Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
3ee40213c202574dc4216ff71a59d43e.jpg

Ludwig Emil: Tapolca, tájkép csata előtt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi tagadás, melléfogtam, amikor a februári időközi képviselő-választás esélyeit latolgatva a Fidesz jelöltjét tippeltem győztesnek, {...}

{...} az MSZP és a Gyurcsány-párt által favorizált indulót másodiknak (Veszprémi tájkép, csata előtt, Magyar Hírlap, 2015. február 10.).

Fordítva történt, még szerencse, hogy nem fogadtam nagy összegben helyre (a hármas befutó bejött a Jobbikkal). Mentségemre szolgáljon, hogy ahhoz a kampányhoz fogható pártpolitikai konspirációval történt országgyűlési helyfoglalásra nemigen volt példa az 1990-es tavaszi, első szabad megméretés óta. Sokat fejlődött a választási kultúránk negyed évszázad alatt – akkor tizenkét országos listát állított párt és 1614 egyéni képviselőjelölt versenyzett, most kilenc párt és mindössze tizenkét személy állt sorompóba –, sajnos azonban napjainkig sem ért véget a választópolgárok hitegetése, átverése a kalandor, megélhetési pályázók részéről.

Ki hitte volna, hogy a tavalyi választás újabb baloldali kudarca után már saját indulót sem állítanak rajthoz a kétfelé szakadt szocialisták, akár együtt vagy külön-külön, legalább a híveik szerint elvárható tisztes helytállás reményében? Ez már a vég kezdete, mondhatnánk erre, márpedig ez történt. Mesterházy Attila egykori veszprémi diák létére, Gyurcsány pártja alkalmas személy hiányában jobbnak látta, ha előre kifarol a reménytelen versengésből; az általuk cserbenhagyott baloldali szavazók pedig jobb híján egy ki tudja honnan távvezérelt drónra adták a voksukat a Fidesz közismert helyi városvezető-szakember jelöltjével szemben. Félő, hogy nem sokáig örülhetnek különös győzelmüknek a rá szavazók: amikor majd a Parlament leghátsó ülőhelyén tartózkodó UFO-képviselőjüktől kérik és remélik a Veszprémben és környékén felmerülő bajok orvoslását, az ígéretei után azt is megtudhatják, mennyit nyom a latban a valódi súlya.

Sajnos, a jobboldali érzelmű polgároknak is ki kellett inni a keserű poharat, még csak nem is a balra szavazók miatt. Valami ősi magyar, keménydacos indulatból azok maradtak távol a veszprémi és környező falvakbeli voksolástól, akik a két előző választáskor a Fideszre szavaztak. Messziről nézve, de (magam is megyei lakos lévén) ismerve a helyi ügyeket, egyáltalán nem érthető a protestálásuk. Nem volt logikus, és főleg nem igazságos. Hirtelen felindulásból történt, vagy az átmeneti rossz (politikai) közérzet miatt a – főleg érzelmi alapú – távolmaradásuk a szavazóurnától? Mindegy is, a döntés következményeit ők is érezni fogják.

Erre a lelki defektre van orvosság. Tudjuk, hogy a hála nem politikai kategória, de azért nem árt időnként, egy ráérő negyedóra alatt legalább végiggondolni az 1990 óta eltelt negyed évszázad hazai politikai történetét, a változásait, különös tekintettel a Fiatal Demokraták Szövetségének történelmi léptékű, Európában egyedülálló teljesítményére. Mérlegre kell tenni a kétszer kétharmados kormányzási és alkotmányozó többség megszerzését a – kétségkívül ügyetlen, elkapkodott, hibás – döntések ellenében, és főként a szinte semmit sem alkotott balliberális rezsimek „eredményeivel” szemben. Érdemes kikapcsolni a fröcsögő ellenzéki tévé- és rádiócsatornákat, a tendenciózus, manipuláló baloldali megmondóműsorokat, az alattomosan romboló, hazug politikai sajtót, és körülnézni az országban elért eredményeken – ezek jó hatással vannak a polgári gondolkodású emberek közérzetére, választási aktivitására.

Február 10-én megkapta a Fidesz is a maga büntetését a második helyre történt lecsúszással; méltatlan eredménnyel a párt történelmi és jelenkori érdemeihez képest. Az elemzők és a manipulált közvélemény szerint a Fidesz–KDNP kormányának a tavalyi választások óta meglépett egy s más művei és intézkedései – a Szabadság téri „megszállási” emlékmű, az „internetadó”, az autópálya-használati díjrendszer módosítása, az áruházak vasárnapi zárva tartása és egyebek – idézték elő a lakosság egy jelentős hányadában legalább is az elbizonytalanodást, illetve a távolmaradást a voksolástól. Azokon azonban már túl vagyunk, és nehogy már a tíz évvel ezelőtt is folyt brókercsalást a Fidesz számlájára tolják!

