Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
0d1394d1c1cda81a7fde0ab674841ecd.jpg

A rémhírterjesztő sodrófája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az újkori magyar politikai életben a 2002-es választási kampány kelléktárában jelent meg a rémhírterjesztés mint befolyásoló eszköz. Jellemző az akkori helyzetre, hogy az érintettek lassan vagy sehogyan sem reagáltak a néha otromba vádakra. 

Akkor hallottuk először, azóta számtalan cifrázatban, hogy Orbán Viktor felmenői közt Orsós nevű cigányok vannak. Akkor esküdött meg a neten egy fórumozó, hogy unokahúga, ángya, nénje éppen ott volt a Kútvölgyiben, amikor Lévai Anikót, Orbán Viktor felségét szétvert állkapoccsal beszállították. Amikor Lévai megjelent a Híradóban megmutatva ép arcát, a rémhír kiagyalói felháborodtak, hogy miként meri erre igénybe venni a közszolgálati televíziót. Kövér László egyik mondatából akkor gyártották Gyurcsány Ferencék a „köteles” beszédet. Aztán jött a többi: az abortusz betiltása, a kötelező egyházi esküvő, a napi ima az iskolákban. Mindegyik alaposan fel volt öltöztetve és hatásosan kicentizve, melyik társadalmi csoportra lehet vele ráijeszteni. A rémhír azért hatásos, mert bombasztikus, hihetetlen, éppen ezért ragad meg még a gyanútalanok fejében is. Különben is, az egyszerű polgár mindig keresi a titkot, a trükköt, az átverést, ami szerinte a politika világában kötelező.

Ezeknek a rémhíreknek és álhíreknek a kevergése a valós tényekkel juttatta többek közt oda a magyar választókat, hogy nem bírják elviselni az őszinteséget. Ha a kampányok idején a politikusok kendőzetlenül tárnák polgáraik elé a szikár valóságot, lehet, hogy ma nem itt tartanánk. De az államadósság helyett nem jobb arról olvasni, hogy Orbánt a 2006-os vereség után egy bécsi klinikán altatták, mert elment az esze? Hogy életben van, ez csak látszat, mert 2007-ben keringett a pletyka, hogy halálos beteg, nincs neki hátra sok, úgy fog járni, mint Antall. Ha itt valaki felhördül, ne tegye, ugyanez a rémhír terjedt Medgyessy Péter halálos kórjáról azzal a megszorítással, hogy az ő műtétjén is jelen volt unokahúg, nagybácsi, sógorasszony. A rémhírek rövidek, ütősek és gyorsan terjednek.

A médiából jól ismert a megállapítás, hogy a jó hír nem hír, kit érdekel, hogy X. Y. politikus jó családi életet él, de hintsük el, hogy a saját neméhez vonzódik, mindjárt más. Aki nem hiszi, olvassa el Hagyó Miklós volt sajtószóvivőjének a vallomását, mint igyekeztek „felépíteni” ezt a rémhírt. A 2010-es kormányváltás még meg sem történt, de a valótlan hírek már körbejárták az országot. Mostani jellemzőjük, hogy tájékozatlanabb rétegeket céloznak meg, főképp nyugdíjasokat. A svéd nyugdíjmodellről senki nem tudott semmit, de elég volt, hogy Varga Mihály egyetlen mondatából országos kampány legyen. Holott a svéd nyugdíjmodell nagyon is életképes, de ez akkor már senkit nem érdekelt.

Svéd modell itthon: elveszik a nyugdíjadat. Ez „A Fidesz elveszi” refrén köszöni, él és virul. A Fidesz az ivóvíztől kezdve a bankbetétekig úgymond mindent elvenne az emberektől. Durva hisztéria kerekedett a kétmillión felüli bankbetétek államosításáról, állítólag személyesen Orbán Viktor üzente meg a népeknek. A magyar betétek nagyrészt külföldi leánybankokban tanyáznak, de utólag ez nem számított. Mint ahogy a Kapcsolat.hu-n megjelent friss rémhírben arra buzdítja a szerző az özvegyeket, ragadjanak sodrófát, mert a hatalmi mámortól részeg fideszes képviselők most veszik el az özvegyi nyugdíjakat. A kormány azonnal cáfolta a koholmányt. De a hír már végigfutott az internetes fórumokon, a „baráti” tévécsatornákon, és benn van az özvegyek fülében.

Ennyivel csökkent a Fidesz szavazótábora. Hány szóvivő van szolgálatban?

Seszták Ágnes - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2792) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Flag gondolja (36) Gazdaság (706) Kultúra (7) Egészség (50) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7559) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Vetítő (30) Autómánia (61) Tereb (146) Belföld (11) Szépségápolás (15) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>