Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
5c642ec854a6a92a56d7ebf0b9648eea.jpg

Euró: se vele, se nélküle

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jól érzi magát a svájci frank, hiszen naponta történelmi csúcsokon jár. Ennek hatása a frank–forint keresztárfolyamon is „meglátszik” – a hazai devizahitelesek legnagyobb bánatára. Lapzártakor 235 forintba került a frank egysége: ez minden idők csúcsa!

Sajnos rövid távon kilátás sincs arra, hogy a gyengülés irányába fordulna, ami nem is csoda, hiszen az eurózóna országai egyre mélyülő válsággal néznek szembe, Bern pénze pedig biztonságos befektetési eszköz: a világ immár első számú menedékdevizája. Ráadásul a nemzetközi pénz- és tőkepiacok már nemcsak az eurózóna adósságterhe miatt aggódhatnak, hanem egyre jobban azért is, mert gyakorlatilag lőttek a válságból való kilábalás lehetőségének a gyenge euróövezeti országokban. 

Nem árt azonban néhány dolgot a helyére tenni.

Szó sincs arról, hogy véget ért az euró vagy éppen a valutaunió „korszaka”: erre spekulálni is kár. Tudniillik nem az egész euróövezet válságáról van szó, hanem néhány ország súlyos kríziséről, amelyek nem tartották be a játékszabályokat. Nézzük a görögöket. Két évtized mellékönyvelése után egyszer ki kell derülnie az igazságnak. Görögországban ez történt most. Az éves gazdasági teljesítmény arányában mért 150 százalékos adósságráta, amely duplája a magyarnak, és jövőre 170 százalék lesz, azt jelzi, hogy már kezelhetetlen szintet ért el a megelőző évek költekezése, mi több: az elmúlt két évben nem tettek elégséges intézkedéseket az adósság növekedésének megfékezésére. Emiatt konkrétan a görögök esetében súlyos válságról van szó, de nem lenne másként akkor sem, ha nem eurót, hanem drachmát használnának. A kilépés az eurózónából, és a drachma visszavétele nem tűnik jó ötletnek: szakértői számítások szerint hirtelen akár kétszáz százalékra ugrana az adósságráta, hiperinfláció és óriási munkanélküliség következne be.

Írország és Spanyolország esetében rosszul menedzselt bankválsággal állunk szemben. Olaszországnál viszont ezeket a problémákat nem látni, az olasz adósságot ugyanis nagy részben belső megtakarításból finanszírozzák, vagyis a háztartások által vásárolt állampapírból. Mértékadó közgazdászok szerint a két periférikus országra, Írországra és Görögországra kell egyedi megoldást találni. A görögök esetében valószínűleg nem kerülhető el, hogy ebből latin-amerikai típusú csőd legyen, és „mindent” – az alaptól a felépítményig – újratárgyaljanak. Írország vonatkozásában pedig aligha lesz más választás, mint az, hogy az ír bankrendszer talpra állításának költségeit megosszák azokkal a német, angol és holland bankokkal, amelyeknek nagy kitettségeik vannak. 

Vagyis – fogalmazzunk diszkréten – az angol–amerikai pénzügyi vonal által keltett hiszti ellenére ez – nagy költséggel ugyan, de – menedzselhető krízis.

Összefoglalva tehát, a nemzetközi kilátások nem tekinthetők rózsásnak, mivel egyes euróövezeti országok csapdában vannak: a költségvetési hiány csökkentése mellett gyors növekedésre lenne szükség, ez pedig aligha valósítható meg a piac ítélete szerint.

Nézzük, hogyan kapcsolódunk mi az eurózóna, pontosabban a felsorolt uniós tagállamok kríziséhez. Közvetlenül csak minimálisan: a magyarországi kivitelnek egyetlen „fogható” tétele az Olaszországba áramló árutömeg, de ez is csak az éves export hat százalékát teszi ki. A többi, adósságválságba jutott uniós tagállammal is kereskedünk, ám annak mértéke elenyésző. Közvetetten azonban – miután ezer szállal kötődünk az eurózónához – mi is elszenvedői vagyunk a helyzetnek. Utóbbi tükröződik a forint–euró és a forint–frank árfolyamon. 

Ennek tükrében a magyar kormánynak erőteljesen kell koncentrálnia arra, hogy fenntartsa a bizalmat az országgal szemben. Ráadásul hosszabb távon nincs alternatívája az euró bevezetésének, ehhez azonban a konvergenciaprogram – leginkább a költségvetési hiány- és adósságcsökkentést – részleteit maradéktalanul be kell tartani. 

Tudniillik, ha ideges a piac, az alapforgatókönyvtől való legkisebb eltérést is keményen bünteti.

Szajlai Csaba, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Történelem (17) Politika (1582) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Sport (729) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Tereb (146) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Autómánia (61) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>