Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
32b11d8ec4ee33a9e15265f586fd1fec.jpg

Muzeális lapszemle, SPORTHIRLAP, 1913.06.02. I.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Új rovatot indítunk. Mától, viszonylagos rendszerességgel lapszemlézni is fogunk. De nem ám a megszokott módon! Nem ajánljuk egy-egy sajtótermék írását, sokkal inkább bemutatjuk azt az érdeklődő olvasónak.

Hiszen nem akármilyen újságokból idézünk, hanem a múlt már erősen sárguló papírlapjairól közlünk fotókat, írásaikat pedig a jobb olvashatóság érdekében külön is leírjuk. Úgy írjuk le, hogy azokban változatlanul hagyjuk a korabeli szavakat és kifejezéseket, amelyek mára oly különös ízt adnak a szövegnek. Természetesen olyan írások közül válogatunk, amelyek a Fradival foglalkoznak.

Sorozatindító újságunk több mint 96 éve jelent meg, az utókornak újbóli olvasásra ajánlott tudósítása pedig az 1912-13 évi Magyar Kupa döntőjéről szól, amelyet az FTC a BAK együttesével vívott.

SPORTHIRLAP 1913.06.02. 22. szám 6. oldal

19130602-19130601_ulloi-ut-ferencvaros-bak-2-1

A Fradival foglalkozó rész:

FOOTBALL. A Magyar Kupa 1912-13. évi döntője.

FTC-BAK 2:1 (2:0).
A múlt évben kellemetlen kudarc érte az MLSZ-t a kupadöntővel. Az FTC és az MTK összemarakodott a pályakérdésen s az ügy még most is várja elintézését – a belügyminisztériumban.

Nagy erőfeszítések árán s ugyancsak forszírozott tempóval sikerült a szövetségnek annyira szorítani az egyesületeket a mérkőzések lejátszásával, hogy eljuthattunk végre az oly régen nélkülözött Kupadöntőhöz.
Az egyesületek túlzsúfolt programja, egész sereg váratlan akadály, de főképpen az elődök körül történtek, már csaknem kizárttá tették a kupadöntőnek még a tavasz folyamán való lejátszását.

Az MLSZ azonban súlyt helyezett rá, nyilván erkölcsi és anyagi szempontokból is, a megállapított napon tehát megtörtént a nagy eset, lezajlott a Kupa-döntő. Túlságosan nagy örömét nem találhatta a Szövetség a meccsben, amely sem erkölcsi, de még csak anyagi jóságokkal sem gazdagította footballsportunkat.
Egész más tartalmat és más miliőt képzeltünk a döntőnek. Sajnos, a meccs nívója nem mozgott a magasabb régiókban, a látogatottság pedig egyszerűen meglepő volt. Alig 6000 főnyi közönsége volt a mérkőzésnek. A nagy hőség, a szezonvégi fásultság, vagy a botrányokon való elkeseredés szülte-e, nem tudhatni, de az FTC-BAK küzdelmére igen sokan az elmaradhatatlanok közül sem voltak kíváncsiak.
No de valljuk meg, a játék maga nem is érdemelt dúsabb keretet. Sőt most utólag szinte örülnünk kell, hogy az igazi nagy tömeg nem volt része a klasszikusnak nem nevezhető küzdelemnek. Nagyobbára színtelen, egyhangú játék, a bíró egymásra halmozott tévedései és a szerencsésebb csapat fölülkerekedése jellemezte a mérkőzést. Láthattunk gyönyörű akciókat mind a két részen, de általánosságban még nem tudunk elragadtatással nyilatkozni a meccsről.

A mérkőzésre gondosan preparált BAK-kal ismét megtörtént, amihez hozzá lehet szokva. A mezőnyben fölötte állott ellenfelének, ő volt a szemmel láthatóan jobb csapat, mégis vereséggel távozott.
Úgy indult a játék, pozdorjává zúzza a BAK a zöld-fehérek nimbuszát. Gyönyörű kombinációkkal dolgozva hosszú időn át teljesen beszorítva tartották az FTC-t, amely elszánt védekezés után a legelső kiszabadulását goallá értékesítette. Rövid pár perc múlva megvolt a második goal és ezzel el is dőlt a Magyar Kupa sorsa. Hiába igyekezett a BAK érvényre juttatni nagy formáját, nem bírt megküzdeni az FTC erősen védőmunkára koncentrált játékával.
Kimagasló jelenete alig volt a mérkőzésnek, szomorú incidense azonban igen. A második félidőben Schlosser megbosszulandó, egy Ludwigtól kapott boxot, szándékosan és teljes erőből megrúgta Szuryt, aki összeesett.
A bíró a szándékos brutalitást nem torolta meg szigorúan, Schlossert nem állította ki, miért is teljesen eldurvult a játék. A jeladás a fair játék feladására a BAK goalja volt.

