Ma 2023 február 02. Karolina, Aida napja van. Holnap Balázs napja lesz.
d093211b9e5ba0378844b0e37e74d2ff.jpg

A kápolnai Szent Erzsébet-templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A Duna és mellékfolyói öntésterületén elterülő Kisalföldet a mostani országhatár kettészeli, ám a ma Szlovákiához tartozó Szigetköz, az alsó Vág-vidék a Mátyusfölddel, a Nyitra, a Garam és az Ipoly menti dombvidék földrajzilag szerves egységet alkot a magyar Dunántúllal. 1920-ig e táj gazdasági és kulturális története is osztatlan volt, mi sem természetesebb hát, mint hogy régebbi építészetünk emlékei egy családba tartoznak.
A Pozsonyból Nagyszombatba vezető országút mentén, a Fekete-Vág és a Dudvág felé igyekvő patakok közti lankákon Árpád-kori alapítású falvak sorakoznak; a török pusztítás idáig már nem ért el, de az utóbbi két-három évszázad belháborúi és népmozgásai maradandó sebeket ejtettek a települések arcán. Kápolna pár száz lakosú helység (újkori hivatalos neve Erzsébetkápolna, ma Báhonnyal összeépült község, vasútállomása: Báhon-Kaplná). A hosszú utcás falu szélén dombtetőn áll a feltűnően nagy templom, amely első pillantásra elárulja középkori mivoltát. Ódon, sötétvörösre égetett téglából épült, falain és tornyán számtalan részlet tanúskodik átépítésekről. Ezek legtöbbje a kora gótikus stílus jegyeit őrzi. Eredetileg szimmetrikus nyugati toronypár is hangsúlyozta a templom tekintélyét, a homlokzaton a közöttük nyílt körablak és a főkapu kontúrja is kirajzolódik, ezeket azonban utóbb befalazták. Hatalmas, rézsűs támpilléreket raktak a megmaradt torony sarkaihoz az ismeretlen okból lebontott déli párja anyagából, s ez szinte erőd jelleget kölcsönöz a komor, lőrésablakos tornyú építménynek. A hosszú, téres hajó nyugati végén kéttámaszú kegyúri karzat magasodik, a keleti oldalhoz négyzet alaprajzú szentély járul. Az enyhe csúcsban végződő diadalív és a kőből faragott, lapos bordás keresztboltozat XIII. századi keletkezésről árulkodik, hasonlóan a külső déli falon látható négy egyforma, tölcsér formájú ablakhoz, valamint a kőbélletű bejárathoz.
A látottakat megerősíti egy adat – amelyet a Hazai Okmánytárból idéz a műemléki irodalom –, miszerint a templom építésére 1244-ben adott engedélyt IV. Béla király. Egyéb kutatási eredmények híján nem tudni, volt-e a helyén korábbi egyház – amelyet leromboltak a mongolok 1241–42-ben –, és annak pótlásáról, avagy új templom létesítéséről rendelkezett-e az uralkodó. Az átépítések nyomai mind későbbre, a gótika korára datálhatók. Arról sem szól a fáma, kinek adott megbízást Béla király; ki lehetett, vajon miféle szerzet, aki ilyen jelentős, kéttornyú templomot emelt e kis faluban? A védőszent személyének kiválasztása kevésbé rejtélyes. IV. Béla nővére, Erzsébet királykisasszony – 1221-től Lajos türingiai tartománygróf hitvese, majd özvegye – 1231. november 19-én, huszonnégy éves korában halt meg. Marburgi sírja zarándokhellyé vált, és már négy év múlva, 1235-ben az egyház szentjei közé avatta IX. Gergely pápa. Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére ekkor már épült a marburgi dóm, s még 1283 előtt a tiszteletére szentelték a középkori Magyarország legnagyobb templomát, a kassai székesegyházat.
Az 1240-es évek végére befejezett kápolnai templom alighanem Szent Erzsébet első hazai patrocíniuma. Az építkezést az udvar bizonyára bőkezűen támogatta, a magas technikai színvonal pedig az udvari és lovagi kapcsolatoknak tulajdonítható.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Irodalmi kávéház (516) Tereb (142) Heti lámpás (260) Autómánia (61) Politika (1581) Mozi világ (440) Gazdaság (675) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Mondom a magamét (6587) Belföld (8) Jobbegyenes (2537) Életmód (1) Flag gondolja (33) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Nagyvilág (1305)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>