Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
b3346f6e13e16564800147d1554ab839.jpg

Mesebeli Afrika - Solo százados: aki a Sátán befolyására akart puccsot

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az új év egyesek számára nem csak ígéreteket, szép reményeket hozott, volt olyan, akinek 2011 konkrétan a szabadságot jelentette: egészségügyi indokokból szabadlábra helyezték Zambia hírhedt-híres puccsszervezőjét, Stephen Lungu századost (vagy ahogy katonái hívták, Solo századost){...}

{...}, aki 1997. október 28.-án 54 katonatársával együtt megkísérelte átvenni Zambia irányítását, miután katonai puccsot kíséreltek meg az akkori elnök, Frederick Chiluba ellen (aki 1996-ban egy vitatott és minden ellenzéki erő által bojkottált választáson lett újra elnök). A puccs rövid története valamennyire hasonlít a nemrégiben Madagaszkáron tapasztalthoz, a katonák először fegyvereket zsákmányoltak egy fegyverraktárból, több katonatársukat megtámadták és ártalmatlanították majd az állami rádió stúdióját rohanták le a fővárosban, Lusakában és jelentették be élő adásban a Chiluba-rezsim bukását.

Akciójuk gyorsan elbukott, miután az azonnal kijelentett szükségállapotban a reguláris hadsereg kormányhű alakulatai gyorsan helyreállították a rendet, majd a következő napokban-hetekben 104 embert tartóztattak le az eseményekkel összefüggésben, köztük Lungu mellett a puccs másik szellemi atyját, Jack Chiti századost, de politikusok (a legendás Kenneth Kaunda, Zambia első elnöke is) és újságírók is börtönbe kerültek. Az 55 katonát hazaárulás miatt végül gyorsított eljárásban kötél általi halálra ítélték, de ők fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, azzal az indokkal, hogy az egész egyáltalán nem puccsnak indult és teljesen véletlenül alakultak úgy az események, ahogy alakultak. A tárgyalás során Lungu beismerte, hogy ő volt az egész terv kiagyalója (és társai ártatlanságát hangoztatta), de véleménye szerint jogosan cselekedett, hiszen Chiluba kormánya dollármilliós korrupciós ügyekbe keveredett.

]]>captain solo]]>

A hosszas politikai és jogi csatározásokat hozó ügyben végül az összes érintett halálbüntetését törölték, 14 fiatal katona már 2004-ben szabadult, többen sajnálatos módon a börtönben életüket vesztették és a puccs kitervelőjének, Lungunak a büntetését is mérsékelték Levy Mwanawasa (ő volt a jelenleg hivatalban lévő Rupiah Banda elődje) elnöki jóváhagyásával és így már. 2011. februárjában szabadulhatott volna – szóval a mostani szabadlábra helyezés már nem volt olyan túl nagy kedvezmény. December 29.-én jelentette be Mkhondo Lungu (csak névazonosság), zambiai belügyminiszter, hogy Solo százados elnöki kegyelmet kapott egészségügyi állapotára tekintettel, amely börtönbeli évei alatt romlott meg. Nem csoda, amit el kellett viselnie az évek során, az üggyel kapcsolatban végül börtönbe került 79 ember többségét súlyosan megkínozták, puskatussal, vasrudakkal ütötték, árammal sokkolták és fojtogatták őket, derült ki több kormányzati jelentésből is, volt akit például annyira megvertek, hogy napokig képtelen volt lábraállni vagy komolyabban megmozdulni. De lelkileg sem maradtak többen teljesen egészségesek, aprócska sötét lyukakba zárták őket napokra, szexuális zaklatást voltak kénytelenek elszenvedni és hogy ez mennyire nem csak merő vádaskodás, azt bizonyítja a tény, hogy több ízben indítottak kártérítési pert az állam ellen, és az ügy vizsgálatára kormánybizottságot is létrehoztak.

A börtönből való szabadulása után Lungu százados szinte első útja az általa megdönteni szándékozott Chiluba házához vezetett, ahol találkozójukon megbocsátást kért “ostoba” tetteiért (amelyeket saját véleménye szerint a Sátán befolyására követett el). Továbbá az ex-elnök segítségét kérte, hogy több, a puccsban résztvevő társa újra szolgálatba lépése érdekében járjon közben Rupiah Banda elnöknél, mert “azoknak a fiúknak semmi köze az egészhez”. A rendkívül nyugodt és méltóságteljes körülmények között lezajlott beszélgetés után Chiluba megbocsátásáról biztosította Lungut és hangoztatta a megbocsátás hatalmát valamint a zambiai nép egységét, végül hosszasan szorongatták egymás kezét, miközben a jelenlévők tapsoltak.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (709) Mondom a magamét (7610) Heti lámpás (313) Politika (1582) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Vetítő (30) Történelem (18) Szépségápolás (15) Életmód (1) Sport (729) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Jobbegyenes (2805) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>