Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
ce3103104ccfc31497796d27deaab8b5.jpg

Beszéljük meg!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Olvasom a Heti Válaszban, hogy Hajós András szerint hazafi az, aki rendesen befizeti az adóját. Ennél talán egy cseppet bonyolultabb a képlet, de különösebben nem vitatom a hajósi tapasztalást: ő gazdasági, állampolgársági kérdésnek látja a magyarsághoz tartozást, ez is válasz, erre jutott eddigi élete során.

Egy másik lehetséges magyarázat magyarságunkra: megérkezés a nemzet nagy, láthatatlan lelki közösségébe. Nem definiálható, de pontosan észlelhető az ilyen pillanat. Arra a szent áhítatra gondolok, amikor az emberben érdekek és előzmény – például adófizetési kötelezettség – nélkül elömlik a hazához tartozás szívmelengető érzése. Ilyen az olimpia, amikor dobogó tetején, televízió és rádió előtt könnyes szemmel hallgatjuk nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Csakhogy a szentek csarnokába olykor beszökik a profán hang, az angyalok kórusát böffentés rebbenti szét… Magyari Péternek hívják azt az indexes embert, aki Gyurta és én című írásában a következő stílművész mondatot intézte az ünneplő magyarsághoz: „Sok szorgalmas ember van még ebben az országban, akik esetleg ugyanígy tudnának örülni annak, ha velük is foglalkoznának a közvéleményben.” Írásában végig Gyurtával poénkodik, magát, a csenevész testű és lelkű szerencsétlent az olimpiai bajnok hőssel méri, méricskéli ez a Magyari.

Szimpla ostobaságnak is hihetnénk kirohanását, ha nem vennénk figyelembe, honnan származik. Ismerjük a férfiatlan, nyálas, ostoba tenyészetet, amelyben Magyariék életet játszanak – nos, onnan zizzent fel most ez a vallomás is. Minden értéket tagadni, arcba rúgni, aki éppen leeresztett kézzel áll, elrontani az örömünket, a hősiesség, eredetiség, tehetség helyett felmutatni a sunyi törpeséget, és legfőképpen valami roppant eredetit mondani – nagyjából ez motoszkálhatott szegénykém buksijában.

Lássuk be, ez a fiú nagyon buta és rosszindulatú. Egy valamirevaló korban az ilyenek nem léphették át a jobb házak küszöbét. Egy valamirevaló korban a Magyari Pétereket párbajra sem hívták ki, mert undorodtak tőlük. Tartozunk azonban azzal magunknak, hogy megörökítsük az esetet, hogy lássuk, miféle figurák élnek köztünk, mit gondolnak rólunk, a hazánkról, a bajnokainkról.

Aztán felejtsük el Magyari Pétert azzal a nagyvonalúsággal, ahogyan eltűnt pattanásaitól búcsúzik az ember.

Most ejtsünk néhány szót Bochkor Gáborról, aki meglepő módon szakmai bírálattal jelentkezett. Merthogy az olimpia őt, a csőcselék Napóleonját szintén megszólalásra indította: felpofozná a magyar kardvívó győzelméről tudósító kommentátornőt. Bochkor szerint meghatódni roppant idegesítő, bezzeg ő tudná, mit kell csinálni az olyanokkal, akik elérzékenyülnek a magyar olimpiai arany születésekor.

Meg is fogadnánk a tanácsát, ha nem ismernénk az előéletét. Tudják, volt vagy talán még van is az a rádióműsor, amelyben folyamatosan röhögnek, nyerítenek, hörögnek, és felváltva kiabálják a mikrofonba az emberi nemzőszervek nevét. Legyünk méltányosak, és ismerjük el: ebben tényleg Bochkor Gábor a legnagyobb. B. G. egyéb képességei kimerülnek abban, hogy elsőrangú médiaprostituáltként keresztbe fekszik a küszöbön, ha pedig jön a gazdi, nyelv kilóg, zseb kinyílik, műsor indul.

Szilágyi Áron huszonkét évesen olimpiai bajnok, a lassan nagypapakorú Bochkor Gábornak pedig az a legjobb poénja, hogy „ba...d meg” és „szar”.

Lehetőleg ne te oszd az észt „szakmai alapon”, Gábor. Maradjunk abban, hogy nemzedéked egyik legnagyobb ripacsa vagy, a te szádból bármiféle szakmai bírálat éppen annyit ér, mint amikor lelki társad, Fekete Pákó a holdkutatás titkait elemzi.

Végezetül egy költői kérdés: akad-e olyan pillanat, létezik-e olyan sportoló az olimpián, akiről Magyari és Bochkor a meghatottságtól elfúló hangon szólna?

Persze hogy akad. Vagy finomítsunk egy cseppet: bizonyosan akad olyan pillanat, akad olyan sportoló, akiről nem mernének ilyen hangon szólni.

Ez nem vicces? Szerintem nagyon… Beszéljük meg!

Szentesi Zöldi László - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Politika (1582) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Életmód (1) Tereb (146) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Egészség (50) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7546) Sport (729) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>