Ma 2022 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
46315ed386f654a6c0e191bb6c6daea9.jpg

A tornaszentandrási ikerszentélyes templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Borsod legészakibb sarkán is túl, a régi Torna vármegye határán – s a mai szlovák államhatáron – innen, a Szár-hegy északi lejtőjén fekszik az ötszáz lelkes Tornaszentandrás. A községet 1283-ban említi oklevél: a „Zenthandras”-sal szomszédos Komjáti, Lenke és Mile falvakat ekkor Vid fiának adományozta IV. (Kun) László király. A környék a XII. század végétől a tornai erdőispánság része volt, az egyházas település névválasztása könnyen köthető II. András (1205–1235) uralkodásához. A királyi birtok lakói a vadászaton, erdőirtáson kívül ősidők óta folytattak ércbányászatot és vasművességet, fontos termékeikkel kereskedtek, így a község templomának hazánkban páratlan építészeti mivolta az udvari kapcsolaton is jóval túlmutat. Szentandrás a közeli Gömör országos jelentőségű bányatelepeivel együtt feltehetően már 1243-ban – IV. Béla (1235–1270) adománya révén – a pelsőci Bebek Detréé lett (és maradt leszármazottai kezén egészen az 1500-as évekig). A falu első temploma ekkor már bizonyosan állt. Az 1976–78 közt folyt régészeti kutatást vezető Valter Ilona közleményeiből tudható, hogy ez a legkorábbi épület a kettős ívvel záródó apszis és a hozzá kapcsolódó szimmetrikus hajó volt, amelyek most együtt alkotják a templom keleti szentélypárját. A bővítés, illetve átépítés már a Bebekek urasága idején történt, valamikor a XIV. század elején: ekkor az ikerépület nyugati oldalához egy jóval nagyobb négyszögletű hajót toldottak. Később, a barokk kori renováláskor készült az északi sekrestye és előcsarnok, s az újkorban került a kis huszártorony is az eredetileg torony nélküli templom tetőgerincére.
Ez a román kori építmény egyedüli a Kárpát-medencében. Formailag rokon emlékei megtalálhatók ugyan a Kis-Ázsiától Dél-Franciaországig terjedő mediterrán övben, ám az északi hegyeink közt megbúvó épület igazi társait másutt kell keresnünk. A tornaszentandrási temploméhoz hasonló alaprajzú, szimmetrikus elrendezésű szentélyeket „legsűrűbben” az Alpok déli előterében találunk: az itáliai Como közelében és Castellanában, Tirol vidékén és különösen az északolasz Merano környékén maradt fenn mintegy féltucatnyi az ebből a korból származó, ritka templomtípusból. Arra, hogy miként kerülhetett magyar földre, a história szolgál magyarázatul: III. Béla király Bertold andechsi gróf leányát, Gertrudist jegyezte el feleségül fiának, II. Andrásnak. Az 1203 táján megkötött frigy révén a feleséggel népes udvari kíséret érkezett hazánkba Meránból. A Bánk bánból is megismert nagyvonalú adományozások egyik részese, a királyi ara nevelője, Adolf kapta ajándékba a szepesi prépostságot 1209-ben. A Szepesség földje a tornai erdőispánság része volt, így áll tehát össze a „meráni kapcsolat” a tornaszentandrási ikerszentéllyel.
A később szintén itáliai kapcsolatokat ápoló hatalmas Bebek főurak az 1300-as években gazdagon kifestették a templomot. A gótikus falképek közt látható – az északi hajófalon – a védőszent, András apostol, mártíriumának jellegzetes X alakú keresztjével. Szent András havának búcsúnapján tiszteljük emlékét, köszöntjük neve viselőit!

 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Nagyvilág (1464) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2386) Politika (1581) Gazdaság (667) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (513) Történelem (15) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Egészség (50) Belföld (8) Életmód (1) Sport (729) Mondom a magamét (6247) Heti lámpás (260) Szépségápolás (15) Tereb (142) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>