Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
0f5c0cc997b138b1d9671f25b79a256d.jpg

Igazságtételt!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha cinikusak akarunk lenni, azt mondjuk: a háromszáz forintos euró és a fenyegető recesszió kellett hozzá. Ha örök elégedetlenek, akkor azt, hogy miért nem csinálták meg már az 1998 és 2002 közötti ciklusban.

 A lényeg mégis, hogy végre egyenlő mércével mérik Magyarországon a náci-nyilas és a kommunista bűnöket. Hogy nincs többé különbség kioltott emberéletek között. A hidegvérű, tervszerű gazemberség végre egyformán büntethető lesz.

Elvben.

A gyakorlatban Gulyás Gergely, aki a Fidesz nevében bemutatta a Biszku Béla-félék kiiktatását szolgáló törvénytervezetet, amely végre összhangba hozza a magyar jogot az 1968-as New York-i egyezménnyel, megállapítva, hogy minden emberiesség elleni bűntett elévülhetetlen, maga is csak úgy számol: legfeljebb néhány tucat volt kommunistát ítélnek majd el.

Itt mindjárt kérdések egész sora következik, amelyekre aligha tudnánk elfogadható választ adni egy, a múltból előbújó ősünknek vagy a jövőből visszatérő utódunknak.

A legelső: miért csak néhány tucat kommunistát? Ötvenöt éve a forradalmat nem néhány tucatnyian verték le, és a megtorlást sem néhány tucatnyian hajtották végre. Ha ma az ügyészség is úgy gondolja, hogy a bíróság elé lehet rángatni a kilencvenkét éves néhai Képíró Sándor csendőrszázadost, akkor miért nem lehet elővezetni a forradalmi tömegbe lövető parancsnokokat vagy a fegyvert fogó, ravaszt meghúzó pufajkásokat? Hogy mást ne említsünk: miért nem lehet kitolni a VIP-kórteremből a Nyugati tér „hősét”, Horn Gyulát? Vagy leporolni az összes sortűzpert, és az új jogszabály alapján új eljárásokat kezdeményezni? És miért nem lehet elővenni azokat az egykori ávós gazembereket, akik a fegyveres osztályharc jegyében negyvenöt és ötvenhat között több százezer magyart pakoltak fel a gulág felé tartó vonatokra, vagy kínoztak meg, vertek agyon, fosztottak ki, bármiféle törvényes felhatalmazás nélkül? Minden faluban, minden városban emlékeznek még a nevükre, nem lenne nehéz összeállítani a még élő vétkesek névsorát.

Akik akkor öltek, vertek, vérbírósági iratokat szerkesztettek, hamis vallomást csikartak ki, vagy vádiratot fogalmaztak, pontosan tudták, hogy a gonosz oldalán állnak. Ahogyan Vágó László rendőrpribék is tudta 2006. október 23-án, amikor az osztaga éppen Révész Máriusz fideszes képviselőt verte véresre, hogy olyat tesz, ami semmilyen törvénnyel, paranccsal és erkölccsel nem igazolható.

Ám a legfőbb kérdés mégis az, hogy hogyan lehetett az állítólag demokratikus és jogállami Magyarországon 21 éven át vita tárgya, hogy a megtorlást vezénylő vérszomjas belügyminiszter Biszku Béla, vagy az ÁVH-tiszt „körmös” Bauer Miklós bűne egy hangyányival is kisebb-e, mint Szálasi Ferencé, vagy egykori belügyminiszteréé, Vajna Ferencé? Mi több, hogyan lehetett vita tárgya, hogy Biszku, Bauer és társai bűnösek-e egyáltalán?

És hogyan lehetett az országnak olyan Alkotmánybírósága, amely kétes felhatalmazással a háta mögött fölülírhatta az első demokratikus parlament restitúciós törvényét, kijelentve, hogy a kommunizmus magyar bűnösei az akkori törvények alapján jogszerűen cselekedtek. Sólyom László testülete miatt nem lehetett bűnös például Apró Antal, a pufajkásokat irányító Katonai Bizottság vezetője és a felügyelete alatt a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről 1956. október 25-én a tüntetőket lemészároló ÁVH-s galeri.

Persze, értjük, tudjuk: a kiegyezéses rendszerváltás és főleg a leghangosabb rendszerváltó párt, az SZDSZ és a nómenklatúra 1994-es szövetségkötésének hozadéka volt a bűnök szőnyeg alá söprése. Ám most, túl az 1998-as „több mint kormányváltáson” és a szavazófülkék tavalyi forradalmán, nem köthetünk újabb kompromisszumot! Ne néhány tucat, hanem sok ezer bűnös lakoljon! A legyilkoltak családjai, a megkínzottak, tönkretettek pedig kapjanak végre méltó kárpótlást, de ne az adófizetők pénzéből, hanem közvetlenül a még élő, vagy akár elhunyt bűnösök vagyonából.

Ha tavaly májusban valóban új lapot nyitottunk a történelemkönyvben, a forradalom évfordulóján tisztelegjünk hőseink előtt a valódi igazságtétel megindításával.

Huth Gergely, magyarhirlap.hu 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Kultúra (9) Tereb (146) Politika (1582) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708) Mozi világ (440) Történelem (18) Sport (729) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2823) Autómánia (61) Heti lámpás (322) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>