Ma 2023 szeptember 21. Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.
d414c84c73712871b3490267263358bf.jpg

A gutori román kori templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Visszatérünk az 1920-ban Csehszlovákiának ítélt, ma Szlovákiához tartozó, túlnyomórészt magyarok lakta Csallóköz középkori műemlékeihez. Ezúttal a két hete bemutatott Somorjával szomszédos kis faluba, Gutorba látogatunk el. A hatszáz lelkes település (hivatalos neve Hamuliakovo, az 1945-ig a környéken élt németek Guternnek nevezték) első ízben az Aranybulla esztendejében, 1222-ben bukkant fel egy oklevélben, „de Gutt” szóösszetételben. 1287 és 1337 között ismét szerepelt, mégpedig plébániai helyként, ami azért érdekes, mert még a középkorban Somorja fiókegyházává lett.
Gutor Szent Kereszt titulusú régi egyházát az 1857-ben a helyszínen járt Ipolyi Arnold „számtalan újításai dacára is eredeti gót és valószínűleg késő gót épületnek” írta le. Ne legyünk igazságtalanok, csupán az elmúlt negyed évszázadnyi idő alatt is – amióta e sorok írója vissza-visszalátogatott a tüneményes műemlékhez – sokat változott az épület külleme és környezete, nemhogy hat évszázad alatt. A szóban forgó templom valójában ugyanis az 1200-as évek közepe táján épült, többnyire román stílusban. Nyugati tornyának három egymás feletti sorban lévő félköríves ikerablakai, a hajó déli kapuzata és lőrései, a szentély tölcsérbélletű ablakai és más részletei (fűrészfogas fríz, íves vakárkádsor, keretes faltükrök) XIII. századi keletkezésre vallanak. Ipolyit alighanem az téveszthette meg a korhatározásban, hogy a templom apszisa sokszögű – s nem félköríves vagy egyenes záródású –, azonban ennél a rendhagyó megoldásnál sokkal fontosabb a szentély ablakaival jelzett emeletes forma. E formájában a gutori templom igazán egyedülálló a középkori magyar emlékanyagban. (A közeli deáki bencés apátsági templom szintén kétszintes ugyan, de szerkezetük és minden részletük különbözik egymástól.)
A téglából készült épület belső hossza (a torony alatti előcsarnok nélkül) 12 méter, a hajó 6,5, a szentély 4,5 méter széles. Román kori sík mennyezet fedi, dongaboltozat csupán a szentélyt borítja, amely az 1260–70-es évekből származik. Az 1972 és 1984 között kisebb-nagyobb megszakításokkal folyt feltárás és renoválás igyekezett tisztázni és bemutatni a templom román stílusjegyeit, emiatt lebontották a XIX. századi sekrestyét, az előcsarnokot és az újabb kori támpilléreket. Más kérdés, hogy a kiszolgáló épületrész helyére tervezett modern, csigavonal alaprajzú, üvegfalú sekrestye különbül mutat e ritka szépségú műemlékhez toldva, mint amelyet lebontottak. 1981-ben kerültek elő a templomhajó északi falának vakolatrétegei alól annak a freskóciklusnak a részletei, amely az 1200-as évek dereka és a XV. század vége közt több periódusban keletkezett. Legfontosabb közülük Szent László király legendájának néhány töredéke – a leányrabló kun üldözése és a párviadal jelenete –, amelyről László Gyula vetette fel az 1488-as augsburgi Thúróczy Krónika címlapképével való hasonlatosságot.
A többnyire ma is magyarok lakta faluba az utóbbi években egyre többen költöznek ki a nyugalomra vágyók a közeli Pozsonyból, dacára annak, hogy a bősi erőmű felduzzasztott vízszintje meghaladja a templom tornyának magasságát…

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Nézőpont (1) Tereb (144) Jobbegyenes (2679) Kultúra (6) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (529) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Heti lámpás (276) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7085) Nagyvilág (1309) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Belföld (10) Flag gondolja (34) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Gazdaság (689) Életmód (1) Egészség (50) Történelem (16) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>