Ma 2024 szeptember 01. Egyed, Egon napja van. Holnap Rebeka, Dorina napja lesz.
Magyar Péter saját közéleti sírját ássa

Magyar Péter saját közéleti sírját ássa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Minden propaganda és kézivezérelt, hovatovább hazugság, ami nem a messiás saját univerzumának tégláit építgeti.

Azt mondják, az igaz szerelem tulajdonképpen azt az ideális állapotot jelenti, amikor két embernek az egyetemes igazságról és a világról általánosságban alkotott képe közös metszetet alkot. Bár banálisnak tűnik ez a gondolat, mégis, ha jobban belegondolunk, valóban ez a szerelem. Hiszen mindannyian külön világban élünk, saját szabályokkal, kiforrott, vagy éppen még alakítható személyiséggel, ítéletekkel másokról, egyéni véleményekkel és látásmóddal: ehhez pedig maradéktalanul kapcsolódni valóban egy olyan ember képes, akivel többé-kevésbé ugyanazt gondoljuk a világról. Azt pedig, hogy kinek adunk igazat, az érzelmeink mentén képesek vagyunk akár pozitív, akár negatív irányba hajlítani, attól függetlenül, hogy a makacs tények mit mutatnak. 

De ilyen a szerelem, vákuumot képez körülöttünk, és amíg tart, a közös igazság megfellebbezhetetlen.

Az események láncolatát kissé távolabbról szemlélve úgy tűnik, mintha Magyar Péter és követőtábora között is kialakult volna egyfajta vákuum, ami téren és időn kívül létezik a feddhetetlen és az örök, egyetemes igazságot zsigerileg magában hordozó Tisza-vezér felé. A bántalmazó kapcsolatából nagy lendülettel a politikai életbe fejest ugró Magyar pedig éppen úgy manipulálja és használja a benne bízókat, ahogyan egy klasszikus, függésen és aránytalan érzelmeken és elvárásokon alapuló agresszív kapcsolatban. A saját univerzumában minden tiszta, átlátható, úgy jó, ahogy van, igazságos és odavaló. Minden más, ami azon kívül esik a politikai térben, az hazug, manipulatív, álságos és ártó szándékú.

A honi ellenzék retorikájában nem új keletű az a szemlélet, hogy minden, amit a jobboldali kormány kezdeményez, elvégez, végrehajt, az rossz és korrupt, akárhogy is. 

Ennél is mélyebben gyökereztették azt a gondolatot, hogy a konzervatív oldal kommunikációja, a hozzá bármilyen módon kapcsolható médiumok is csak a látszatát tartják fent annak, hogy ők valóban képzett és jó szakemberek, önálló gondolatokkal bíró, kreatív újságírók: minden, amit csinálnak az egyetlen központi boszorkánykonyhából, kézivezérelt ócskaság. A jobboldalon nincsen igazi humor, kreativitás, objektív szemlélet és vita: így mindenki, aki csak a küszöbét átlépi egy magát konzervatívnak valló médiumnak, azonnal „összerogánozódik”, minden szakmaiságát kidobhatja a kukába, és minden szó, amit a száján kiejt, hiteltelen. Valami ilyesmi él az ellenzéki érzelmű fejekben, a másik oldal pedig felszegett homlokkal veszi tudomásul a démosz ítéletét.

Az ellenzéki térfél az elmúlt bő évtizedben e tekintetben is sokat változott. Egyrészt óriási átalakuláson ment át a kommunikáció világa: míg apáink sorban álltak reggel a friss napilapokért, hogy megismerjék belőle az elmúlt huszonnégy óra történéseit, és ismerték név szerint az újságírókat is, akik írták, mára szinte minden létező felületen, ami a világhálón elérhető, szünet nélkül ömlenek ránk az információk. Ebben az óriási kavalkádban pedig nem csak a józan ítélőképességünket teszik próbára – a közösségi médiumok a hírek és tartalmak közötti szabad szelektálás lehetőségét is elvették tőlünk, így tulajdonképpen annak a tartalomgyártónak a világképét erőltetik az átlagos hírfogyasztóra, aki többet fizet érte vagy ügyesebben bánik a hirdetési felületekkel. Néhány évtizeddel ezelőtt még voltak olyan médiaszemélyiségek, akik politikai hovatartozástól függetlenül és azon felülemelkedve vívtak ki maguknak szakmai rangot, mára viszont egyetlen homogén masszává olvadtak egybe a tartalomkészítők, akiket politikai színezet alapján, nem pedig a valós produktum és hozzáértés mentén szelektálunk. Így viszont a belbecs jóformán lényegtelenné válik, legyen az bármilyen magasröptű és igényes vagy kukába való. Nem ez a mérce.

Magyar Péter ezt a szemléletet meglovagolva döbbenetes torzítást végzett a rendszeren. Másképp nem is lehetetett volna, hiszen a manipuláció és megtévesztés mélyen a személyiségében gyökerezik, ami tisztán látható volt közéleti megfoganásának első percétől. 

