Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
79fb048cafad27c3d92046f3e1ad8fdf.png

444: a liberális Kuruc.infó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A két internetes lap ellenségképe más, módszereik ugyanazok.

A közelmúltban egy Pest megyei faluban, Örkényben lelőttek egy férfit a rendőrök, miután az rájuk támadt; hivatalos kivizsgálás híján pedig megindultak a találgatások és számos médium részéről a koncepciózus valóságképzés. Amit tudunk: a börtön elől bujkáló, egyedül élő férfit, P.-t örkényi lakhelyéről próbálták előállítani. Miután a felszólításnak nem tett eleget, a rendőrök leverték a régi tanyaépület lakatját, és behatoltak a házba, mire a férfi baltával támadt rájuk. A rendőrök kimenekültek a házból, ő pedig – baltával vagy a nélkül – elfutott, néhány száz méter menekülés után utolérték, a férfi szembefordult velük, majd eldördült a halálos lövés. A rendőrség szerint a férfi a magánál tartott baltával egy fa mögül támadt rájuk, ezért jogszerűen, önvédelemből lőtték le. P. rokonai szerint viszont nem volt nála a balta, ők kivégzésről és leszámolásról beszélnek.

A 444 internetes újság helyszíni ]]>riportot]]> is készített az ügy kapcsán, ahol a történet tálalásában egyértelműen a rokonok és a Roma Sajtóközpont narratívájával azonosulnak: a cikkben következetesen Palinak becézik a férfit, a bokros területet, ahol a rendőrök lelőtték, „a gyilkosság helyszíneként” írják le, a fotókon pedig az áldozat szegényes életkörülményei révén próbálják az erre hajlamos olvasóval elhitetni, hogy a szegénység önmagában igazolhatja, hogy valaki baltával essen a rendőröknek. Szinte minden bekezdésben hangsúlyozzák „Palinak” a rokonok szerinti békés természetét és az áldozat cigány származását. Vele szemben formálják meg a megszólaltatott rokonok által önkényeskedőnek és sejtetően cigánygyűlölőnek leírt rendőr karakterét, aki „többször kivívta már a helyi cigányok haragját túlkapásaival”, például igazoltatásokkal.

A cikk ajánlóképe is beszédes: az áldozat kamaszkori fényképe, barázdált arcú, gyászoló édesanya, háttérben feldereng a szegényes cigánysor és a drámai cím, Egy lövés dördült Örkényben. Borítékolható hatás. Ismerős lehet valahonnan a mechanizmus: bár akkor még semmilyen vizsgálat nem támasztotta alá, a fergusoni és azt követő, fekete áldozatokkal járó incidensekben is hasonlóképpen járt el a 444. Az áldozat gyermeki ártatlanságot sugárzó, évekkel korábbi fényképe, a gyászoló rokonok fájdalma és a „rasszista rendőrök” hármas felosztásával harsogták címlapokon át álláspontjukat, a rendőrök mellett szóló érveket, bizonyítékokat pedig bagatellizálták.

Így tesznek most is: az áldozat mindig „fekete fiú”, „tinédzser”, „roma fiatalember”, most épp becenevén „Pali”. Az ilyen hírekben a rokonok mindig „közlik”, „rámutatnak” és „elmondják” – nem a véleményüket, hanem a tényeket, ezzel szemben a rendőröknek csak „verziójuk” van, amit „állítanak”.

Ezzel a baltával faragott nyelvi trükkel egyik oldalról a 444 kritika nélkül elfogadja a nyilvánvalóan mélyen érintett rokonok felfokozott hangulatú, egymást túllicitáló bekiabálásait – általában azok közül is a legmerészebbet téve magáévá –, másrészt eleve kétkedve fogadja, hitelteleníti a rendőrök beszámolóját. Tehát a 444 interpretációja szerint az egyenruhások összezárnak az ügyben „sáros” társuk védelmében, egyébként meg csak mellébeszélnek. A túlfűtött rokonság megszólalásai viszont szentírásnak tekintendők, így ha ők például Örkényben azt mondják, hogy az érintett rendőr seriffet játszott és fajgyűlölő volt, az minden bizonnyal úgy is volt. A képlet egyszerű: ha az áldozat színes bőrű vagy roma, akkor a rendőr csakis rasszista indítékból lőhette le. Más magyarázat nincs, nem is lehet.

