Az igazi vezető nélkül maradt Együtt–PM, a vidéki és országos támogatottság egyik legjobb fokmérőjének számító megyei listás szinten – a községekben és a nem megyei jogú városokban – az LMP mögött kullogva, a leadott listás szavazatok csupán 1,85 százalékát kapta meg. Így amellett, hogy egyébként az MSZP dupla olyan erős, mint a DK, ehhez képest az Együtt–PM mint párt Budapesten kívül gyakorlatilag nincs jelen. Az újonnan alakult baloldali pártok nem voltak képesek áttörést elérni, nem rendelkeznek érdemi bázissal a vidéki városokban és kistelepüléseken.

Az Együtt–PM a hipotetikus baloldali összefogás szavazatainak csupán 14,35 százalékát kapta meg a választás e dimenziójában. A korábban lesajnált LMP is jobb eredményre volt képes megyei szinten, hiszen több mint 6 ezerrel több szavazatot szerzett, mint az Együtt–PM, annak ellenére, hogy fele annyi megyében indult.

Az Együtt–PM csupán akkor képes értékelhető eredményt elérni, ha a másik két baloldali párt támogatását élvezi, önállóan Budapesten sem tudna labdába rúgni. Egyetlen látványgyőzelem, amit elkönyvelhet a párt, az Karácsony Gergely zuglói győzelme, melyet leginkább nem magának, hanem a helyi jobboldali problémáknak köszönhet – mindemellett a képviselő testületben nincsen többsége. Kérdéses, hogy a látványpolitizáláson kívül így mire lesz elegendő a polgármesteri tisztsége.  A májusi EP-választás óta a párt igazi vezető nélkül maradt, Szigetvári Viktor nem képes betölteni a Bajnai Gordon által hagyott űrt, egyértelműen összeköthető a volt miniszterelnök külföldre távozásával a támogatók eltűnése. Az Együtt–PM egykori szavazóit csupán Bajnai Gordon tartotta össze ideig-óráig, de ő maga is folyamatosan erodálódott, ahogy újra belépett a politikai arénába.

Tóbiás József a hétvégén világosan fogalmazott, az MSZP szeretné lerázni magáról Gyurcsány Ferencet és a hatalmi logika diktálta összefogáskényszert. Ha az MSZP kiáll a pártvezető elképzelései mellett és a jövőben ezt az irányt követi, a baloldalon két erőpólusként kialakul egy Gyurcsány-párti és Gyurcsány-ellenes tömörülés. Az Együtt–PM politikusainak e két irány között kell választania, mely nagy eséllyel szétzilálja az így is a szétesés szélén lévő pártszövetséget. Ehhez természetesen az kell, hogy Tóbiás képes legyen végigvinni tervét, ami meglehetősen kétséges. Mindenesetre hétvégén Bajnai Gordon vezetésével ülésezik az országos politikai tanács, amely megvitatja az „eredményeket”, illetve azt, hogy a két pólus közül melyiket válasszák. Egy biztos: önálló tényezőként az Együtt–PM nem rúghat labdába.