Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
1f103dd2c9975930093f99bd08d11704.jpg

Gyurcsányék nagyon dühösek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy mini gyűjtőpártot hozott létre Gyurcsány Ferenc, amelybe szinte mindenkit tárt karokkal várnak. Nem meglepő módon a volt kormányfő lett a formáció elnöke is. Kiderült az is: az új párt nagyon demokratikus lesz.

Gyurcsány Ferenc egy mini gyűjtőpártot hozott létre – kommentálta a volt miniszterelnök vasárnapi akcióját Kiszelly Zoltán politológus. Mint ismert: a Demokrata Párt tagjai ]]>döntöttek]]> a szervezet átnevezéséről és alapszabályának megváltoztatásáról, valamint arról is, hogy a jövőben a Demokratikus Koalíció nevet viselő párt elnöke Gyurcsány Ferenc legyen. A volt kormányfő kap maga mellé négy alelnököt is: Bauer Tamás közgazdász, Debreczeni József közíró, Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter és Niedermüller Péter etnográfus sorakozik fel Gyurcsány mellett. Kiszelly szerint a vezető pozíciókba kerülők névsorának komoly jelentősége van. Bauer a volt SZDSZ-eseket, Debreczeni az egykori MDF-eseket mobilizálhatja, míg Vitányi Iván tiszteletbeli elnök a balliberális értelmiségre lehet hatással. A politológus szerint összességében a vezetők névsorának az az üzenete: ebben a pártban mindenkinek helye van.

 

Fotó: Székelyhidi Balázs / ]]>Magyar Nemzet]]>

Gyurcsány még október 22-én – platformjának egyéves születésnapján – ]]>jelentette be]]>, hogy távoznak az MSZP-ből, és Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alakítanak. Picivel később Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető ]]>sok sikert kívánt]]> Gyurcsányéknak. Plusz nézete szerint erősebbé vált a szocialista párt azzal, hogy lezárult egy vitás korszak.  A szocik ugyan szerették volna elkerülni a testvérháborút – maga a Gyurcsány Ferenc is arról beszélt, hogy vigyázniuk kell egymásra –, a válás mégsem ment olyan pihe-puhán, mint ahogy a felek remélték. Szanyi Tibor egyenesen „sík idiótákról” ]]>beszélt]]>

Tomboló demokrácia

Gyurcsány szerint a Demokratikus Koalíció az ország legdemokratikusabb pártja lesz, vezetőit a kongresszuson a tagok összessége választhatja meg, az elnök jogköre pedig csak annyiban nagyobb a tizenkét tagú elnökségben résztvevőknél, hogy összehívja és vezeti az üléseket. Molnár Csaba alelnök a párt felépítéséről szólva azt emelte ki, hogy nincsenek közvetítő testületek, a legfontosabb döntéseket a kongresszus hozhatja meg az összes párttag részvételével, akkor is, „ha majd tízezren lesznek”. Az új pártba eddig több mint 3800-an kérték felvételüket, a kérelmek elbírálásáról az elnökség dönt – mondta Gyurcsány Ferenc, kiemelve, hogy vasárnap a pártalakítás első szakasza lezárult, most az építkezés következik. Elmondta: várakozásuk szerint a jövő év végére a választókerületek 90 százalékában a Demokratikus Koalíciónak lesz szervezete, 2014-ben pedig akár egyedül, akár másokkal, képviselőjelölteket állít – idézte szavait a távirati iroda.

Új SZDSZ

Egy új SZDSZ-szel van dolga a közvéleménynek, az emblematikus figurák balról radikálisak, türelmetlenek, akik kis államot akarnak. Kiszelly szerint az MSZP és a Gyurcsány-párt között egyelőre nem lesz háború, ám mivel a szocialista párt várhatóan mindent megtesz majd annak érdekében, hogy szabaduljon a gyurcsányi örökségtől, később elkerülhetetlen lesz a konfliktus. Az MSZP addig lövi majd egykori miniszerelnöke új formációját annak érdekében, hogy saját magát megkülönböztesse tőlük, hogy az kénytelen lesz „visszatüzelni”.

A pártépítéshez „nem székház vagy fénymásológépek” szükségesek, hanem elsősorban az a vágy, hogy Orbán Viktor „önkényuralmi rendszere” megállítható – tudósította Gyurcsány szavait az MTI. Kiszelly szerint azonban a volt kormányfő és környezete tévedésben van. Az emberek nem politikailag, sokkal inkább gazdaságilag elégedetlenek. A bizonytalanok jelentős része is a gazdasági problémák miatt elégedetlen – tette hozzá a politológus.

mno.hu -Lippai Roland

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (310) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Vetítő (30) Nézőpont (1) Gazdaság (702) Kultúra (6) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2778) Történelem (17) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>