Ma 2024 december 22. Zénó napja van. Holnap Viktória napja lesz.
cc5f70a1842458e2756c54cf1a545562.jpg

Egyből többfélét: Sült paprika 2. rész

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Második: Zakuszka (sült paprika krém) 

Ezt az ételt együtt kóstoltuk (Chef Viki és Max), és első kóstoláskor azonnal magával ragadott bennünket. Chef Viki azonnal tudta, hogy ha törik, ha szakad, ezt neki is újra meg kell csinálnia, hogy újra érezze az ízét!
 
A munkát érdemes elaprózni, tekintettel a mennyiségre. Így ha apránként megcsináljuk a munkafázisokat, két óra alatt végzünk az egész főzéssel. Ebből egy órán át a sütőben ül a fazék munka nélkül.
 
 
Zakuszka
 
6 kiló padlizsán
6 kiló kápia vagy pritaminpaprika
1 kiló hagyma
1 l kész, házi paradicsomlé
1 l olaj
só, ízlés szerint
1 kk. szemes bors
2 db babérlevél
1-2 ek. méz
ízlés szerint 5-6 gerezd fokhagyma
 
 
Megsütjük a padlizsánokat. Ideális parázs felett, meg-megforgatva, feketére, ennek hiányában tökéletes gáztűzhely sütőjében is. Alufóliával béleljünk ki egy nagy tepsit (nem kell utána csiszatolni az esetleg kifolyt levet), fektessük rá a padlizsánokat, szurkáljuk meg 1-2 helyen. Forró sütőben süssük mindaddig, míg héja meg nem ráncosodik, illetve feketére nem sül. Félidőben érdemes egyet fordítani rajtuk. Ha langyosra hűlt, lehúzzuk a héját, majd deszkára téve lecsepegtetjük.
Ha nem dolgozunk vele aznap tovább, zacskóba dugjuk, és a mélyhűtőbe tesszük felhasználásig.
 
Hasonlóképpen járunk el a paprikákkal is, mint a padlizsánnal. Ha héjuk feketére sült, azon forrón tegyük őket nejlonzacskóba, s hagyjuk saját gőzében puhulni 15-30 percet. Héja ezután könnyedén lehúzható. Lecsepegtetjük, s vagy mélyhűtőbe tesszük, vagy továbbdolgozunk vele.
 
Amikor hozzálátunk a zakuszka főzésnek, ledaráljuk a hagymát/almareszelőn lereszeljük, és az olajon üvegesre dinszteljük. Nem szabad pirítani!
 
A padlizsánt és a paprikát is ledaráljuk – késes betétű robotgéppel vagy húsdarálóval, külön-külön.
 
A megpárolt hagymára dobjuk a padlizsánt, picit összerotyogtatjuk, hozzáadjuk a paprikát, végül a paradicsomlevet. Ekkor tesszük bele a sót, babérlevelet és a borsot is. Kevergetve felforraljuk, majd a fazekat levéve a tűzről berakjuk a sütőbe – fedő nélkül.
 
Lassú tűzön egy órán keresztül sütjük, teendő nincs vele!
 
Ha letelt az egy óra hossza, kivesszük a sütőből, átkavarjuk, megkóstoljuk. Ízlés szerint sózzuk, és most csurgatunk bele 1-2 evőkanál mézet, ezt is ízlés szerint. Adjunk hozzá másfél kk. tartósítószert (Na-benzonát pl.) és üvegekbe töltjük.
 
 Lezárás után az üvegeket fejük tetejére állítjuk pár percre, majd plédekbe jól betakarva hagyjuk kihűlni (szárazdunszt).
 
 
Tipp és trükk: nagyon finom sült húsok mellé, virslihez de puha kenyérre kenve is megállja a helyét.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Készítette: Chef Viki
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (543) Gazdaság (724) Tv fotel (65) Életmód (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Sport (729) Mozaik (83) Flag gondolja (38) Gasztronómia (539) Belföld (11) Történelem (18) Autómánia (61) Politika (1582) Mozi világ (440) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (342) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (8038) Jobbegyenes (2898) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>