Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
76e334ea86d2b82c3c2f4838522c981b.jpg

Az MSZP száraz puskapora

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hol vannak már azok a szocialisták számára daliás idők, midőn egy ország figyelte, mi történik a kongresszusukon?

Ma már annak is örülhetnek szegény ember vízzel főz alapon, ha bármilyen gyenge érdeklődést ki tudnak csiholni maguk iránt. Sőt már a negatív híreket is meg kell becsülniük, annyira elvesztették a lakosság szimpátiáját. A szombati kongresszus sem rítt ki az utóbbi évek lejtmenetes trendjéből. De miért is lógott volna ki a sorból, ha egyszer alig volt szó valami olyasmi konkrétumról, ami nem az MSZP belső ügyeivel volt kapcsolatos? Amiből kiderült volna: nekik is vannak megoldási javaslataik – bármire. Például arra, mi lenne a véleményük a bevándorlási válságról. Már túl azon, hogy a nem létező uniós állásponthoz kellene látatlanban alkalmazkodnunk. Igaz, vallomás­értékű, hogy a miniszterelnök által az EU-csúcs előtt egybehívott összparlamenti egyeztetésre a pártkongresszusra való hivatkozással nemcsak a pártelnök-frakcióvezető Tóbiás József nem ment el, hanem senki sem. Nem tartották fontosnak. Nem is magyarázkodtak.

Hajszál híján sor került a pártlogó lecserélésére is. Azt a megtévesztő hatást keltették, hogy mostantól a vörös szegfű helyett egy felkiáltójel lesz az emblémájuk. Aztán kiderült: állítólag csak az aláírásgyűjtési akcióra érvényes a logóváltás. Írtuk volna, hogy szavaztak róla, de nem szóltak arról még hírfoszlányok sem, hogy szavazásra bocsátották volna a kérdést. Pedig hogy jó döntés volt, ahhoz nem férhet kétség. A pártelnöki bejelentés után nyomban el is kezdték a nagy felkiáltójeles hacukákba bújt aktivistáik vegzálni a környékbeli utcákon a járókelőket, demonstrálandó: e téren sem kívánják húzni a drága green­wichi időt. S hogy a párt karakterét kifejező választás a felkiáltójel, az nem vitás. Szabatosan fejezi ki politikájuk kvintesszenciáját. Hogy ők a „minél inkább, annál inkább, de még mi sem tudjuk, mit” programját követik. Hogy nem a tartalom a fontos, hanem a látványos radikalizmus, populizmus. Semmi építkezés, csak a merev elutasítás. Akaratlanul őszinte gesztus tehát a logócsere, s még a színösszeállítás is tükrözi pártjuk jellegtelenségét. Vajfehér alapon hófehér betűkkel tették közszemlére az új emblémát, s bár Tóbiás elnök szemlátomást igen büszke volt a kivetítőre, a jelenlévőknek meresztgetniük kellett a szemüket, hogy lássanak valamit a bombasztikusnak szánt ábrából. A színtelen jel így szimbólumértékkel bír. Jelképezi, hogy egy egyre kevésbé észrevehető párt, amely a felmérések szerint már csak hétszázalékos támogatottsággal rendelkezik, szeretne még szürkébbé válni a hazai pártpalettán.

Nem tudni, az új, ideiglenes (?) logóról megkérdezték-e a régebbi, tényleg értelmiségi személyiségeiket. Nagy valószínűséggel nem. Az is igaz, immár alig lenne kit kérdezni. Kósa Ferencről régóta nem hallani az MSZP-vel összefüggésben, Balogh András professzort, volt elnökhelyettesüket is sikerrel távolították el a jelek szerint minden fórumról. Hiller István történész elszigetelése, leckéztetése pedig éppen most zajlik. Hisz hiába hátrált meg, nem bocsátják meg neki, hogy az országot a migránsözöntől megvédő kerítést nem tartotta rossz ötletnek, amíg Brüsszel kegyeskedik bármiféle megoldással előállni. Botka László választmányi elnök – persze név nélkül – meg is idézte ballépését, mint a jobboldali elhajlás riasztó és elítélendő mintapéldáját. Azt mondta: hiba, ha valaki legitimizálni akarja az orbáni vasfüggönyt, ami a rezsim szimbóluma. Arról nincsenek információink, hogy Lendvai lldikó és Kovács László expártelnökök is ki lettek-e osztva a progresszív, haladó vezérvonaltól való eltérésükért, reakciós nyilatkozataik miatt, de a választmányi elnök, és persze Tóbiás főnacsalnyik beszédét hallva, kíméletlen tónusukat érzékelve ez egyáltalán nem zárható ki.

A sajtó arról számolt be, hogy feszültség volt tapasztalható a kongresszuson. Szerintünk meg nem volt itt nagy vibráció, hiszen egyre inkább egységesedik az MSZP – a szociáldemokrácia elutasításában. Így hát a pártelnök azon hurráoptimista lelkendezése, miszerint a szombati nap mérföldkő a párt életében, akár igaz is lehet – hátra, a lefelé vezető úton.

Annak is van egy erős áthallása, hogy éppen most kértek végrehajtást az MSZP-re a kifizetetlen székházi számláik miatt. A bejelentett aláírásgyűjtést a magasabb fizetésekért ki kellene terjeszteniük az alsógatyáig eladósított pártjuk javára való adománygyűjtéssel. Persze ők az ellenzéki brutalitási és radikalizálódási versenyben akarnak babérokat aratni. Ebben a versengésben kétségtelenül jók az esélyeik. Tóbiás az Országgyűlésben a Fidesz nélküli és kormányzás nélküli (sic!) új köztársaságról, Bárándy Gergely börtönbe küldendő kormánypártokról vizionált. A pálmát mégis Botka László viheti el, aki a kongresszuson arról ábrándozott, hogy a feszült helyzetben bármikor bekövetkezhet egy politikai fordulat, így ne egymásra pazarolják, hanem tartsák szárazon a puskaport.

A párizsi vérengzések után, a terrorfenyegetettség árnyékában ennél brutálisabban ízléstelen mondást biztosan nehéz lett volna találni. Mindez előrevetíti az utódpárt radikalizálódásának, szélsőségesedésének, s ezáltal további népszerűségvesztésének szédítő távlatait.

]]>www.magyaridok.hu]]> - Megyeri Dávid

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Történelem (17) Belföld (10) Gazdaság (702) Jobbegyenes (2778) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Életmód (1) Sport (729) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (310) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Kultúra (6) Flag gondolja (36) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>