világ (440) Politika (1581) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Heti lámpás (260) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1304) Sport (729) Történelem (15) Tereb (142) Gazdaság (669) Jobbegyenes (2482) Tv fotel (65) Belföld (8) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>