Ma 2022 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
d1416b09777c583d1100bb0c58a38780.jpg

Csehimindszent középkori temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Vas megye zalai határán, Vasvár közelében, a 8-as főúttól 8 kilométerre délre, erdős, aprófalvas vidékén található az alig több, mint négyszáz lelkes Csehimindszent. A kemenesháti község a Kutyori-, más néven Széplaki-patak völgye fölé magasodó domb körül alakult ki a középkorban. A dombtetőn a településnek nevet adó, a mindenszentek tiszteletére szentelt templom sok-sok évszázad óta vigyázza az ősi megyeszékhely, Vasvár felé vezető országutat.
Egy 1314-ben keltezett oklevél tanúsága szerint a falu birtokán a Vasvári família tagjai osztoztak, az ekkor első ízben említett Mindenszentek-plébánia azonban megmaradt a családtagok közös kegyurasága alatt. 1342-ben „Omnium Sanctorum de Cheh” formában szerepelt a település – a szomszéd község ma is Csehi; 1359-ben „Mendzenth”-nek írták a nevét, a „Chehy Myndzent” összetétel 1549-ben tűnt fel először. A török háborúk idején a község elnéptelenedett, 1588-ban pusztahelyként írták össze.

A falu kicsinységéhez képest igencsak tekintélyes az útkereszteződésnél álló templom. Nyugati tornyától a kelet felé néző gótikus szentélyéig csaknem huszonöt méter hosszú, még a középkorban épült szakaszainak hossza is meghaladja a tizennyolc métert. Építésének története Valter Ilona 1978. évi falkutatása nyomán bontakozott ki. Az első Mindenszentek-egyház egyhajós, a XIII. század első felében téglából készült épület volt, a román kori dunántúli templomok népes csoportjának jellegzetes tagja. A hajó csaknem négyzetes arányú: tízméteres hosszához kilencméteres szélesség járul. Nyolcszor hét méteres belső terét lapos falpillérek – úgynevezett lizénák – tagolják két egyforma szakaszra, a diadalív harántfalának tövénél lépcsős sarokpillért alakítottak ki. Mindez boltozat voltára utal, azonban sem ennek, sem az eredeti szentélynek nem maradt látható nyoma. Ez utóbbi a régész feltételezése szerint félköríves apszisú lehetett, amelynek helyébe még az 1200-as évek vége előtt megépülhetett a hajóéval azonos szélességű, nyolc méter hosszú, szabálytalan sokszög záródású új szentély. Minden bizonnyal kora gótikus stílusú beboltozásáról a saroktámpillérek tanúskodnak. A déli oldalon látható a XIII. századi – később befalazott – félköríves bejárat, fölötte két, szintén román kori tölcsérablak, valamint egy keskeny, egyenes keretű, lőrésszerű ablaknyílás.
A török veszedelem múltával, 1678-ban ismét benépesült a település. Templomát még 1690-ben is romosnak írta le az egyházmegyei vizitáció jegyzőkönyve, de nyolc évvel később renoválták és újrazsindelyezték. Ekkor még nem volt tornya. A nyugati homlokzat elé kilépő barokk harangtornyot az 1758. évi vizitáció említi először, az akkori kegyúr, Festetics József adományából épült a két lábon álló karzattal és az északi sekrestyével együtt. Ez időben fedték be a templomot cseréppel, s rendezték be népies barokk ízlésű bútorokkal, szerelték fel kegytárgyakkal. A főoltár olajképét Dorffmaister István mester festette.
A templom előtti park Csehimindszent híres fiának, Mindszenty Józsefnek az emlékét őrzi. A bíboros hercegprímás születésének századik évfordulóján, 1992-ben alakították ki, s állítottak benne emlékművet a XX. század legismertebb magyar egyházpolitikusának.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Vetítő (30) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2312) Történelem (15) Sport (729) Nagyvilág (1465) Tereb (141) Kultúra (6) Gazdaság (664) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6080) Irodalmi kávéház (513) Belföld (6) Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>