Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
fb00dcd458f2edfc3aefb646cbd37358.jpg

Van 2,2 millió biztos Fidesz-szavazó, az SZDSZ szinte eltünt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Július elején a Fidesz tábora nagyjából háromszorosa a szocialistákénak, hatszorosa a Jobbikénak. Ebben a hónapban a Lehet Más a Politika lényegében az SZDSZ-szel és az MDF-fel azonos támogatottságot szerzett.

Ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos július elején, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló közvélemény-kutatásából származnak.

 

 
 

A választókorú népesség négytizedét kitevő Fidesz-tábor összetétele meglehetősen heterogén, sokféle társadalmi csoportot és szerteágazó politikai-ideológiai nézetrendszert kell egyben tartania a párt vezetésének. Az egyenletes beágyazottságot jól mutatja, hogy a Fidesz híveinek aránya szinte minden társadalmi rétegben 38 és 42 százalék között van. Az egyetlen kivétel az idősek csoportja – itt 28 százaléknyi a fideszes, és majdnem ennyi (25 százalék) szocialista szimpatizáns is van - derül ki a Szonda Ipsos júliusi felméréséből.

A hatvanas, hetvenes éveikben járók körében tehát még tartja magát az MSZP, de lemaradt a versenyben az eddigi választásokon számukra jó eredményt felmutató fővárosban. Budapesten ugyan egy kicsivel erősebb az országos átlagnál a szocialista párt (a teljes népesség körében 16 százalékon áll), de a Fidesz itt is hozza a vidéki városokban elért eredményt, a 39 százalékot.

A Fidesz szavazóinak ideológiai kovásza a jobboldaliság, csaknem háromnegyed részük (73 százalék) így határozza meg magát. Baloldali beállítódásról csak 5 százalékuk beszélt, míg 22 százalék középre sorolja magát. Megosztott viszont az ellenzéki párt tábora a liberális-konzervatív kategóriarendszerben: mindkét címkét egyharmadnyian aggatják magukra, s éppen ennyi a köztes helyzetben lévők aránya is
 

Összesítve a politikai beállítódásokat, kirajzolódik a Fidesz híveinek bő egyharmadát adó jobboldali és egyben konzervatív választói csoport. Ők főképpen a párt 51 év feletti, falvakban élő szavazói. Az ellenzéki párt támogatói egynegyedének jobboldalisága mellé a liberális nézetek vállalása párosul. A 40 év alatti, érettségizett és diplomás fideszesek nagy hányada ide tartozik.

A Fidesz úgy tűnik, hosszabb távon is számolhat e vegyes összetételű választói csoporttal. Legalábbis erre utal, hogy a jelenlegi szimpatizánsok kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is oda szavaz, és 5 százalék kivételével a többiek is valószínűsítik ezt. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 2,2 millióan nagy bizonyossággal már most megígérték, hogy Fidesz-szavazók lesznek a parlamenti választáson.

 

A szocialista párt 13 százalékos tábora sokkal homogénebb, társadalmi összetétele koncentráltabb, beállítottságát tekintve egységesebb, mint a Fideszé. Az MSZP-sek döntő többsége nagyvárosi és 50 év feletti, más rétegekből a szocialista párt kevés szavazót tud magához szólítani. Hívei között majdnem mindenki baloldali, 92 százalék ekként határozza meg identitását. A többiek a centrumban helyezkednek el, jobboldali nézeteket senki nem vall közülük. Egyáltalán nem kiegyenlített az MSZP-s tábor a másik dimenzióban: 38 százalékuk liberális, 42 százalék középre teszi magát, s csak 20 százalék konzervatív. A szocialista párt támogatói ezúttal a korábbi hónapokban tapasztaltnál kitartóbbnak tűnnek: 62 százalékuk előrevetíti voksát, s a többiek is ezt sejtetik. Ha a biztos ígéretek megvalósulnak, akkor ez kampány előtti állapotban 800 ezer szavazót garantál az MSZP-nek.

Az adatfelvétel ideje: 2009. július 4-10. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

nol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Vetítő (30) Mondom a magamét (7501) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Történelem (17) Flag gondolja (36) Belföld (10) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Gasztronómia (539) Tereb (146) Jobbegyenes (2778) Nézőpont (1) Egészség (50) Mozi világ (440) Életmód (1) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>