Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
393653a43f1389c9ae401ee409c70b3a.jpg

A 22-es csapdája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Huszonkettedik alkalommal kezdődik a jövő héten a székelyföldi Tusnádfürdőn a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, közkeletű nevén: Tusványos. Huszonkettedszer nyílik alkalom arra, hogy a román–magyar viszonyról kötetlenül, mégis komolyan beszéljenek e törékeny és sérülékeny kapcsolat alakítói, fő- és mellékszereplői. 

Tusványos ugyanakkor játékos dimenziója is a két nép együttélését tanulmányozóknak, emellett pedig a problémák, illetve sérelmek ki- és megbeszélésének kiváló terepe, ráadásul a román–magyar csúcstalálkozók legfőbb helyszíne.

Nem véletlenül tartja lázban a szervezőket és a résztvevőket minden évben, hogy a Román Köztársaság első embere vajon megjelenik-e a táborban vagy sem. Ráadásul a Székelyföldet kitüntetett figyelemmel kezelő Traian Basescu rá is játszik ezekre a várakozásokra. Amint az egyik főszervező mondta, az elnök jelenléte csak akkortól bizonyos, ha néhány nappal Orbán Viktor és Tőkés László szombatra (az utolsó napra) tervezett közös előadása előtt megjelennek a táborban a hírszerzés emberei.

Június másodikán közölt álláspontomban azt fejtegettem, hogy Romániában 2012-ben önkormányzati és parlamenti választásokat tartanak, a magyarellenes megnyilvánulásokat pedig e szemüvegen keresztül érdemes vizsgálni és értelmezni. Akkor még a kolozsvári Mátyás-szobor mellé helyezett román felirat (amely szerint az uralkodó román volt), illetve Székelyföld Brüsszelben nyitott képviseleti irodája borzolta az idegeket. Mint korábban fogalmaztam, ezek a problémák lokálisan kezelhetők és kezelendők. Léteznek átfogó ügyek is, mint a földrajz és a történelem tantárgy kötelezően román nyelven történő tanításának visszacsempészése az oktatási törvénybe. Azonban az RMDSZ-szel kormányzó demokrata liberálisok, akiket Basescu a háttérből irányít, az utolsó pillanatban rendszerint mégis felteszik a kezüket. Azzal érveltem, hogy a párthierarchiák magaslatain, ama bizonyos piramisok csúcsán olyan szél van, amely nyaranta egybefújja Traian Basescut Orbán Viktorral, akik viszont európai uniós, gazdasági, energiapolitikai, és ami a legfontosabb, térségi stratégiai partnerekként tekintenek egymásra – miközben mindketten karakteres nemzetpolitikát folytatnak.

Az elmúlt hetekben azonban megfigyelhettünk néhány, az erdélyi magyarság egészét negatívan érintő basescui húzást is. A román államfő váratlanul előrukkolt régióátszervezési ötletével, a kisebbségi törvény megszavazása pedig tovább húzódik. Közben a bukaresti Cotroceni-palota lakója különféle ötletekkel, kijelentésekkel hergeli és bombázza a közvéleményt.

Értetlenségét fejezte ki például amiatt, hogy miért teszi a történelem a fasiszta diktátort, Ion Antonescut felelőssé „a zsidók és a cigányok holokausztjáért”, hiszen a marsall nem államfő, csak miniszterelnök volt. Az elnök azt is kijelentette, hogy Mihály román király „az oroszok szolgája volt”, és lemondása „nem hazafias tett, hanem nemzetárulás”.

A súlyos gazdasági problémákkal küszködő Románia viszont rendre be is veszi a közbeszédet zseniálisan tematizáló és manipuláló Basescu témáit.

Az RMDSZ ugyan azt állítja, hogy politikai alelnöke, Borbély László ellen a minap korrupció gyanújával indított eljárás Basescu bosszúja a régióátszervezési tervek magyarok által történt elgáncsolására, a nyomozás tényén azonban ez mit sem változtat. Legfeljebb az időzítés volt – viszonylag – jó.

Mert Basescu általában jól időzít, még annak ellenére is, hogy tavaly a székelyföldi autonómiát elutasító szavait éles füttykoncert kísérte Tusnádfürdőn.

A román államfőt természetesen az idén is odafújhatja a szél az Olt-parti táborba, de elképzelni sem tudom, mit tudna hozzátenni Orbán Viktor és Tőkés László július 23-i előadásához, amelynek tervezett témája: Összenő, ami összetartozik – magyar nemzetegyesítés a 21. század Európájában.

Kristály Lehel, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2823) Vetítő (30) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Belföld (11) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7708) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Kultúra (9) Sport (729) Gasztronómia (539) Történelem (18) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>