Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
831d7935d4f59aad873be7000aea7b11.gif

Che Guevara (propaganda)filmen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elmerengtetek már azon a korkór lappangására rávilágító problematikán, hogy kik is az agylúgozó anarcholiberális éra legfelkapottabb historikus héroszai?

Miért drogduhajkodásban díjnyertes fehérgyűlölő rasztarasszisták, agyelszálló agresszivitást proklamáló néger repperek, továbbá tömeggyilkossággal terhelt vöröskomcsik vigyorognak vissza reánk a menőnek kikiáltott ruhakreációk csicsásra festett pamutanyagairól? Miképp avanzsálhatott neoliberális ásszá a kapitalistákra frászt hozó, ám ennek ellenére ártatlan kisemberek ezreinek legyilkolásában cinkos Ernesto Che Guevara? A kubai kommunistákkal harcoló jómadárnak 2009-ben egy olyan rendszer állított emléket mozijával, mely ellen a szakállas szélsőséges maga is harcolt, tudniillik holowoodi kreáció keretében elevenedtek meg a fegyveres díszpinty életének mindennapjai. A film forgatókönyve pedig egyenesen a fő- és címszereplő memoárja alapján íródott, tehát nem véletlen, hogy Che Guevarát hős szabadságharcosnak, bajtársiasan küzdő, katonáiért aggódó bölcs vezérnek láttatja az alkotás...

 
Ha Hitler életét a Main Kampf szellemiségében mutatnák be egy mozgóképeket felvillantó celluloidszalag segítségével, akkor orbitális ordibálás töltené be az étert, s megsűrűsödnének a heti holokausztmenetek. Garantált világbotrány lenne az esetből, elvégre már az Untergang (Bukás) című filmet is "neonácinak", "szélsőségesnek" titulálta a zsidó zsarolók zsetonista zsurnalisztahada pusztán azért, mert a nemzetiszocialista vezér emberi módon kommunikált benne a körülötte levőkkel, s nem az elvárás szerint, azaz vadállatként. Hitler megítélése persze másodlagos egy magyar nemzeti radikális számára, de mégiscsak furcsa, hogy a neoliberális kapitalizmus esküdt ellenségei (nácik és kommunisták) másféle megítélés alá esnek a madaras bandatagok, illetve a rokon ideológiát valló szervilis papagájok körében. A blogomon már ezerszer megválaszolt költői kérdés: vajh miért ez a kettős mérce?
 
 
A "]]>Che]]>" című komcsiajnározó film plakátja... a főszereplő cannesi fesztiváldíjat kapott érte!
 
Essen azonban pár konkrét szó is a propagandisztikus vonásokat leszámítva igencsak érdekes Che filmről, elvégre ez a fél évszázaddal ezelőtti kubai gerillaharcokat bemutató alkotás igencsak atmoszférikusan ábrázolja a bozótharcos komcsik mindennapi életét. Végigkísérhetjük Ernesto, az önmagát vátesznek gondoló forradalmár életét a Batista elleni banzáj elejétől egészen a döntő sikernek számító santa clarai harcokig. Elénk tárul a kép, hogy miképp küzdöttek a dzsungel dzsumbujában a szembenálló kubai felek (Batistáék és Fidel Castroék), láthatunk szörnyű halálokat, faházban végrehajtott golyókioperáló műtétet, 14 és 16 éves lövöldözni vágyó kisfiúkat, továbbá megtudhatjuk, hogy a komcsibandát kultiváló harcosok 80-90%-a analfabétaként szolgálta a primitivitáscentrikus proletárok vörös mázzal leöntött eszmeiségét. A történet két szálon halad előre, az egyik szál az '50-es évek végi kubai küzdelem története, míg a másik szál Che Guevara '60-as évek beli new yorki útját regéli el, amikoris a nyaknyeszetelő az ENSZ gyűlésen mondott antikapitalista beszédet.
 
A film atmoszférája ötcsillagos, a képek, sminkek, öltözékek ugyancsak elsőrangúak, hisz azonnali blikkre rá lehet ismerni a maffiafilmekből átruccant Benicio Del Toro által alakított Che Guevarára, továbbá a fiatal Fidel Castrora. Ha a tömeggyilkos címszereplő dícsőítését szolgáló propaganda nem lenne a mű része, akkor magas nívójú alkotásként festeném le a mozgóképet. Így azonban csak olvasott, tájékozott embereknek ajánlom a produkciót, azaz olyanoknak, akik nem dőlnek be az agykikenő anarchistát dicsőítő, vöröskomcsit hérosznak beállító libsipropagandának. Mindenesetre a második részt is le fogom tölteni, mivel egy kétrészes alkotásról szól a fáma...


Tor Salqvist
 
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2786) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7536) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Történelem (18) Mozaik (83) Belföld (10) Életmód (1) Autómánia (61) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Gazdaság (704) Tereb (146) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>