Tulajdonképpen csak rá kellett ülnie arra az erőtlen hullámra, amit az elmúlt tíz évben haláltusáját vívó gyurcsányi ellenzék gerjesztett, s azt felkorbácsolva szörfözget rajta azóta is, nulla produktum nélkül.

Így eshet meg, hogy a 2010 óta sok száz milliárd forinttal beinjekciózott, a Covid viharát is becsülettel és magas szakmai színvonalon kiálló egészségügyi rendszert balkáni színvonalra züllesztette a közbeszédben egyetlen hőmérőt szorongatva. Hiszen az ő univerzumában az általa adományként felajánlott fertőtlenítőszerek és vécépapír-gurigák érdemi változásként könyvelhetőek el, az a valami, szemben a vidéki és a budapesti kórházak szemmel látható és nagyszabású kórházfelújításaival, a beszerzési és ellátási rendszerek nagyszabású és jól működő átszervezésével, a gépparkok megújításával, az új technológiák sok-sok milliárdot és szakmai munkát igénylő lekövetésével, az orvosi és szakápolói bérek soha nem látott emelésével és a várólisták szisztematikus csökkentésével szemben. Követői szemében ez mind csupán porhintés és propaganda, az viszont, hogy évtizedes múlttal és munkával bíró kórházigazgatókat kérdez fel agresszív stílusban, hogy hol a szappan, bátor és előremutató, megsüvegelendő tett. 

Azt természetesen nem veszi számításba, milyen, jóformán helyrehozhatatlan károkat okoz a betegellátásban az egészségügyi rendszer működőképessége iránt érzett társadalmi bizalom megreccsentésével úgy, hogy valós, szakmai alternatíva az általa felnagyított problémákra nincsen. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: a hatalom megragadása.

Ugyanígy jár el a magyar palettán működő médiumokkal szemben is, akik nem igazán felelnek meg annak a kritériumrendszernek, amit velük szemben támaszt. Csakhogy ebbe a bugyorba már nem csak a jobboldali médiumok nem kerülhetnek be, a legtöbb ellenzéki orgánum sem ugorja meg Magyar Péter lécét. Minden propaganda és kézivezérelt, hovatovább hazugság, ami nem az ő saját univerzumának tégláit építgeti. Mit számítanak tények és szemmel látható, kézzel fogható igazságok: őt nem hozhatja kínos helyzetbe senki, ezt a jogot kizárólag magának vindikálja. A körülötte nyüzsgők pedig hű csatlósai ebben, s nemcsak hűek, agresszívak is: 

aki kritikát fogalmaz meg nagy és erős vezérükkel szemben, azt eltiprással fenyegetik.

Érdemes csak egyszer végigpörgetni jobboldali tartalmak kommentjeit a világhálón: a benne dolgozókat munkanélküliséggel, ellehetetlenítéssel és kirekesztéssel fenyegetik a legkülönfélébb variációkban, ahogy teszi ezt maga Magyar Péter is. Ez lenne az általa vizionált demokratikus és szabad jövő? Ijesztő!

Mindezt alátámasztandó a végére hagytam a Köztér esetét 6363-mal, azaz Gegével, aki zenész (?), és a vele készült interjút letiltotta (vagyis szerette volna), arra hivatkozva, hogy behúzták a csőbe, átpolitizálták a beszélgetést, és ő „ezerszer inkább lenne noÁr, mint egy fidelitasos kis talpnyaló”, utalva ezzel Kurucz Danira, aki a szervezetnek korábban elnöke volt és, aki az ominózus videóban beszélgetett vele. Gege elbizonytalanodását pedig minden bizonnyal a műsorba való meghívás óta eltelt hónapokban a közösségi médiában és online felületeken, kamuprofilokkal, cikkekel és posztokkal zajló médiahadjárat okozta, ami a Köztér jobboldaliságát bizonyítandó, szakmai minőségét próbálta degradálni. Az új orgánum tehát még létre sem jött, de már sz…r is, legalábbis az elmúlt évtizedben erre szakosodott ellenzéki propaganda ebbe a centrifugába próbálja terelgetni. Elegáns!

Itt tartunk most, és őszintén reménykedem abban, hogy azok, akiknek a figyelméért és gondolataiért megy a harc, előbb vagy utóbb átlátnak ezen a szitán. Merthogy ebben az univerzumban, amiben most már Magyar Péter is nyakig úszkál és alakít, nincs semmi, aminek a valósághoz csak távoli köze is lenne. Sokat tett érte! Ugyanakkor önnön közéleti sírját is ássa, mert a valóságot hajlítani és alakítani tartósan nem lehet. Előbb vagy utóbb láttatja önmagát!

Ambrus-Jobbágyi Zsófia - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Gazdaság (714) Életmód (1) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (11) Egészség (50) Heti lámpás (323) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Politika (1582) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2838) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7794) Sport (729) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>