Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
dbc81a35aa90816449daf357e3f60910.jpg

Hazugság rivaldafényben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Adják vissza az adófizetőknek a pénzt.” Még ezt a populista mondatot is megengedte magának a posztkommunista főcsővezető.

Fölbecsülhetetlen értékű az a televíziós felvétel, amelyet a kontinens egyik parlamentjében készítettek. Egy posztkommunista főcsővezető hazudott bele a kamerába: tökéletes megvilágításban, finom hangrögzítéssel.

A hazugságelemzők kincsre találtak.

Ezt a felvételt egyetemen kell tananyag szemléltetőeszközeként használni: leendő bírák vizsgálhatják az arcot, a szempárt, a grimaszt, a taglejtést, a hanghordozás. Újra és újra lejátszhatják az oktatófilmet.

Így hazudik egy posztkommunista főcsővezető.

De a köznépnek is le kell játszani sokszor, szakpszichológusi magyarázatokkal. Valószínűleg szakmai konferencián is elemezni kell: melyek a nyilvánvaló hazugság apró és nagyobb jelei egy politikusi ábrázaton.

Ennek a főcsővezetőnek valaha nagy mestere volt.

De nem jól tanulta meg tőle a leckét. Eltévesztette a mértéket. Ekkorát nem kellett volna hazudnia. Hiába sajátította el a technikát alaposan. Hiába irtotta ki magából a lelkiismeretnek a csíráját is. Hiába hajtotta végre impozánsan a „szakmai” feladatot.

A hazugság bődületessége eleve leleplezte.

Hazugságvizsgáló gépben is előadhatta volna jelenetét: a műszerek nem mutattak volna semmit. Gépiesen hazudó politikai rém esetben a műszer tehetetlen. Valószínűleg szakértők tréningezték, hogy fenomenálisan tudjon hazudni.

Szerződtetésének feltétele volt a kiképzés.

Azt hazudta, hogy az országon áthaladó folyót nem kellett volna visszavásárolnia a kormányzatnak a külföldi tulajdonostól. Ezért most bagázsa följelenti a kormányzatot a kontinens testületénél, hogy az üzletet csinálják vissza.

„Adják vissza az adófizetőknek a pénzt.”

Még ezt a populista mondatot is megengedte magának a posztkommunista főcsővezető, noha ezzel már párttársai szerint is a bohóc szintjére süllyedt. De azért a párttársak – ha enerváltan is – megtapsolták a hazugságkitörést.

Cinkosaivá züllöttek.

Hazaárulás – így minősítette a kormányzat válaszadója a posztkommunista főcsővezető jelenetét. Ez a fogalom meglehetősen bonyolult. Az ellenben egyértelmű, hogy egy külföldről megfizetett színész játszotta el bérjelenetét. Jól.

A megrendelés volt hibás.

Túl nagy hazugságot rendeltek meg a felbérlők – és ez visszaütött. Hazaárulás volt már az is, hogy a főcsővezető korrupt elődei átjátszották a folyómedret a külföldi bábmozgatóknak. Most ezt a korrupciót próbálták megvédeni a bábmozgatók a mai főcsővezető felbérlésével.

Nem kellett volna.

Ha csendben maradnak, jobban járnak. Így életpályája végéig hiteltelenné tették az amúgy is zavaros előéletű – korábban szélsőjobbos, most éppen posztkommunista – főcsővezetőt. A másik két, sötétes múltú posztkommunista alcsővezető mellett.

Óriásit nyert azonban a szakpszichológusi szakma.

Tökéletes dokumentumfilm egy tökéletes hazugságról. Rivaldafényben a politikusi ábrázat, kikockázható a lélegzetvétel, az enyhén zavarodott tekintet, a furcsán pislogó szem, a túl szélesre sikerült gesztus, a sikoltásba átcsapó hang, a görcsös leülés, a behúzott nyak.

Így hazudik egy posztkommunista főcsővezető.

Kovács G. Tibor - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Jobbegyenes (2786) Szépségápolás (15) Egészség (50) Tereb (146) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Politika (1582) Tv fotel (65) Autómánia (61) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (7) Sport (729) Történelem (18) Heti lámpás (312) Gazdaság (704) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7536) Nagyvilág (1310) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>