Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
133bc03f97c50e1fb52922b2387cf9ab.jpg

Demokratikus Charta 3.0

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az alaptörvény-módosítás csak ürügy a nagy ellenzéki összeborulásra. És Gyurcsány Ferenc rehabilitálására. Összellenzéki összefogást hirdetett Bajnai Gordon az Alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Mivel a rendkívüli havazás elsodorta a március 15-ére tervezett közös ellenzéki tüntetést – október 23-a pedig túl messze van –, szükséges volt kreálni egy olyan alkalmat, amivel még tavasszal mozgósítani lehet az ellenzéki összefogás híveit. Várható tehát, hogy a közeljövőben egy közös ellenzéki demonstrációt fognak tartani az Alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Nem véletlen, hogy éppen az alkotmányosság az a téma, amely mentén az ellenzéki pártok, Bajnaitól Gyurcsányig igyekeznek megtalálni a közös hangot. Egyrészt kellően absztrakt témáról van szó, amellyel zárójelbe lehet tenni a pártok között meglévő különbségeket (elég, ha csak megnézzük, hogy mennyire mást gondol Gyurcsány Ferenc a többiekhez képest a 2006. őszi eseményekről vagy a nemzetpolitikáról). Ráadásul elméleti-filozófiai vita lévén sokkal könnyebb a ]]>szakmai]]> vita helyett érzelmi síkra terelni a diskurzust. Másrészt a „demokratikus ellenzéki összefogás” kívánalma egyszerre hozza össze egy táborba Bajnait, Mesterházyt, Gyurcsányt és Schiffert, illetve a másik oldalon az antidemokratikusnak tartott Fideszt és a radikális Jobbikot. Ezzel nem mellesleg nehéz helyzetbe hozzák az összefogás szempontjából „renitenskedő” LMP-t is: Schiffer András pártja szinte csak a jogállamiság kérdéseiben ért egyet a másik három ellenzéki párttal, így nehezen tud majd kibújni a közös fellépés alól.

Érdemes azonban emlékeztetni magunkat, hogy a történelem mintha ismételné önmagát. Az első Demokratikus Charta 1991-ben rehabilitálta az utódpárt MSZP-t, és megágyazott a későbbi MSZP–SZDSZ-koalíciónak. A második Demokratikus Chartát 2008-ban az akkor már egyre kétségbeesettebb miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc hívta életre. Mindkét alkalommal a veszélyben lévő demokráciával, szélsőjobboldali veszéllyel riogatták a társadalmat a mozgalmak vezetői. Ismerős szövegek, ugye? Ideje volna végre, hogy tanuljunk a múlt hibáiból.

Kiss Dávid, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Autómánia (61) Nézőpont (1) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Életmód (1) Sport (729) Politika (1582) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Flag gondolja (36) Gazdaság (702) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>