Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
2e2acbbb3e271bffb2cacf6f2463869c.jpg

A monoszlói életfás kapu

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A Balaton-felvidék egyik legfestőibb tája a Káli-medence, és annak is talán legszebbik helye a Hegyestű. A legkönnyebben Zánka felől megközelíthető, 336 méter magas vulkáni eredetű hegy déli és keleti lejtőjét szőlők, északi oldalát többnyire tölgyes ligeterdők borítják. Az 1861. augusztus 12-én itt járt Rómer Flóris rajzot készített a bazaltkúpról, amelynek akkoriban még megbontatlan lapos fennsíkját hetven méter átmérőjű falgyűrű és árok övezte: az itt talált Árpád-kori cserepekből és egyéb régészeti leletekből a korai magyar hűbériség idejére keltezett vár állt e helyen. Az útépítéshez használt bazaltkő bányászása miatt a múlt században alaposan megbontották a hegyet, az időközben féloldalassá vált Hegyestű csak az 1970-es években lett természetvédelmi terület, s azóta geológiai bemutatóterep.
A hegy mögött megbúvó, négyszáz lakosú Monoszló a Horog-völgyi bekötőúton érhető el.

A falu temploma is az Árpád-házi uralkodók korából származik: 1252-ben már említik a Szent Mihály arkangyal tiszteletére épült plébániát. Ezt a kicsiny, félköríves záródású templomot a XIV. században megnagyobbították, és bordás boltozatú gótikus szentéllyel toldották meg. A középkorban még minden bizonnyal újból átalakított épületet – a faluval együtt – 1548-ban rombolták le a portyázó törökök.
A hódoltság után visszatelepült, időközben protestáns hitre tért monoszlóiak 1745-ben bízták meg Komáromi Péter lovasi kőművesmestert a romos templom részleges renoválásával, majd 1829-ben a kővágóörsi Klutsek Jakab mester munkája nyomán alakult ki a ma is látható nyugati tornyos, mindkét végén karzatos református templom. A kelet–nyugati tengelyű épület puszta faltömegén kívül csupán a szentély végfalán látható tölcsérbélletű ablakpár és a déli oldal román kori kapuzata árulkodik a XIII. századi Szent Mihály-templom külleméről. Ez utóbbit az 1976. évi falkutatás során tárták fel és állították helyre. Sorozatunkban a Veszprém közeli Litér újkori református templománál találkoztunk már hasonló korú és elhelyezésű román stílusú kapuzattal (2002. október 19.), a monoszlói templom eredeti déli bejárata azonban ritka értékes művészeti motívumot őrzött meg számunkra. A három pár faloszloppal bélelt, faragott párkánydíszű, egyenes szemöldökkövű kapu félköríves orommezejében egy dombormű életfa látható. Ez az ősi jelkép térben is, időben is nagyon távolról érkezett a Kárpát-medencébe, hogy azután népi hitvilágunkban és kultúránkban éppúgy gyökeret eresszen, mint régi szakrális művészetünkben. Az életfamotívum helyet talált magának a magyar pásztorművészetben, a parasztbútorok festett és faragott mintái közt, archaikus kályhacsempéken, de fontos szerepet kapott a középkori Szent László-legenda-ábrázolásokon is.
A szimmetrikus szerkesztésű, gazdag rajzolatú, indás-leveles monoszlói kőfaragványnak csak néhány hasonló, korabeli társát ismerjük: az erdélyi Vízakna és a szintén Szeben környéki Vurpód XIII. századi templomának kapuján, egy-egy Veszprémben és Somogyváron talált timpanontöredéken, illetve a sorozatunkban bemutatott soproni Szent Jakab-temetőkápolna és az őrségi Domonkosfa román kori templomának (2002. április 6.; 27.) faragott kőképein látható az életfa, ez utóbbiakon sárkányok, griffek rontása által fenyegetve.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Heti lámpás (306) Történelem (17) Kultúra (6) Sport (729) Gazdaság (699) Egészség (50) Vetítő (30) Mondom a magamét (7429) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (535) Tereb (146) Szépségápolás (15) Belföld (10) Tv fotel (65) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Jobbegyenes (2764)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>