Amilyen előszeretettel hivatkozik a 444 fekete vagy roma áldozatok esetén a származásra, olyan mélyen hallgatja el, ha egy bűnügy másik oldalán szerepelnek; sőt, ]]>Késsel öl a magyar]]> címmel adtak közre egy bűnügyi statisztikát. A címadással diszkréten elbújtatták a leglényegesebb információt: „sok a saját lakásában meggyilkolt idős áldozat”. Bár a cikk eredeti url-je szerint az elsőre adott cím az lett volna, hogy „A gyilkosságok áldozatai többnyire otthonukban megtámadott idős emberek”, innen talán túl egyszerű lett volna a védtelen öregeket mészároló ároktői romákra vagy a szintén idősek meggyilkolására és kifosztására specializálódott G. Viktorék bandájára asszociálni. Ez ellentétes lett volna azzal a vezérelvvel, miszerint a bűnügyek szereplőinek származása csak akkor érdekes, ha az áldozat roma, és ezzel illusztrálható valamely nyakatekert logika szerint a rendőrség, a kormány vagy úgy általában a többségi társadalom állítólagos rasszizmusa.

Ez a megoldás, vagyis a tényekről elmondott vélemény helyett a tények kerékbetörése, majd provokatív, sugalmazó című közlése valószínűleg tudatos lépés volt. Szólhatott az álomvilágukban osztozó törzsközönségükhöz, emellett sikerrel háboríthatta fel a valóságot közelebbről ismerő alkalmi olvasókat – a lényeg a kattintásszám, az indok mellékes.

Arról ugyanakkor a 444-nek sem szabadna megfeledkeznie, hogy az a fajta előre ítélkezés, amely örkényi riportjukat is jellemzi, csúnya felsülésekhez vezetett már. Emlékezzünk csak vissza a tíz évvel ezelőtt történt úgynevezett Mortimer-ügyre, amikor az erre a becenévre hallgató Gyurcsa Mihály hagyományőrző jelmezekbe öltözött társaival a buszon összeszólalkozott a 15 éves Patai Józseffel és társaival, majd karddal megszúrta a roma származású, kiskorú Patait. Az ügyből azonnal „rasszista támadást” kreált a balliberális média, bőven azelőtt, hogy akár az áldozat kihallgatható állapotba került volna; Patai Józsefet Józsikaként futtatták a médiában, az elkövetőt lerasszistázták, a rendőröket cinkossággal vádolták, még egy antirasszista tüntetést is összerántottak. Képzelhető hát csalódottságuk, amikor kiderült, hogy a támadó, Mortimer is roma származású – érdekesség, hogy „Józsika” viszont azóta súlyos testi sértés miatt ült itthon, mostanában pedig ]]>az angol rendőrség keresi.]]> Bár a rasszista indítékot kiáltó orgánumok ekkor bosszúsan elhallgattak, a bevett mintán azóta sem változtattak, akár hisznek a „kirekesztő magyar társadalom” doktrínájában, akár csak politikai haszonszerzésből húzzák elő mindig a rasszistakártyát.

Azt, hogy ezek közül az orgánumok közül a 444 speciális kapcsolatot ápol-e a valósággal, vagy szándékosan manipulál, esetleg a kettő együtt, az olvasóra bízom. A manipuláció egyszerű módszere ez a megjátszott szelektív figyelem; ha álláspontunk a józan ész első tesztjén elbukna, akkor szemünket-fülünket befogva mutogatunk teljesen irreleváns statisztikákra, ha viszont álláspontunkat nem támasztják alá kikezdhetetlen tények, jelentések, számok, akkor jöhetnek az érzelmekre ható, egyoldalú riportok. Mint például az örkényi.

Szerencsére a 444 nem marad egyedül a szélsőséges hírtálalásban: gyakorlatilag jin és jang módjára egészítik ki egymást egy másik szereplővel, a Kuruc.infóval. Ahhoz, hogy ez napnál világosabb legyen, nem szükséges végigpörgetnünk mindkét oldal romákkal kapcsolatos írásait, elég csak egy pillantást vetni a – hangsúlyozzuk, pártatlan fél által még ki nem vizsgált – örkényi esetre, amellyel kapcsolatban a 444 palis, érzelgős, számos tényt negligáló riportja mellett a Kuruc.infó Baltával támadt az őt később leterítő rendőrre a körözött cigánybűnöző címmel cikkezett. A narratíva persze ellentétes, de az eszközök ugyanazok. A 444 és a Kuruc.infó pedig annyiban különbözik egymástól, mint az Északi- meg a Déli-sark. Messze vannak egymástól, de a klíma ugyanaz.

mno.hu - Veczán Zoltán

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Belföld (10) Mozi világ (440) Történelem (17) Mozaik (83) Vetítő (30) Politika (1582) Gazdaság (702) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501) Sport (729) Autómánia (61) Tereb (146) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>