Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
33f41312805716d21d63484252bd4511.jpg

Ez már Haladás!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az újonnan létrehozott Európa Liga selejtezőinek 1. fordulójában a kazah Irtis Pavlodar együttese várt a magyar bajnokság bronzérmesére. A szombathelyiek a hazai 1-0 után a távoli Kazahsztánban ugyan 2-1-es vereséget szenvedtek, de köszönhetően az idegenben lőtt góljuknak, mégis ők jutottak tovább a második fordulóba, ahol július 16-án a svéd Elfsborg csapata ellen vehetik fel a küzdelmet.

Szombathelyen néhány éve tervszerű munka vette kezdetét. Az átgondolt csapatépítés során igyekeztek „hazai forrásból” meríteni, maximum csak egy-két külföldi játékost foglalkoztatva.

A mostani sikerek letéteményese lényegében négy személy: Illés Béla társtulajdonos, Csertői Aurél vezetőedző, valamint a két rutinos játékos Kuttor Attila és Kenesei Krisztián. Kuttor Attila csakúgy, mint korábbi csapatainál, a szombathelyieknél és bebizonyította, hogy a védelem oszlopa, s egyben a légtér ura. Kenesei Krisztián lövő technikája pedig szinte egyedülálló a hazai mezőnyben, a Pavloradiak ellen is kétszer betalált szabadrúgásból.

Ezt a négyest hajdani játékostársakként több mint évtizedes barátság köti össze. A kilencvenes évek MTK-jának, de nyugodtan kijelenthetem, hogy hazai labdarúgásunk meghatározó személyei. De ne felejtkezzünk meg a többi játékosról sem, mert a csapategység nélkül nem jöttek volna a jó eredmények.
A Haladás a 2007-2008. évi NBII Nyugati csoportját megnyerve, kivívta az első osztályban szereplés jogát. A játékoskeretet látva már a bajnokság megkezdése előtt látni lehetett, hogy nem lesznek kiesési gondjaik az élvonalban, de mégis meglepő volt, hogy alig néhány forduló elteltével tekintélyt, és elismerést szerzett ez a rendkívül szimpatikus csapat. Úgy gondolom, hogy még saját szurkolóikat is meglepték azzal, hogy újoncként sikerült megszerezniük a bronzérmet, mely egyúttal nemzetközi szereplési lehetőséget is jelentett.
 
 
 A kazah csapatokat egyelőre ugyan még nem jegyzik az európai mezőny középmezőnyében sem, de erőnlétben és játéktudásban szinte bármely együttessel felveszik a versenyt, lemaradásuk elsősorban a taktikai fegyelem hiányából fakad.
 A szombathelyi játékosokat már önmagában azért is dicséret illeti, mert túltették magukat a tizenkét órás repülőút, valamint az időeltolódás miatti nehézségeken. Nem roppantak össze, amikor a kazahok összesítésben kiegyenlítettek, végig koncentráltan, céltudatosan futballoztak.
Sajnos nagy érvágás, hogy az Elfsborg ellen pályára lépő szombathelyi csapatból kéztörése miatt hiányzik majd Kenesei Krisztián, s így pláne elmondható, hogy nem a Haladás számít a párharc esélyesének. De nem szabad eleve feladniuk a küzdelmet, mert ha továbbra is ilyen felfogásban játszanak felboríthatják a papírformát.
Bármi is lesz a selejtezők második fordulójában, legyünk büszkék ezekre a fiúkra, sokan közülük egy-két éve még a másodosztályban játszottak, s most kilépve a nemzetközi porondra, nem hoztak szégyent a magyar labdarúgásra. Örüljünk, s becsüljük meg ezt az eredményt!
További sok sikert, előre Haladás!

Szécsi József

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Autómánia (61) Mondom a magamét (7546) Sport (729) Politika (1582) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Életmód (1) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mozaik (83) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Gazdaság (705) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2788) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>