Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
edd9efdfb61ceaddc5a81257c26f7000.jpg

Kádár él?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán összerakták már csúful széthányt csontjait valamely titkos helyen, talán nem, de eszméje, a kádárizmus esszenciája újra itt van a nyakunkon és így szól: (viszonylagos) jólétet a szabadságért cserébe!

Orbán Viktor valami olyasmit mondott az egyik reggel a Rádióban, hogy nem kell olyan nagyon odalenni az IMF-el kezdődő tárgyalásoktól, hiszen az csak egy bank, amely ráadásul a miénk is, elvégre pénzünk van benne.

Nos, amióta alaposan legatyásodva, de még a nagy árfolyamzuhanás előtt kimásztam a jelek szerint legsértődősebb hazai osztrák tulajdonú bank karmai közül (tíz év alatt pontosan a dupláját kellett volna visszafizetnem a kapott összegnek), óvatosságból csak pénzpostásnak használom a pénzintézeteket. Mégis, emlékeimet, adóbajokkal hozzám forduló ügyfeleim tapasztalatait összegezve fordítanék a dolgon, és az IMF Magyarországra is alkalmazott „banki szisztémáját" a legszélesebb közönség számára is érthetővé teendő, modellezném egy lakossági jelzálogkölcsön példáján.

- Tessék?- így a banktisztviselő, önöknek nem is kölcsön kellene, hanem csak afféle garancia, hogy ha bajba jutnának, akkor mi majd segítünk?  Meg hogy a főnök legyen olyan szíves és ezt mondja el a többi bankos kollégának a klubban, mert különben fuccs a jó hírüknek? 

- Nos, nagyon sajnáljuk, de ilyesmivel csak azoknak szolgálhatunk, akik a kérdéses összeget hiánytalanul és előre leteszik a trezorunkba, elvégre nekünk is kell valamilyen biztosíték, ez talán érthető.

- Kölcsön az viszont volna, mégpedig rendkívül méltányos kamat mellett, és a jelzálog bejegyzéséhez sem ragaszkodunk, csupán a mi pénzügyi, életvezetési tanácsainkat szükséges megfogadniuk, természetesen kizárólag a saját érdekükben. Hogy ne legyen gond a visszafizetéssel. Mert mi előre tekintünk és a közös jövőben gondolkodunk.

- Hát akkor lássuk uram, tehát a családban ön viszi a pénzügyeket? Igen, szóval ön vitte eddig. Mert ezután majd a felesége veszi át szépen a dolgokat, úgy mindenki jobban jár, tudja, a genetikailag beléivódott anyai ösztön, az kell inkább ide, nem holmi férfias hősködés.

- Hány tagú a háztartás, mennyi az összjövedelem? Hogy a két nagyszülő nyugdíját is beleszámolták? Uram Isten, hol élnek önök, hát a tulajdon szentségéről még nem hallottak? Azonnal adjanak vissza mindent az öregeknek, különben már be is fejeztük a tárgyalást.

- Szóval azt mondja, hogy jövőre már csak 2,5%-al lesz több a kiadásuk, mint a bevételük, mert eladásra szánják az utazó ügynök családfő új, korszerű autóját és egy lestrapált húszéves roncsot vesznek helyette? Nos, ez csupán egyszeri tétel, sajnos, a mi szabályaink szerint az egyenlegnél nem vehető figyelembe.

- De tudja mit, úgyis ellenőriznénk maguknál a helyszínen negyedévenként mindent, kiküldöm inkább önökhöz az egyik kiváló szakértőnket, aki majd - versenyképes díjazás ellenében - pontosan úgy fogja a család pénzügyeit vinni, ahogyan mi szeretjük. Ne strapálja magát ilyesmivel sem ön, sem a kedves felesége, csak arra figyeljenek, hogy meglegyen mindehhez az elegendő nagyságú bevétel.

- Mert ugyebár a kiadások, azok túlméretezettek, azokból bizony faragnunk kell. Havonta színház, koncert, utána szerény vacsora? Na de kérem, ilyen helyzetben? A gyerekek meg úszni, ilyen-olyan különórákra, sportkörbe járnak, nyelveket tanulnak? Lássák be, ez így nem mehet tovább. Ha pedig valóban és végleg képtelenek a mostaninál nagyobb bevételhez jutni, akkor bizony állami gondozásba kell őket adni, az öregeket meg szeretetotthonba.

- Ugyan, dehogyis vagyunk mi szívtelen vadállatok, pontosan érzékeljük, hogy mindez milyen durván hangzik, de a kapitalizmus, amire a legutóbbi választáskor is szavazni tetszettek ugyebár, az már csak ilyen." Nem tökéletes, de egyelőre jobb nincs", mondta valahogy ekképpen az a híres angol politikus, tudja...

Tiszta kabaré, olvasom újra a fentieket, és ez sajnos egyáltalán nem vicc.

 Mchnai Attila - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7501) Tereb (146) Tv fotel (65) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (702) Sport (729) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310) Nézőpont (1) Autómánia (61) Mozaik (83) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>