Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
648df93d04e663cdb3056f00a28b8b23.jpg

Kiszelly Zoltán: Nem volt polgármesterváltó hangulat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A politológus az önkormányzati választások eredményeiről elmondta, Magyarországon 2014-ben nem volt kormányváltó hangulat.

Kiszelly Zoltán úgy látja, a baloldal csak azokon a településeken tudott visszaerősödni, ahol korábban már hosszabb időn keresztül vezető pozícióban volt.

Szerinte az ellenzék csak a törzsszavazóit tudta elvinni szavazni, akik lényegesen kevesebben vannak, mint a kormányoldal biztos választói.

- Várható volt a kormányoldal ismételt sikere a vasárnapi önkormányzati választásokon?

- Az előzetes közvélemény-kutatási adatoknak megfelelő eredmény született az önkormányzati választásokon, hiszen nem volt polgármesterváltó hangulat. Ugyanakkor ismét a Fidesz–KDNP-nek sikerült legjobban a szavazók mozgósítása amellett, hogy a baloldali viták továbbra is visszahúzták az ellenzék esélyeit. Mivel a baloldal nem tudott vonzó alternatívát mutatni a bizonytalan választóknak, nagyon sokan otthon maradtak.

- A Fidesz 2010-ben elsöprő győzelmet szerzett. Ez az eredmény picit csökkent, de a csökkenés nem volt drámai.

- Az MSZP, a DK és az Együtt–PM azokban a „fellegvárakban” tudott visszaerősödni, ahol korábban már hosszabb időn keresztül baloldali vezetés volt, mások mellett Budapesten Zuglóban vagy a XV. kerületben. Nagyon sok helyen azonban nem sikerült fordítaniuk, például Újpesten, Csepelen vagy Miskolcon. A baloldal csak a törzsszavazóit tudta elvinni szavazni, akik lényegesen kevesebben vannak, mint a kormányoldal biztos választói.

- Ráadásul úgy, hogy sok helyen egymás ellen indultak.

- Emiatt is megosztott volt az ellenzék, ami a Jobbiknak, a nevető harmadiknak kedvezett. Ezért tudott nagyon sok helyen előretörni, megerősödni, és többségében emiatt lett a Jobbik sok helyen a második. A radikális ellenzéki párt így esélyt kapott arra, hogy a vezetésük alá kerülő önkormányzatokban öt év alatt megerősítse a pozícióját, és 2018–2019-re a Fidesz vagy a baloldal rovására megtartsa és továbbépítse.

- Több településen is a Jobbik adja a városvezetőt.

- Új pártként alacsony bázisszámról indulnak, még építkeznek, megsokszorozták a polgármesteri és képviselői helyek számát. Szerintem Ózd és Tapolca megszerzése kimagasló sikernek számít.

- Meglepetés született a főpolgármester választáson?

- Bokros Lajos a várakozásokhoz képest jól szerepelt, jobban, mint Horváth Csaba négy éve. Az ővé a balliberális oldalon egy ismert név, szemben Falus Ferenccel. Bokros saját ismertsége nagyot emelt a támogatottságán.

- És a Bokros-csomagról megfeledkeztek a szavazói?

- Akik a kormány ellen akartak szavazni, ők az esélyes ellenzéki jelöltet választották. Minden bizonnyal ha Falus Ferenc marad a jelölt, akkor a liberális Bodnár Zoltán több szavazatot kapott volna. Bokros Lajos mint -az esélyes ellenzéki mutatkozott meg. Így tudta a szavazatokat maximalizálni. A minisztersége, a csomagja és a politikai köpönyegforgatása, hogy az MSZMP–MSZP után átállt az MDF-hez, pedig már „régen” volt. Ezért akik a kormány ellen akartak szavazni, azoknak a korábbi intézkedéseit megbocsátották.

- Tarlós István szerint Budapest már nem liberális város.

- Ez így van. Korábban a jobboldali szavazatok sokáig megoszlottak. Csak idő kellett ahhoz, hogy az az egység, ami a jobboldalon országosan már létrjött, Budapesten is kialakuljon azért, hogy a nemzeti érzelmű szavazók egy esélyes, erős jelölt mögé sorakozhassanak fel. Természetesen az is kellett hozzá, hogy a baloldal teljesen megosztott legyen, hiszen sokáig a balliberális oldal volt egységes.

- Miskolcot megtartotta a Fidesz, Szegedet azonban az MSZP…

- Miskolcon háromosztatú volt a verseny, ami azt jelenti, hogy a Jobbik a baloldal rovására tudott megerősödni, és a korábbi baloldali szavazókból tudott táplálkozni. Botka László pedig egy sikeresnek számító polgármester, aki ellen a Fidesz egy gyenge jelöltet állított. Kothencz János elkövette azt a hibát is, hogy az utolsó pillanatban félreugrott a nyilvános vita elől. Ez egy óriási hiba volt, ami egy megfutamodással ért fel. Így már nem tudta bebizonyítani, hogy jobb vezetője lenne Szegednek.

- Merre tud továbbmenni a baloldal?

- Alapjában véve négy részre tagolható baloldalról van szó. Az MSZP mint „piacvezető” szeretné a vezető pozícióját megőrizni. Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció az ellenséges felvásárlással szeretné a szocialista párt szavazóbázisát megszerezni. Az Együtt–PM a nyugatos politikát akarja megjeleníteni az MSZP és a DK nélkül, azonban azonban ők tovbbra is a szocialista szavazókra vannak utalva. A negyedik csoporthoz tartozik az LMP és a 4K, akik a nyugati értelemben vett baloldaliak vagy progresszívek, ők a nyugati zöld értékeket kívánják megjeleníteni Magyarországon Gyurcsány, Bajnai, Tóbiás és a többi ellenzéki nélkül. Nyilván az igazi küzdelem az MSZP és a DK között dől majd el.

- Összefognak majd az ellenzéki erők?

- Inkább rá vannak kényszerítve. Bár a logika azt diktálja, hogy külön induljanak majd, de a választási törvény is rákényszeríti őket arra, hogy előzetes koalícióban gondolkodjanak. A kérdés, hogy megtanulták-e 2014 leckéjét, amikor látványosan nagyon nem sikerült az összefogásuk…

magyarhirlap.hu – Ozsváth Kálmán

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2778) Sport (729) Tereb (146) Heti lámpás (310) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Gazdaság (702) Mozi világ (440) Vetítő (30) Mondom a magamét (7501) Belföld (10) Gasztronómia (539) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>