Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
1d3b82fb9e17440e830fde9418dfdd87.jpg

Szakadék

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mélyen egyetértek a köztársasági elnökkel, aki újévi üzenetében arra biztatott, soha ne adjuk fel álmainkat. Ennek jegyében kívánok talán még nem megkésve minden olvasónknak boldog és békés új esztendőt, miközben a magyar közélet állapotából és a politika vastörvényeiből kiindulva úgy sejtem, békességben nem sok részük lesz a hírekre figyelőknek.

Elemzői körökben általános vélemény ugyanis, hogy 2013 már a választási kampány éve lesz, s azt hiszem, ez attól függetlenül így van, hogy miként ítél az aktivista, a kétharmados törvényhozói hatalom valódi ellensúlyaként működő Alkotmánybíróság a tényleges kampányt őszre előre hozó választási regisztrációról.

Az, hogy a magyar közélet végletesen megosztott, szakállas közhely, ám a jelek szerint mindig van lejjebb. A helyzet a rendszerváltozás óta egyre rosszabb, s illúzió volt arról álmodni, hogy a demokratikus jobboldal 2010-es példátlan választási győzelme, a szélekről a nemzeti radikálisok és a nemzeti érdeket könnyűszerrel feladó balliberálisok övezte centrális erőtér kialakulása megállítja e romlást.

A történelmi vereség a totálisan felelőtlen ellenzék pozíciójába lökte a korábbi, bukott kormánypártokat, utód- és maradványszervezeteiket, sajtójukat és értelmiségüket; kellő nemzetközi hátszelük segítségével ahhoz volt erejük, hogy tovább mélyítsék azokat a bizonyos árkokat. Mára valóban eljutottunk odáig, hogy a szemben álló táborok bizonyos szavakon, fogalmakon is mást értenek, miközben ellenzéki politikusok, balliberális csatornák és lapok, magukat szekértáborokon kívül állónak mondó internetes felületek részéről – tisztelet a kivételnek – nem érkezik értelmes, méltányos, vitaképes, tényszerű kormánybírálat, csak átkozódás, mocskolódás, hazugság, olykor nyílt uszítás. Pártok aktivistái hergelik civilben a diákokat, akiket hivatásos ]]>politikus bujtogat törvényszegésre]]>, lázadásra, képviselők szerveznek útszéli ]]>demagógiával „független” szakszervezetet]]>, a politikai alapú gyűlöletkeltés már az ]]>iskolákba is bekúszott]]>.

Ehhez képest a tavalyi közvélemény-kutatásokat áttekintve megállapítható, hogy bőven túljutva a ciklus félidején a magyar társadalom hagyományosnak nevezhető pesszimizmusa, az ezer okból nem túl rózsás közhangulat és számtalan korábbi szavazója elvesztése, elbizonytalanodása ellenére a Fidesz–KDNP példátlan módon ]]>stabilan őrzi vezető helyét]]>. Méghozzá úgy, hogy nincs váltópártja. A Jobbik és az LMP rossz évet zárt, az MSZP valamelyest erősödött, de a kormánytöbbség megszerzésére ma is esélytelennek látszik. Nem tudni, hová vezetnek az úgynevezett demokratikus ellenzék szervezetei között tegnap ]]>kezdődött egyeztetések]]> a választási összefogásról. Egyfajta együttműködés, munkamegosztás már most körvonalazódni látszik: Bajnaiék moderáltabb stílusban szólnak a választókhoz, míg a gyűlölet felszítása a ]]>Ron Werbert visszahívó]]> MSZP feladata, tekintet nélkül a következményekre. Láttunk már hasonlót, amikor a simulékony Medgyessy Pétert tolta előre a ]]>23 millió románnal riogató]]> szocialista párt.

A balliberális ellenzék most is sokat dolgozott a kormány megutáltatásán, nem is teljesen sikertelenül, de 2012-ben inkább a szervezetek és nem annyira a szavazók számát tekintve gyarapodott. Ha a kormányoldal az idén képes lesz a kétharmados felhatalmazásával élve kialakított, új rendszer már tavaly beígért, de eddig elég felemásra sikeredett konszolidációjára, akkor az újraválasztás esélyével érkezhet meg az igazi választási évbe, 2014-be. Az ezért vívott küzdelem viszont keserves lesz.

Hiába lenne jó az ellenkezőjében hinni, nem lehet más a (magyar) politika.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Életmód (1) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Gazdaság (702) Politika (1582) Egészség (50) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Történelem (17) Tereb (146) Gasztronómia (539) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>