Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
2bfd5dda25bc2c54e8d9f22dd75fa65e.jpg

A jó, a rossz és a Heller

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A liberális jelző sok mindenhez odabiggyeszthető: eszme, szabály, nevelés, de egy életvitelt is díszíthet. Ha a filozófiát és a politikát tekintjük, akkor is színes e kép. Koronként felbukkan minden oldalon, de tisztán, valahol középen is. Ami a jelzőt mindezek felett összekötné, az a szabadságszeretet és az elfogadás

E mezsgye minden oldala járható. De partnerek-e ebben a mai liberálisok?

Feltűnő, hogy egyre kevésbé tolerálnak más filozófiát és politikai cselekvést. A liberális jelzőt ma az igazság mellé szögezik (sokszor sarlóval és kalapáccsal). A felvilágosodás óta áthatja őket a történelmi „kizárólagos jó” érzése, de míg klasszikusan elfogadók voltak, ma inkább kirekesztők.



John Gray kortárs liberális filozófus az 1980-as években írta, hogy az eszme állandó értékei közül kettő, az „univerzalista” és a „meliorista” fogalom alapozza meg a kizárólagosságot. Az első jelentése: „az emberi fajt erkölcsi szempontból egységesnek tekinti”. Illetve arra utal, miszerint a liberalizmus „politikai ügyei” bárhol terjeszthetők. Meliorista, azaz „állítja, hogy az összes társadalmi és politikai intézmény jobbítható”. Bár 1994-ben a pluralizmust követve visszavonja e fogalmakat, de mások nem követik. A liberális filozófia és politika összegabalyodva ma is hirdeti a „kizárólagos jó” kötelező, akár erőszakos terjesztését. Állítják: nincs demokrácia liberalizmus nélkül. Ez pedig inkonzisztencia: belső ellentmondás. Hisz a szabadságról papolnak, miközben minden eltérőt eltipornak. Idejétmúltnak, demokráciaellenesnek, urambocsá! fasisztának bélyegeznek. Mily távol a klasszikusok megengedő magatartásától!

Sokan írtak már Heller Ágnes múltjáról, így csupán egy kevésbé ismert idézet álljon itt: „Immár majd százötven esztendeje itt helyezkedik a választás: Kierkegaard vagy Marx; vagy-vagy”. Heller, Kierkegaard Vagy-vagy című könyvéhez 1978-ban írt előszavában a polgári társadalmak válságáról ír, aminek fókuszában az elidegenedés feszül. Szerinte a liberális-polgári demokráciák ideje lejárt, és csak két történelmi választás maradt. Ő Marxot követi. Az 1994-es kiadásban viszont már így szól (ugyanennek a könyvnek, ugyanazon előszavának végét írja csak át): „Én már vagy húsz esztendeje lemondtam némi rezignációval a nagy elbeszélésről, és ezzel (Marx után) Kierkegaard-t választottam”. Őszinte vallomás. Vagy röhej? De hol ez az őszinteség ma? Hol a „vagy” helye most a gondolkodásban? Mi történt abban a majd húsz évben? Egy rendszerváltás? Igaz: azelőtt mindig a marxistáknak, utána pedig csak a liberálisoknak lehetett igazuk. A személyek viszont ugyanazok, és Heller csúf ámokfutását tekintve kirekesztő magatartásuk sem változott.



Ma egy európai, liberális politikus sem gondolkodik másképp. Ő vagy környezetvédő (ami szerencsésebb), vagy homoszexuális (ami kevésbé az, ha ezzel akarja a szabadságot propagálni), vagy marxista gyökerű. Vagy variálja ezeket. Közös, hogy szerinte a „jó” és az „igaz” csak liberális lehet. Jelesül Daniel Cohn-Bendit, az európai zöld liberálisok egyik vezetője, Magyarország lejárató nagymestere az Európai Parlamentben. Beceneve: „Dany le Rouge” (vörös Dany), mert a francia trikolórt a marxizmus hatására vörösre akarta cseréltetni 1968-ban. Ma német zöld. És Hellerrel karöltve félti a magyar demokráciát és a kizárólagos igazságot!

A mai erőszakos, kirekesztő liberalizmus a demokrácia fejlődésének akadálya. Mindent el akar fojtani, ami nem liberális. Klasszikus nyitottsága záródik. El akarja dönteni, mi a jó és mi a rossz. De a csúf eldöntése miránk marad!

Nagy Ervin, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Szépségápolás (15) Belföld (11) Autómánia (61) Mozi világ (440) Gazdaság (714) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Történelem (18) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Sport (729) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2833) Flag gondolja (36) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (323) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7760)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>