Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
7726a611b0039e3ee193821ed2f14d4a.jpg

Visszatér(t)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bajnai Gordon már rég visszatért. Nem én vagyok az első, aki rögzíti a tényt, de nem árt újra megtenni ezt, amikor sokadszorra foglalkozik a sajtó a témával, jósolja meg a várva várt nagy bejelentést.

A kormánya mögött álló pártok választási katasztrófája után Bajnai egy viszonylag rövid amerikai kitérőt beiktatva már többször megszólalt Magyarország problémáit boncolgatva, miközben egy minden ízében politikai alapítványt is irányít, amely a közélet aktív szereplője kézzelfogható amerikai támogatással.

Itt jár közöttünk, jelen van a volt kormányfő politikai életünkben, függetlenül attól, hogy mikor mondja ki azt, amit amúgy mindannyian tudunk, amire számítunk. Bajnai Gordon ismét miniszterelnök szeretne lenni. Bel- és külföldön komoly erők mozdulnak meg az ügy érdekében, az erre irányuló terv végrehajtása régen megkezdődött, ami állítólag ősszel várható, csak a következő lépcsőfok.

Bizonyos értelemben már az egyéves miniszterelnöksége is ezt a pályát egyengette. Bajnai kormányzása a 2008 őszén sürgősen felvett IMF-hitel részleteinek folyósításáért cserében vállalt, kizárólag a lakossági jövedelmeket apasztó intézkedések végrehajtásában merült ki. A küldetést végrehajtotta, ezért is ő a nemzetközi pénzügyi körök és Amerika ideális magyar miniszterelnök-jelöltje. A 2010-ben lényegében fél évre készített költségvetés, a valutaalap gigahitelének utódokra hagyott törlesztése, a devizahitel-bomba élesítése, az államadósság felduzzasztása mint örökség a legélesebb fegyver, ami legyőzheti a jelenlegi kormányt, és hozzásegítheti Bajnai Gordont a politikai hatalomba való visszatéréshez immár a választók akaratából. Legalábbis ezt a forgatókönyvet gondolhatta ki a volt kormányfő mögött álló agytröszt. Ezt a tervet keresztezte aztán az Orbán-kormány unortodox politikája, s keresztezné még inkább egy olyan hitelmegállapodás, amelyet arcvesztés nélkül írhat alá a magyar fél. A miheztartás végett persze nem árt felidézni, hogy még a kormányzati ciklus félideje után sem született olyan felmérés, ami szerint a magukat demokratikus ellenzéknek nevező politikai erők akár összefogva, akár külön-külön indulva kormányképes többséget szereznének egy „most vasárnapi” választáson.

Aztán van itt egy másik bökkenő is. A baloldal vezető ereje, legszervezettebb társulata az MSZP maradt, a pártot pedig sokak várakozására rácáfolva Mesterházy Attila uralja. Aki nemcsak a Gyurcsány-szekta kiválását vezényelte le, hanem sikerült neki az is, ami az őszödi embernek nem: háttérbe szorította a régi szoci gárdát. És úgy hírlik, időközben megnőtt az étvágya és az önbizalma. Így hát Bajnaiéknak leginkább vele kell kiegyezniük, ha – ahogy a Heti Válasz írta – valóban egy ellenzék feletti mozgalom megszervezésében gondolkodnak, amelynek olajfája alá az MSZP-től az LMP-n keresztül a különféle kormányellenes mozgalmakig sokakat beterelnének. Gyurcsányékat állítólag nem, ami az előéletét ismerve nem lenne szép Bajnaitól, de itt Pozsgay Imre örökérvényű mondása jut az eszembe: a hála nem politikai kategória.

Oszkó Péter szerint Bajnai Gordon nem halogathatja sokáig a bejelentést arról, milyen szerepet képzel el magának. Valóban, az ütemérzék a politikában is kulcskérdés. Németh Miklós például addig halogatta az egyértelmű állásfoglalást, amíg az ő visszatérése okafogyottá nem vált. Ha az MSZP idővel elhiszi, hogy jelenlegi állapotában eséllyel hívhatja ki 2014-ben a Fideszt, nehéz lesz Mesterházyt meggyőzni arról, hogy ugyanúgy engedjen utat Bajnainak, mint annak idején Kovács László Medgyessy Péternek. A végén úgyis összeáll majd az egész csapat, de a szereposztás kérdéses. Meg az is, hogy mit gondol majd erről a választó.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2788) Nézőpont (1) Történelem (18) Heti lámpás (312) Gazdaság (705) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Gasztronómia (539) Tereb (146) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7546) Kultúra (7) Mozi világ (440) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Egészség (50) Sport (729) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>