Ma 2024 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
94089a727bf04ba55d51aa1fe1152532.jpg

Tükör, cavinton

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Normál esetben az embernek Svájcról a mesés Alpok, a városok és falvak tisztasága és a precíz karórák jutnak az eszébe. Csakhogy most nincs normál eset. Svájc, a svájci frank hallatán fél Magyarországnak rándul görcsbe a gyomra.

Beszédes adat, hogy a világ összes – az alpesi államon kívüli – svájcifrank-alapú hitelének egy­tizedét hazánkban helyezték ki a bankok.

De nézzük csak meg, hogyan jutottunk el idáig! Korábban, az első Orbán-kabinet idején, a Széchenyi-terv otthonteremtési programja – bárki bármit mond – sikeres volt. Egy nem éppen jobboldali kötődésű gazdaságkutató intézet korábbi kimutatása szerint az állam által e területre invesztált száz forint, száztizet hoz a központi költségvetés konyhájára. A program eredményeként családok tömegei elégítették ki több évtizedes elnyomott lakásvásárlási vágyaikat, s a program hatalmas lökést adott – a mostanában kómában vergődő – építőiparnak, a gazdaságnak.

Aztán hatalomra került a szociálliberális társaság, amely másban nem tudott gondolkodni mint restrikcióban, persze csak ha nem a saját zsebéről volt szó. A támogatási rendszer fenntarthatatlanságára hivatkoztak, s azt mondták, a kamattámogatás túl nagy teher. Holott egy jól prosperáló ország dübörgő gazdaságában a csökkenő kamatszint miatt erre egyre kevesebbet kellett volna áldozni. Az igazságosságot szajkózva évek alatt elvágták a támogatási rendszer nyakát, s ezzel a devizahitelezés irányába tolták el a piacot.
A svájci frank első látszatra kedvezőnek tűnhetett, hiszen jelentősen alacsonyabb volt a kamat, mint a forinthitelezés esetében.

Ráadásul a bankok sokakat szinte rátukmálták a frankalapú hitelre, ám az árfolyamkockázatról jó esetben is csak egy elharapott fél mondatban vagy a szerződés apró betűs részében tájékoztatták az ügyfelet. Így a bebukásokért a felelősség nemcsak az ügyfeleké, hanem a bankoké s a korábbi kormányoké. A megoldás azonban, mint jogutód, a mostani kabinetre vár egy olyan időszakban, amikor súlyos gazdasági gondokkal küzd a világ. Amerika infúzióra kötve, a német gazdaság hibernálva, az eurózóna déli és nyugati periférikus államai pedig a csőd szélén, s mindezt fejeli meg a menekülővalutának tartott svájci frank erősödése.

Visszatérve a bankokra, nem mindegyiknek, de közülük soknak az ügyfeleket sújtó kreativitása nem ismer határokat.

A pénzintézetek – ha nem is valamennyi –, de azt csinálnak, amit csak akarnak. Nem ügyfélnek, hanem prédának tekintik a náluk hitellel rendelkezőket vagy arra áhítozókat. De vajon az anyaországukban is így tesznek? Elképzelhető, hogy odahaza egyoldalúan módosítgatják a szerződéseket az ügyfél kárára? A kezelési költség húsz százalékát teszi ki a törlesztőrészlet, vagy hogy panaszkezelési díjat számolnak fel, ha az ügyfél a „szolgáltatással” vagy a kamatszámítással elégedetlen? A válasz: nem!

Orbán Viktor nagyon szalonképesen fogalmazott, amikor azt mondta: „Az az érzés alakult ki sokakban, hogy nemcsak az árfolyamváltozás alakítja a törlesz­tőrészleteket, hanem a bankok hasraütésszerűen, saját érdekük szerint alakítják azokat.” Ezek alapján üdvözölendő, hogy Otthonvédelmi Monitoring Bizottság alakul, hogy átláthatóvá tegye a törlesztőrészletek változását, kiszámításának módját.

Az ellenzék feladata, sőt kötelessége a kormány tevékenységének folyamatos, ellenőrzése, kritikája. Ez így van rendjén. Most mégis felfordult a gyomrom, amikor Mesterházy Attila, a csak nevében szocia­lista párt ideiglenesen állomásozó elnöke a bejelentés után „igazi bankárkormánynak” nevezte Orbán Viktor kabinetjét. Közölte: az MSZP benyújtja a devizahitelesek érdekében kidolgozott javaslatait a parlamentnek, illetve országgyűlési vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről. Azon tűnődöm, hogy Mesterházynak a tükör tört el otthon, vagy a Cavinton gurult el.

Csákó Attila, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Tereb (146) Kultúra (9) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2799) Gasztronómia (539) Sport (729) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Belföld (11) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Heti lámpás (312) Gazdaság (707) Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7586)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>