Ma 2021 augusztus 03. Hermina napja van. Holnap Domonkos, Dominika napja lesz.
ae5bb87e6822e18a436d43323e959889.jpg

A litéri református templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A Bakony széles déli talpazatánál, ahol a Séd-patak nagy kanyart leírva mély árkot koptatott magának a mészkősziklás, alább löszös-agyagos fennsík talajába, éppen fél tucat Árpád-kori eredetű település sorakozik. Templomaik a többnyire református lakosság hitéletét szolgálják. Sóly román kori egyházát már bemutattuk e sorozatban; Vilonyán inkább, Papkeszin kevésbé, de szintén megmaradtak középkori részletek az újjáépült református templomokon, míg Berhida és Királyszentistván kálvinista hívei új egyházakat emeltek maguknak a XVIII–XIX. században. A legérdekesebb mind között a Litér községben álló újkori templom, amely különleges értékű művészeti látnivalót rejteget.
A ma 1800 lakosú Litér neve – amely egy 1082-re antedatált XIII. századi okiratban tűnik föl először – a német Ritterből származik. A lovag jelentésű szó eredete könynyen magyarázható a Szent István felesége, bajor Gizella kíséretében a veszprémi királynéi várba, illetve a környező királyi birtokokra érkező német lovagok letelepedésével. Az 1296-ban is említett falunak abban az időben már tekintélyes temploma volt, amit a belőle megmaradt egyetlen részlet, a díszes déli kapuzat meggyőzően bizonyít.
Oklevélben csak jóval később, 1472-ben szerepel a község Szent Kereszt-plébániája, amelyet az 1547-ben a környéket végigpusztító török had rombolt le. 1582-ben romként írták össze, később sem építették újjá; az elhagyott településre 1732-ben visszatérők egy tizenhat évvel később kelt jegyzőkönyvben boltozott szentélyéről tesznek említést.
A litéri reformátusok először fából készítettek maguknak egyházat 1735-ben, ám ez az építmény 1757-ben leégett. Végül 1784-ben kaptak engedélyt a veszprémi püspökségtől új kőtemplom építésére; ez látható ma is a község főutcája közelében. A nyugati végén álló tornyot (amely 1794-re készült el) barokk órapárkány díszíti, amúgy az egész épület dísztelen. A feltűnően hosszú, egyszerű téglalap formájú, fehérre meszelt hajó tengelye kelet felé mutat, ami arra utal, hogy az építők követték a középkori hajó alapját, és talán maradék felmenő falaiból is felhasználtak.
A templomkertben, a déli oldalon látható a román kori épület eredeti bejárata, amelyet 1961–62-ben bontottak ki a barokk falazatból. A felismerhetetlenségig bevakolt, faragott kőépítményt hat évig tartó tudományos munkával rekonstruálták, és restaurálták Lévárdy Ferenc művészettörténész és Szakál Ernő szobrász-kutató vezetésével. A XIII. századi kapuzat két periódusban keletkezett. Először a tatárjárás előtt készült egy enyhén csúcsíves formájú, kétlépcsős bélletű bejárat, amelyet az 1250–60 közötti években átalakítottak, a régi elé állítva még egy, sokkal díszesebb oszloppárt, amelyek talpa két fekvő kőoroszlánon nyugszik. Az átfaragott bélleteket Szent Jakab és Szent Péter apostolok szobraival emelték jelentősebbé, a kapu fölötti kora gótikus vimperga – háromszögű oromzat – által közrefogott, csúcsíves timpanonban pedig (eredetileg) a két angyal közt trónoló Szűz Mária domborművű alakjával tették teljessé a templomi bejárat ünnepélyességét. (Sajnos ez áldozatul esett a protestáns képrombolásnak.)
A litéri templom hét és fél évszázados díszkapuja távoli nyugat-európai, német és francia területekkel kapcsolja össze az Árpád-kori Magyarországot.
 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (660) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Történelem (14) Jobbegyenes (2085) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (5471) Politika (1578) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1456) Autómánia (61) Tereb (138) Egészség (50) Belföld (6) Életmód (1) Mozaik (83) Kultúra (6) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>