Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
9c7ee3a8147eaf8f9271231c79a7a38d.jpg

Homo gyurcsanicus

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Íme a neoliberalizmus emberképe! Racionálisan haszonra tör, ösztönösen hedonista. A javakat mértéktelenül szerzi és birtokolja; a kellemeset hajszolja, a fájdalmat féli – véli a kortárs pszichológiai liberalizmus. (Ilyen is van.)

A természet megannyi létezője önző, de az ember az ész erejével belátja, hogy az egoizmus fejlődéshez vezet. A természet, amelyben él: eredendően atomista. „Homo homini lupus” (ember embernek farkasa) világot teremt maga körül. Aki nem alkalmazkodik: csupán a kiválasztódás vesztese. Esetleg az erkölcs vagy valamely közösség hamis várába menekül. Ez a hazugság vált valósággá a gyurcsányizmusban. Ez teremtette meg a talmi siker ígéretét. És ez az embertípus gátolja ma a konzervatív, patrióta politikai cselekvést.

A neoliberálisok az önző emberek szándékából eredő spontán rendet tartják a fejlődés zálogának. Mind gazdaságilag (szabadpiac), mind társadalmilag. Individuális versenyt hirdetnek. Csak az egyén számára hasznos közösséget fogadják el, amelyet véletlenszerű preferenciák egybeesése tart csupán hosszabb-rövidebb ideig össze. És a haszon. Az ezredforduló utáni évtized valósága igazolta e hitet. A mai liberalizmus ténykedése miatt „kipottyantak” életünkből az olyan értékek, mint a kölcsönösség, a szolidaritás, az önzetlenség, az önfeláldozás és az igazságosság. Vagy legalábbis a kiskapukon bujkáló kiskirályok kiröhögik mindezeket. A többség pedig elvesztette hitét a jóban. Hisz nem látja annak sikerét. Albert Schweitzer szerint minden cselekvés, ami támogatja a másik élőlény életakarását – erkölcsös. Ami gátolja, rombolja – rossz. „Csak akkor igazán erkölcsös az ember, ha engedelmeskedik annak a belső kényszernek, hogy minden hozzáférhető életnek segítségére legyen, s fél attól, hogy bármely élőnek ártson.” Ez a kölcsönösség a modern humanizmus alapja, azonban hiány­zik a modern individualizmusból és a gyurcsányizmusból ránk maradt Magyarországból.

Nem múlt el nyomtalanul az előző évtized. Az ország számos pontján buknak elő a visszaélések. Mindenhol a gyurcsányi kiválasztódás sikeres emberét találjuk főszerepben. Csepel az állatorvosi ló esete, ahol az elvtársak a neoliberalizmus köpenyébe bújtak, alkalmazkodtak a szabadpiaci körülményekhez: cégeket, alapítványokat hoztak létre, és csapolták a köz vagyonát. A kiskirályok ténykedése viszont tragikus gyilkossághoz vezetett. Most bíróság előtt állnak, egymásra mutogatnak. Elérkezett az idő, hogy a politológusok már ne a „Kádár népe” örökségéről beszéljenek, hanem a gyurcsányi kiskirályok világának problematikájáról! Az oligarchák a 2008-as népszavazás után tudomásul vették, hogy a következő választásokon veszíteni fognak.

 

De nem csöndben és rezignáltan, hanem igencsak tevékenyen. Önző módon vittek, amit tudtak. Rossz példát mutatva ezzel a kisembernek is. Mert látszólag – a vagyonukat szemlélve – sikeresek voltak. És mindezt a neoliberalizmus hazug logikájával indokolták. Az erős és az ügyes győz, a többi – veszít. Az antihumanista gyurcsányizmus evolúciója megteremtette a saját embertípusát. A Homo economicust követte a Homo furtificus (tolvajkodó ember). Nálunk külön alfaj mutálódott, a kor csúcsragadozója: a Homo gyurcsanicus; rács mögé dugandó! Ha nem: visszaszerzi területét.

Nagy Ervin, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7760) Belföld (11) Kultúra (9) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Tereb (146) Történelem (18) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (323) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Jobbegyenes (2833) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gazdaság (714) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>