Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
e23d2fd918b4757657b0f957faf57557.jpg

Zalaszentmihály gótikus temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Tegnap megismerkedtünk Zalaszentmihályfa gyönyörű román kori templomával, ezúttal másik zalai Szent Mihály-egyházat mutatunk be. Előbbi a Zalaegerszeg melletti Böde község külterületén, a török korban elpusztult középkori falu helyén található, a sorozatunkban most szereplő műemlékünk nem messzire tőle, a megyeszékhelytől délre, a Keszthelyről Lendva felé vezető 75-ös számú főút mentén áll.
Már a középkorban igyekeztek névadással megkülönböztetni egymástól a két plébániát: Zalaszentmihály 1234-ben „Santus Michael iuxta Plyske”, azaz a Pölöske melletti Szentmihály alakban tűnik fel oklevélben. Az országút, amelynek szélére épült a templom, már a rómaiak idején fontos logisztikai szerepet játszott Pannonia provincia kelet–nyugati tengelyében, az Alpok lábától a Duna menti limesig vezető közlekedési és hírtovábbítási rendszer gerincvonalaként. Lendván is, Keszthelyen is római erőd volt; az út menti magaslatot uraló zalaszentmihályi templomot látva pedig szintén feltételezhető, hogy itt is épült kisebb pannon burgus vagy castrum, azaz váracska, és a hely a középkorban is megmaradt a fontos kereskedelmi és hadi útvonal egyik ellenőrző pontjának.
Az 1408-ban „Piliskezenthmihal”-ként említett és egészen 1882-ig Pölöskeszentmihály néven jegyzett falu a Zala irányába folydogáló Szévíz-patak fölötti dombhátra kapaszkodik fel. Kis szabad térség közepén található a templomdomb, amelyet a tornyos, keletelt szentélyű templom koronáz meg. A tiszta gótikus stílusú épület kétszakaszos hajójához arányosan keskenyebb, sokszögzáródású szentély csatlakozik. A szabályosan kiosztott, lépcsős támpillérek a csúcsíves, bordás boltozat vállaival szemközt állnak. A kétosztású, kőbélletes ablakok összefutása közé halhólyag mintájú, faragott mérműveket szerkesztettek. A bejárat a hajó déli oldalán nyílik, míg a barokk jegyeket viselő magas torony a szentély északi oldalához tapad, a középkori ferences kolostortemplomokhoz hasonlóan. Emiatt és az egyes gótikus részletek magas színvonala miatt még az sem merész feltevés, hogy egy közeli város – talán Keszthely – korabeli franciskánus építőműhelyének tagjai dolgoztak e falusi templomon.
A rendelkezésre álló adatok szerint a XV. századi épületet 1760 táján újították fel először, ekkor alakították át boltozatát és belső részleteit. 1805-ben tűz pusztította, ezt követően 1939-ben renoválták. 1965 óta több ízben végeztek rajta kisebb-nagyobb felújítási munkálatokat. A feltűnően szép arányú, a háborúkat e vidéken ritka épségben túlélt gótikus templommal – amelynek védőszentje Szent Mihály arkangyal, a lelkek mérlegelője – halottaink emléke előtt is tisztelgünk.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1464) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (514) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Egészség (50) Politika (1581) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6347) Életmód (1) Tereb (142) Gazdaság (667) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2431) Sport (729) Történelem (15) Heti lámpás (260) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>