- 0
Ilyet nem találni a hipermarketek polcain! Csakis gondos kezek munkáját dicsérő finomságot rejthet az üveg! Az előkészület ugyan kissé munkaigényes, hisz a gesztenyét meg kell pucolni, de a végeredmény megéri a ráfordított időt!
S hogy mégis mire jó?
Egy zimankós, fáradt délután-estén, kiskanállal, csak úgy magában elfalatozgatni (akár egyenest az üvegből :-). Vagy szép tálkába tenni és tetejére csokiszószos tejszínhabot nyomva ünnepi desszertként tálalni.
Érési ideje 3-4 hét!
hozzávalók
3 kg közepes gesztenye (héjastól számolva)
1,3 kg cukor
1,4 l víz
3 dl rum
1 citrom héja
2 narancs héja
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
befőttes üvegek (~ 8 db 500 gr-os)
befőzési celofán
újságpapír
egy nagy lábas
A gesztenyéket megmossuk és tízszeres mennyiségű lobogó vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és még melegen meghámozom.
Bár sok helyen azt írják, hogy főzés előtt be kell vagdosni a gesztenye héját, ne tegyük, így nem fő ki a gesztenye ízének jó része. Igaz, így kicsit macerásabb meghámozni, de hát, valamit valamiért :-)
A narancsot és citromot alaposan megmossuk, majd zöldségpucolóval vékonyan (fehér része nélkül) meghámozzuk.
A cukrot a vízzel, vékonyra vágott citrom- és narancshéjjal, a vanília rúddal és fahéjjal főni tesszük; időnként megkavarjuk, hogy a cukor ne égjen le.
Mikor forr, beletesszük a meghámozott gesztenyéket, egyet lobbantunk rajta, majd lezárjuk a tüzet.
A befőttes üvegekbe igazságosan elosztjuk a gesztenyét és a szirupot – a szirup legalább egy ujjnyira lepje el a gesztenyék tetejét -, majd mindegyik üvegre két réteg celofánt teszünk és alaposan rácsavarjuk a tetejét.
Előveszünk egy nagy lábast, aljára 2-3 rétegben újságpapírt terítünk.
Mindegyik gesztenyebefőttes üveget alaposan újságpapírba csavarunk (alját, oldalát, tetején nem kell összefogni), a kibélelt lábasba állítjuk őket, majd felöntjük annyi langyos vízzel (hideg víz nem jó, elrepesztheti a befőttől még forró üvegeket), hogy éppen csak ne érjen a üvegek tetejéig.
Az egészet főni tesszük, és forrástól számítva, szelíd tűzön, 30 percig bugyogtatva főzzük. Ha a víz közben elforrna, pótoljuk, de most már forró vízzel.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/