Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
c9aee179f006d29d030a67c5e7ddfd26.jpg

Miért nem a szocik?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem szavaznak a nyüvesek! Nem szavaznak ezek a magyarok! Sem a gén-balos miskolci Avason, sem egy budai, úri kerületben! Nem szavaznak az MSZP-re! Azt istennek sem kell nekik a „demokratikus választás”! Hát mi van itt? Hát emberek az ilyenek? Hát hol van Horn Gyula népe?

Pedig, valljuk be, az országban messze nem mindenki boldog. Adóra jutalék, egy sor beváltatlan remény. Ilyenkor okkal, ok nélkül a kormány és pártja a ludas. A nép ilyenkor kergetne vagy legalábbis fő pénzügyért lógatna.

Ráadásul ott vannak a szebbnél szebb közvélemény-kutatások is. A saját megrendelésűekben már szinte vezetnek, Mesterházy pártelnöknél pedig csak a mindenkori államfő aktuális házi kedvence a népszerűbb. A pártlap választási győzelmet sulykol, baráti publicisták már miniszteri állásokat osztogatnak, s néha-néha már a megdolgozott vállalkozó is hagyja, hogy a zsebébe nyúljanak, mert hát ki tudja, mit hoz a jövő.

Minden összevág, ezek az értetlen magyarok azonban továbbra sem akarnak a szocialistákra szavazni. Mi több, Gyurcsányék és az LMP sincs sehol, se külön, se összeadva. (S valljuk meg, az észak-magyarországi Jobbik-dübörgés is egyelőre inkább csak settenkedés az ígéretekhez képest.) Az időközi választásokat rendre az nyeri, akit a Fidesz támogat.

Legutóbb a hét végén Tiszaderzsen. Pedig az 1250 lelkes település első blikkre ideális terep lenne az MSZP-nek. Munkanélküliség, bezáró kocsma, ideges és elégedetlen emberek. Ráadásul Tiszaderzsen bő húsz éve hazai a pálya. Herédy Dezső már 1990-ben is nyerni tudott. Sőt, a polgármester két éve sem talált legyőzőre, amikor a Fidesz szinte mindent vitt. Még azt is elhitték neki az emberek, hogy rosszindulatú félreértés volt, amikor előző évben a megyei bíróság felfüggesztette pozíciójából „folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt”. A politikus-háziorvos ugyan hivatalosan csak a „baloldali kapcsolatokkal rendelkező” kategóriába tartozik, de a faluban mindenki tudja, ki melyik „kutyának a kölyke”.

Egy szó mint száz, ha valahol, itt tarolnia kellett volna az MSZP-nek, akár nyíltan mással, akár stika szövetségben Herédyvel. Ehhez képest a Fidesz által támogatott Fótosné Czeglédi Zsuzsanna 425 szavazatot kapott, Herédy mindössze 150-et.

Nem akarom túlbecsülni a derzsi esetet, a kérdés sem belőle, hanem az általa jelképezett folyamatból ered. Miért tud erős maradni a Fidesz, ha urnákhoz szólítják az embereket, s miért vall rendre kudarcot az ellenzék?

A „hatékony és példás kormányzás” érvrendszerét meghagynám a kormányzat kommunikátorainak. Nézzük a másik oldalt.

A szocialista agytrösztben nyilván azt mondják: nem jött még el az idő. Azonban még pár év, s az emberek végképp ráunnak a Fideszre, kiismerik „gonoszságát”. Ezt mondják, de igazából arra gondolnak, hogy a plusz két év elég lesz az ügyeik „altatásához”. Mert valahol itt van a kutya elásva. Vitathatatlan, hogy sokan csalódtak a Fideszben, de emiatt még nem akarják visszahozni a Gyurcsány–Bajnai-éra korrupciós fertőjét. A mostani „ügyek” nem mentik fel az övéiket. Az MSZP-ben tudják ezt, ezért jönnek elő percenként a nagy demokratikus összeborulással.

A legfrissebb Nézőpont-felmérésben van egy érdekes adat: hiába az MSZP 27 százalékos népszerűségi indexe, egy szocialista kormányt mindössze az emberek 18 százaléka fogadna el. Gyurcsányékkal együtt nem mérik őket, Fletó pillanatnyilag hibahatár, ő a kassza szempontjából és a médiabarátai miatt érdekes. Az LMP-vel együtt ugyan meglenne az említett 27 százalék, de ez mit sem ér, amikor a Fidesz rekordgyenge eredménye is negyven százalék feletti. Viszont ha egy „új baloldali párt” tűnne fel a színtéren, az már magában 36 százalékos népszerűségnek örvendene. A MSZP természetesen nem akar baloldali konkurenciát, elmúlt 22 évének szalámizós-leszámolós politikája erre a legjobb bizonyíték. A projektet azonban meg akarja lovagolni. Erre szolgál a Szolidaritás – vagy bármi is lesz az új álnév –, ebbe tömörítenének mindenkit, aki hajlandó a hatalomért lepaktálni velük.

Nyerhet-e azonban az az illúziópárt, amelynek a „minden szép és jó lesz” kamu ígéretcsokor mellett az egyetlen értékelhető üzenete a „Menjen Orbán!” lesz? Jelen állapot szerint nem. A derzsi és az azt megelőző időközi választásoknak ez a tanulsága. A közvélemény-kutatásoknak meg az, hogy nem elég jól kormányozni, nem árt, ha az embereik is hasonlóan érzik ezt. Ez fontosabb, mint hogy „csak úgy látsszon”.

Máté T. Gyula - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Gazdaság (713) Életmód (1) Mondom a magamét (7708) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Sport (729) Tereb (146) Nézőpont (1) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2823) Egészség (50) Belföld (11) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Történelem (18) Kultúra (9) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>