Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
074ce32b4b05e062b70c08088dd491a8.jpg

2012

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miközben a kormány továbbra is elutasítja a „megszorítások politikáját”, hatalmas – 1400 milliárd forintos – állam­ház­tar­tásiegyenleg-javítást tűzött ki célul a 2012-es költségvetésben. Ha összejön ez a kiigazítás, tartható lesz a központi deficit rekord alacsony mértéke.

Amennyiben pedig az uniós normák alá zuhan a büdzsé hiánya, úgy „mindenki” megnyugodhat, de legfőképpen Brüsszel és a mindenható piacok. A második Orbán-kormány pedig elmondhatja majd magáról: uniós csatlakozásunk óta 2012-ben sikerült elérnie Magyarországnak azt, hogy csak kicsikét költsön többet az állam annál, mint amit megtermel, pontosabban beszed. Amúgy a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéltól függ a többi között az, hogy megszűnik-e Magyarország ellen nyolc év után az uniós túlzottdeficit-eljárás.

Mielőtt rátérnénk a központi költségvetést övező, esetleges kockázatokra, nézzük, mekkora árat kell fizetnünk a hiánycélért, a pénzügyi stabilitás eléréséért! A kiigazító csomag több mint egyharmad részben támaszkodik az adók formájában növekvő fizetési kötelezettségekre. Magyarán fölfelé ugranak az adókulcsok: az áfáé, az eváé, valamint több ízben is nő a jövedéki adó, emelkedik a cégautóadó és autóvásárláskor is több illetéket kell fizetni – hogy csak a javát említsük. Eközben a kiadási oldalon is beindul a spórolás. Méghozzá úgy, hogy csökkentik az állástalanok segélyét, „rendszerszinten” a rokkantnyugdíjakat, valamint a gyógyszerkassza faragásán keresztül kevesebb jut az egészségügyre és a közszférában is elmarad a szokásos béremelés. Ide tartozik, hogy azoknak a keresetét azonban emeli a kormány, akik rosszul járnának a személyi jövedelemadó rendszerének átalakításával, az adójóváírás intézményének teljes kivezetésével. Természetesen a minisztériumok házi büdzséje is apad, és számos állami fejlesztést tesz a függő tételek sorába a kabinet.

Hogy a felsoroltakból ki, mit olvas ki – fájdalmas megszorításokat vagy éppen strukturális reformokat –, iskola kérdése. Ugyanakkor miközben dúl a gazdaságdiplomáciai háború Budapest és a Brüsszel-Frankfurt-Washington-trió között, a kormány gyakorlatilag olyan intézkedéseket hoz, mint amelyeket elvárnak tőle a Lajtán túl – ugyanis ez az „egész” azért van, hogy a kormány tartsa magát az EU felé a konvergenciaprogramban vállalt hiánycélhoz.

De térjünk rá a kockázatokra! Miután a kormány a költségvetési kiigazítási csomagjával elmegy a falig – a szóban forgó megtakarító intézkedések az elmúlt évek legnagyobb állami visszafogása lesz, az adóemelésekről, a vállalkozások terheinek gyarapodásáról nem is szólva –, gyakorlatilag minimális költségvetési tartalékkal kezdünk neki 2012-es évnek.

Márpedig a magyar gazdaság éppen a visszaesés felé „tendál”: egyre több objektív elemzés, szakértői prognózis sugallja, hogy készítsen vészforgatókönyvet is a kormány a recesszióra. Tudni­illik nem elegendő pusztán azt hangsúlyozni, hogy a „nyugati világ nyolcvan éve legnagyobb válságát éli” akkor, amikor nálunk sincs gazdasági növekedés, ami pedig van, azt kizárólag a multik exportjának köszönhetjük. Egyre inkább úgy tűnik, jövőre sem áll össze az a hazai recept, amely képes lenne a gazdaságot bővülő pályára állítani, megakadályozni a munkanélküliség növekedését, felpörgetni a belső gazdasági motorokat, valamint csökkenteni az államadósságot – és kordában tartani a költségvetést.

És van még itt egy belpolitikai tényező is: súlyos feszültség keletkezhet akkor a jövő évi büdzsében, ha a kormány nem tudja – népszerűségi okokból – tartani a visszafogó, kiadáscsökkentő intézkedéseket, továbbá nem érkeznek be a költségvetésbe az adóemeléssel megcélzott bevételi többletpénzek. Ráadásul negatívan „játszhatnak be” az újabb tartalék-előírások és minisztériumi zárolások .

Vagyis a legnagyobb gond az lehet – túl a mindannyiunk életére jelentősen kiható kormányzati intézkedéseken –, hogy az év közben jelentkező esetleges negatív sokkokra a kormány már nem tud védekezni. Csak pluszintézkedésekkel – leginkább ettől kell tartanunk.

Szajlai Csaba- magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Mozi világ (440) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Gazdaság (705) Nézőpont (1) Belföld (10) Életmód (1) Történelem (18) Politika (1582) Vetítő (30) Jobbegyenes (2788) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>