Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
2eb9fa000b170202658b01d81e95002d.jpg

Szókimondó - Kenedi, Konrád, Dalos

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mára szitokszóvá csúfult nevek. Közülük kettő viselőjével szívélyesen jó kapcsolatot ápoltam az őskorban, fél évszázada; Konrádot mindig repedt lelkű alaknak tartottam.

De miként kerültek most egymás mellé? Úgy, hogy valami kifenefót nyugat-európai tótumfaktumnál moszkovita beidegzés szerint vállvetve följelentették Magyarországot. No de kik ők? Három embercse, három jellemző történet: Az elsőt Rajk András, a Népszava volt filmkritikusa mesélte el a szigeti teniszpályán. Egy napon ő vitte ki Molnár Gál Pétert a repülőtérre, s alázatosan cipelte utána bőröndjeit. Még a bejárat előtt kollégájához lépett két civil, elkérték tőle a cigarettatárcáját, kibontották a bélését és kivettek belőle egy mikrofilmet. Tehát motozás nélkül tudták, hova rejtette Molnár Gál a Nyugatra csempészendő anyagot.

Több mint pikáns, hogy a kicsempészendő kéziratot Kenedi János írta és kizárólag ők ketten tudtak a rejtekhelyről. Röhhentyűséges, hogy Molnár Gál is jól bejáratott háromperhármas volt; akasztották a hóhért. Az viszont természetes, hogy ilyen előzménnyel Kenedi Gyurcsány kulcsembere lett s irigált „Kenedi-jelentéseket” a hajdanvolt följelentőkről vagy mifenékről. Mint az erkölcsi feddhetetlenség bajnoka és államilag kinevezett történész-tudor. Ha becsületrendet nem is, de toleranciadíjat azért kapott. „Drôle” - mondja a francia.

A másodikat Hernádi Gyula írta meg régenvolt barátjáról. Konrád György valamiféle esszentyűt rittyentett a Kádár-rendszerről, amit megszimatolt a zsaruság. A bátor ellenzéki úgy berottyantott, hogy rémületében odapánikolta legjobb barátjához a világot megrengető elmepöccsentyűjét.

Szegény Sándor Ernő pünktlich akkor kapott japán ösztöndíjat, ami őrült nagy dolog volt, utazás helyett azonban tiszteletét tette nála az illetékes hatóság és szétripityomozták a lakását. Nem találtak semmit s a szerencsétlen ember hősiesen tagadott csalfa Konrádja védelmében. Igen ám, de félra múlva ismét megjelentek a belügytelenek, magukkal hozva Konrádot is, aki fölszólította Sándor Ernőt, ne lacafacázzon, adja elő az írását. Amit a dörzsölt filosz – nyár lévén – a kályhába rejtett. Újabb pikantéria: megint csak ők ketten tudtak a dologról, ám most a kályhát, mint menetközben megváltoztatott végső rejtekhelyet a francia becsületrendetlen Konrád nem ismerte.

A harmadik történetet Kardos György mesélte: a szovjet NKVD tájékoztatta a magyar titkosszolgálatot: egy Dalos György nevezetű moszkvai ösztöndíjas a száműzött Rákosi Mátyáshoz mászkál, mert meg akarja buktatni Kádárt és vissza akarja hozni Sztálin legnagyobb magyar tanítványát. Derék szélsőbaloldali maoistaként. A mindenkori munkáshatalom gyakorlása ismeretében azt hihetnők, szörnyű retorzióval sújthatták őket. Sándor valóban sohasem jutott ki Japánba. Konrád igen. (Kerényi Máriát, a KK munkatársát hét év börtönre ítélték kisebb kilengésért.) Dalos György viszont állami segédlettel Nyugat-Berlinbe települt, Konrád diplomata-útlevelet kapott, mert neki mint üldözöttnek ez volt a küldetése.

Kenedi simán megúszta, Molnár Gált rövid időre kicsappintották a Népszabadságból. Az e baráti körbe tartozó Vezér Erzsébetet bocsánatkérő hajlongások közepette nyugdíjazták, amidőn Vas Zoltán szigorúan bizalmas kéziratait kicsempészte Svájcba. Miből fakadt ez a vörös jóságoskodás? Gulág helyett Nyugat-Európa, börtön helyett nyugdíj?

Márai Sándor naplójegyzeteiben megírta: ezek az izgágonc figécek, az ellenállás bajnokai Kádár fizetett ellenzékei voltak. S az előrelátó s igen is okos Aczél György még idejében kitelepítette őket előőrsnek, alvó ügynöknek Nyugat-Európába. Az EU-ban pedig azok a volt elvátrsak veszik a hónuk alá most is őket, akiknek a brancsa évtizedeken át Moszkvából faszolta (katonai szleng) a rubelt. Ilyen múlttal talán ízlésesebb volna mélyen lapítani harsány és viszketeg magyarellenes demokráciázás helyett.

Szalay Károly - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788) Nézőpont (1) Kultúra (7) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Belföld (10) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Történelem (18) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>