Ma 2023 június 05. Fatime napja van. Holnap Norbert, Cintia napja lesz.
b11a560750e332e64df0c255f4240d5c.jpg

A kisapáti Szent Kereszt-templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Pontosan a Tapolcai-medence közepéből púposodik ki a Szent György-hegy. A 415 méteres, csonka kúp alakú magaslat akár a kissé távolabbi – szintén a dunántúli vulkánok tanújának számító – Somló-hegy ikertestvére lehetne, úgy hasonlítanak egymásra. Az évmilliókkal ezelőtt kialudt tűzhányókból kiömlött forró láva bazaltkővé dermedt, amely a Szent György-hegyen negyvenméternyi vastagságban takarja a pannon tengeri agyag- és homoktalajt. Különösen szépek az orom északkeleti oldaláról párhuzamosan lefutó, 20–25 méter magas, 1,5 méter vastagságú szürke bazaltoszlopok, amelyek ha leomlanak, egyforma vastagságú szeletekre töredeznek szét.
A Szent György-hegy szőlőskertektől zöldellő lejtőin három kisközség osztozik: az edericsi Meleg-hegy felé néző Raposka és Hegymagas, illetve Kisapáti a Badacsony felőli oldalon. A falu fölött, a szőlők lábánál áll Kisapáti régi temploma. Titulusa Szent Kereszt, amelyet egy 1245-ben kelt oklevél említ első ízben, azonban lehet, hogy nem e templomra, hanem egy közeli s még a közpkorban (1422 előtt) elpusztult templomra vonatkozott. A ma látható épület azonban formajegyei alapján is a a XIII. században, alighanem a tatárjárás utáni évtizedekben keletkezhetett. Tengelyét keleti irányba tájolták. A kicsiny belméretű, téglány alakú hajóhoz keskenyebb, egyenes záródású szentélyt kapcsoltak. A szentélyt bordás keresztboltozat fedte, látható benne a román kori oltár kőalapja is. Az 1500-as évek első felében építették a hajó északi oldalához a sekrestyét, azonban még ugyanebben az évszázadban súlyos kár érte a templomot a törökök ismétlődő hadjáratai folytán. Csak az elmenekült lakosság kései viszszatérte után, a XVIII. század végén renoválták. Feljegyzések szerint 1772-ben készültek az ablakai és déli bejárata, ekkoriban magasították meg tetőpárkányzatát, és borították be a hajót csehsüveg boltozattal.
A falutól kissé félreeső templomot a XIX. század végétől elhanyagolták, teteje beázott, falai romlásnak indultak, megrepedeztek. 1945 után boltozata is berogyott, majd bontani kezdték, tégláit elhordták. Végül 1958-ban állíttatta helyre a műemléki felügyelőség Sedlmayer János építész rekonstrukciós terve alapján, s azóta viselik gondját a magyar középkor e rejtőzködő tanújának.
A Balaton-felvidék e varázslatos táján, a Szent György-hegyhez kapcsolódó Diskai-hegyen is áll egy kicsiny, fehérre meszelt falú barokk kápolna (Szent Antal tiszteletére), amelyet az 1785-ben készült első hazai katonai térkép már jelöl. E két kis templom, a szőlőhegyen sok helyütt látható, a környékre jellemző stílusú régi présházak és a bazaltorgonák festői látványával búcsúzunk az idei, különös időjárású és hangulatú balatoni nyártól.


Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (521) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Gazdaság (681) Történelem (15) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (9) Nagyvilág (1306) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Kultúra (6) Tereb (142) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Heti lámpás (264) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2624) Egészség (50) Mozaik (83) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6854)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>