Ma 2021 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
737ad29ec28ac40f86025b3855549c21.jpg

Zalaszentmihályfa középkori temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

A műemlékjegyzékben Böde községhez tartozóként szerepel, a valóságban Hottó település szélső falurészén túl, erdős környezetben található a Szent Mihály főangyal tiszteletére emelt régi templom. Nem sok hozzá fogható festői épületet ismerünk az országban, és bizony csak kevesen vetődnek el ide, a Göcsej e kies sarkába. Pedig a hely alig néhány kilométerre fekszik Zalaegerszegtől, az andráshidai elágazástól délre futó országút mentén.
Göcsejnek a Zala folyó, a Kerka és a Válicka patakok völgyei közé eső erdős-dombos vidéket nevezzük, amely – a szomszédos Őrséghez hasonlóan – Árpád-kori határőrvidékeink egyike volt. Társadalma, jogszokásai, szellemi és tárgyi műveltsége hagyományőrző. Történelme során tekintélyes kisnemesi népessége alakult ki, amely a török idők viharai közepette áttért a református hitre, majd a XVIII. század során visszatért a katolikus egyház kebelébe. Jellemzően archaikus településnevei többnyire -szegre, -fára végződnek – az utóbbi, mint mindenütt, a falu szó megkopott alakja. Amint az egykori Szentmihályfalva is.
Bár a rá vonatkozó legkorábbi okleveles adat 1424-ből való, temploma 1220 táján épülhetett. Kisméretű román kori szentélyét még a XIII. század végén megnagyobbították, de már a korai gótika provinciális stílusjegyében. A déli hajó három félköríves, tölcsérbélletű ablaka és a nyugati torony kettős ikerablakai tisztán megőrizték eredeti formájukat, más részletei magukon viselik a későbbi átalakítások nyomát. Az épület legizgalmasabb része a zömök harangtorony, amelynek kétharmad része a hajó belsejében áll, egyharmada a homlokzat elé ugrik, félköríves boltozatával előcsarnokot képezve a nyugatról nyíló bejáratnak. Belső sarkai két oszlopon nyugszanak, egyúttal urasági karzat alappillérjeiként szolgálva. A bejárat faragott kőkerete félköríves timpanonjában az Isten báránya dombormű és a toronyablak oszlopfőinek állatszobrocskái román kori épületdíszítésünk jeles emlékei. A motívumok a Nyugat-Dunántúlon több helyütt előfordulnak korabeli egyházi épületeken, elsősorban a példát mutató jáki bencés apátság templomán és a mellette lévő kápolnán.
Feljegyzések szerint 1550-ben a falu és lakossága még megvolt, a körülötte lévő temető azonban már tönkrement. A portyázó törökök elérték Zala megye keleti peremét, Szentmihályfalva elpusztult. Az elhagyott templomot 1750 táján állították helyre, szentélyét ismét megnagyobbították, ekkor készültek zömök támpillérei. Sekrestyéjét a tizenkilencedik században építették hozzá. 1923-ban megint renoválták a templomot, alaposan kiforgatva eredeti külsejéből. 1966-ban került sor régészeti kutatására, majd 1970–71-ben a műemléki helyreállítására. Rekonstruálták toronysisakjának középkori formáját, fazsindelylyel fedték be, amint az egész tetőhéjazatot, a különböző építési korszakok nyomait pedig más-más színű vakolattal jelezték. A értékes és roppant látványos műemlék templom képe gyakran feltűnik reprezentatív albumokban, színes falinaptárokon, idegenforgalmi kiadványokban, de csak kevesen veszik a fáradságot, hogy személyesen is megismerkedjenek vele.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (508) Mondom a magamét (5732) Mozaik (83) Autómánia (61) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Belföld (6) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Mozi világ (440) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1463) Életmód (1) Tereb (138) Politika (1578) Jobbegyenes (2164) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>