Április 12-én vasárnap kerül sor újabb időközi választásra Tapolcán. Annak a – január 8-án elhunyt – Lasztovicza Jenő képviselőnek a helyére kell a parlamentbe küldeni egy másik politikust, aki a 2010 októberében Kolontáron történt gátszakadást követően tüstént a helyszínen termett, védőruhába öltözött, és éjjel-nappal együtt dolgozott a vörösiszap-katasztrófa okozta emberi és anyagi veszteségek enyhítésén.

Már csak ezért is felháborító és mélyen elgondolkodtató, hogy a polgári oldal szocialista ellenlábasa, Pad Ferenc – jól jegyezzük meg ezt a nevet! – annak az ajkai Mal Zrt.-nek az egyik vezető tisztségviselője, amely cég a tíz ember halálával és több tucat sebesülttel járó iszapömlés első számú felelőse. Pad úr/elvtárs a cég egyik igazgatói állása mellett betölti az alumíniumipari dolgozók helyi szakszervezetének vezető posztját, természetesen havi fizetésért (ki látott ilyet?), emellett még a felügyelőbizottság tagja és az MSZP-s városi önkormányzat képviselője is, mindösszesen bruttó nyolcszáznegyvenezer forint havi jövedelemmel. A ráérő idejét betöltendő, most egy újabb, jól fizető állást nézett ki magának az univerzális ember, a Kossuth Lajos téri gótikus épületben. Üdvös lenne, ha az ajkai, kolontári, devecseri, halimbai, nyírádi és tapolcai és az összes többi település választópolgárai is úgy gondolnák: legyen elég ebből az álláshalmozásból, nincs fölösleges pad Pad számára a Parlamentben.

A politikai és emberi ízléstelenség netovábbja, hogy egyáltalán felmerülhetett Gyurcsány Ferenc személyes megjelenése Ajkán a választási kampányban. Az ötlet ugyan „logikusnak” tűnik, hiszen a volt szocialista, ma már dékás politikus és pártvezető, egyben bukott kormányfő és a dunántúli alumíniumipar egyik legnagyobb tulajdonnal rendelkező tőkés-pénzembere, de úgy hírlik, hogy helybeli baloldal sem ragaszkodik hozzá. Érdekes, hogy a Jobbik ugyancsak a választókerülethez tartozó munkás- és bányászvárosokban – Ajkán, Padragkúton, Devecserben, Tapolcán – számíthat a legtöbb a szavazatra. Így volt ez a két világháború közötti időkben is: a munkából, bérből élők egy részének fele a marxista szocialistákhoz, a másik fele a nemzeti szocialisták felé húzott.

Tapolcán az 2014. őszi önkormányzati választáson nem is váratlan sikert aratott a Jobbik színeiben elindult jelölt: a szavazók lecserélték vele az addigi fideszes polgármestert. A százegy esztendeje épült, jó karban levő városi kórház volt a „bűnbak”, amelyet az emberek szerettek és megszoktak, és amelyet a múlt években kormányzati döntéssel visszafejlesztettek. Szakrendelések megszűnte miatt a betegek egy részének az ajkai, veszprémi vagy a keszthelyi kórházba kell járniuk, miközben a kiváló orvosokkal és személyzettel rendelkező helybeli intézmény is alkalmas lenne rá – pár éve egy balesetben szerzett fejsebemet kiválóan ellátta a kórház közkedvelt sebész főorvosa –, a szükséges fejlesztésekkel. A hibás döntés pozitív korrekciója már meg is történt is a kormány részéről: a jelenlegi ciklusban 2,3 milliárd forintot költenek az intézményi betegellátás korszerűsítésére, beleértve az új mentőállomást.

Okult a Fidesz a veszprémi malőrből. Az ott szinte teljesen magára hagyott jelöltjükkel szemben már eddig is erősen megtámogatták a Tapolcán és környékén (összesen hatvan településen) a parlamenti helyért induló, Fidesz–KDNP-s Fenyvesi Zoltánt. Megjelent, és személyen is a kórház ügye mellé állt Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, kampánylátogatást tett a városban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kövér László házelnök, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Lázár János miniszter, aki jelezte, hogy a kampány hajrájában Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogathat Tapolcára.

A többi a választópolgárok dolga. Ne felejtsék el azonban, hogy milyen helyi, és országos „értékű” parlamenti képviselőt választottak maguknak a Veszprémben és környékén a baloldalra szavazók, illetve azok, akik otthon maradtak. Más kárából tanul az okos.

Ludwig Emil – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2793) Szépségápolás (15) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (706) Sport (729) Életmód (1) Politika (1582) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7561) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>