A döntő ilyetén elcsúfításáért Izsó László bíró a felelős. Megbocsáthatatlan hibát követett el s nagyfokú gyámoltalanságának adta a jelét azzal, hogy Schlossert megtűrte a játékban. Emellett a hibája mellett eltörpült a többi, különösen az offside megítélése körül tanúsított abszolút fogyatékossága.

A mérkőzésnek külön fejezetei játszódtak le a tribün alatt az öltözőkben.
A meccs előtt Springer Ferenc Az FTC elnöke mindkét csapat játékosaihoz szép beszédet intézett s különösen a fair játékra figyelmeztette őket. Schlosser különösen megfogadta a jó tanácsot. A Ferencváros népszerű képviselőjét lelkesen megéljenezték.

Egész más volt a hangulat az öltözők folyosóján a meccs után.
Két súlyos incidens is történt. Izsó Lászlót Grünwald Miksa a BAK football-intézője megtámadta s a megfizetettség vádjával illette. Az izgatott vezető az inzultusért bizonyára maga fogja megadni Izsónak a legteljesebb elégtételt.
A másik botrány két hölgy körül játszódott le. A pályán Schlosser felesége megsértette György menyasszonyát. Az öltözőben György emiatt kérdést intézett Schlosserhez, aki indulatosan válaszolt. Erre összefutottak, György az állán megütötte Schlossert, mire Györgyöt az FTC játékosai kiszorították a helyiségből.

A mérkőzésről tudósítónk alábbiakban számol be:
A támadások nagyobb részét a BAK vezette, azonban a túlságba vitt kombináció meddőségre vezetett. Nem voltak eléggé erélyesek a belső csatárok s a lövésre szánt labdákat rendszerint az ellenfélre rúgták. A két szélső igen hasznosan játszott, a becenterezett labdákat azonban addig adogatták egymásnak a belsők, amíg az ellenfél martaléka nem lett.
Igen szép mezőnyjátékot produkált a csapat s ebben nagy része volt a valóban kitűnő fedezetsornak. Nagy talentumot árult el Rudas a balhalf, kitűnő volt Károly és jó volt támadásban és védekezésben egyaránt Szury. Határozottan elsőrangú munkát végzett a két back is.
Az FTC az első húsz percben alig jutott át a félvonalon, hacsak Weiber a középre rúgott céltalan labdái nem terelik át egy pillanatra a játékot. Különösen a védőjátékosokon mutatkoztak az utóbbi időben erősen hangoztatott fáradság jelei. A jobboldal rendszertelenül játszott, Weisz sokat tartózkodott hátul, Pataky labdaosztogatása gyenge volt.
A támadások főleg Borbás részéről indultak ki, akit Schlosser bőségesen látott el labdákkal. Meg kell azonban hagyni, hogy a kevés támadás némileg veszélyes volt.
A friss formában és erélyesen játszó Borbás ezúttal nem elégedett meg a szélről való centerezéssel, hanem befelé víve a labdát, lövésre készítette elő a helyzetet. A belső csatárok hanyatlott formáját jellemzi, hogy ezeket a brilliáns helyzeteket nem tudták kihasználni.
A két goal után az FTC inkább védő, mint támadó játékot folytatott, úgyannyira, hogy a második félidőben Weisz Medgyessy mellé állt segítőtársul, így még jobban megbénította a csatársor akcióképességét.
A két kapus között Fritznek akadt több dolga. Feladatát jól oldotta meg, a kapott goal nem volt védhető. Rossz volt azonban György. Lanyhán és nemtörődömséggel védett. A legtöbb labdának utána sem nyúlt. Az első goal az ő hibája.

A vezető goalt az FTC éri el a 18 p.-ben. Schlosser Tóthoz tolja a labdát, aki azt a bal kapufának lövi. A visszapattanó labda újból Tóthoz jut, de most az ellenkező sarokba talál elhelyezést. György nem is kísérelte meg, hogy a gyengén guruló labdát feltartsa. Öt percre rá Borbás offsidról indulva Schlosserhez juttatja a labdát, aki belövi.
A második félidő 13 p.-ben éri el a BAK egyetlen goalját. Gálos szabadon fut a labdával, amelyet azonban nem centerezett, hanem a szabadon álló Schaffernek ad, aki remek csavart lövéssel helyezett goalt ért el.

Igazi ínyenceknek ajánljuk az eredeti oldal kinagyítását, így olvashatóvá válnak a korabeli hétvége további “FOOTBALL” és “ATLETIKA” eredményei is.

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2823) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Gazdaság (713) Tereb (146) Tv fotel (65) Autómánia (61) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Egészség (50) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Életmód (1) Vetítő (30) Mondom a magamét (7708)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>